• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glavobolja za UEFA: Ako "Kosovo" ode na EP - igra tamo gdje ih ne priznaju!

Autor Milutin Vujičić

I to bi bili u grupi sa reprezentacijom države koja ih takođe nije zvanično priznala. UEFA mora da smisli rješenje u slučaju plasmana "Kosova" na EURO2020...

UEFA je "zakomplikovala" evropski fudbal!

Na prijedlog predsjednika Aleksandra Čeferina uvedeno je novo takmičenje Liga nacija - koja je za ulogu imala da zamijeni prijateljske utakmice i dosadašnji baraž sistem za Evropsko prvenstvo - dok je zbog odigravanja turnira u čak 12 gradova širom "starog kontinenta" i sam žrijeb za EURO 2020 postao dodatno i bespotrebno zapetljan.

Možda će vas zanimati

Zbog domaćinstava je već pred žrijeb bilo poznato gdje će 15 od 24 "kuglice" biti smješteno, tako da je bilo nikad manje prostora za iznenađenja...

Ono što je takođe problematično jeste da i poslije žreba nisu sve nedoumice riješene. Mečevi baraža Lige nacija igraju se tek u martu (polufinala i finala), a u zavisnosti od nekih rezultata moguća su dalja pomjeranja unutar već izvučenih grupa.

Tako je najveća dilema sa grupom "C" u koju je žrijeban pobjednik staze "A" plej-ofa Lige nacija, međutim ako to ne bude Rumunija - onda će u tu grupu pobjednik staze "D" plej-ofa Lige nacija.

Zvuči komplikovano? I jeste...

Razlog zbog kog je Rumunija određena za grupu "C" je vrlo jednostavan - predviđeno je da se ta grupa igra u Bukureštu (još i u Amsterdamu), međutim da bi se Rumuni plasirali na EURO 2020 prvo će biti potrebno da pobijede Island, a onda i boljeg iz duela Bugarske i Mađarske, takođe još jednog od domaćina.

Što se tiče UEFA - računica je jasna - to bi smanjilo komplikacije, ali ako neko od pomenutih timova napravi iznenađenje, onda tek dolazi do glavolomke...


U tom slučaju Island/Bugarska/Mađarska bi išli u grupu "F" sa Portugalom, Njemačkom i Francuskom (koji igraju u Minhenu i Budimpešti), dok bi u grupu "C" došao pobjednik najslabije staze "D" plej-ofa Lige nacija - u kom igraju Gruzija i Bjelorusija, odnosno Sjeverna Makedonija i "Kosovo".

Upravo posljednja reprezentacija pravi najveći problem!

"Kosovo" bi u slučaju plasmana na EURO 2020, i u slučaju neuspjeha Rumunije u baražu, tako bilo smješteno u grupu u zemlji koja ih zvanično nije priznala!

Naime, Rumunija je jedna od pet članica Evropske unije koja ne priznaje nezavisnost "Kosova" (još i Španija, Slovačka, Kipar, Grčka), tako da bi to dovelo do niza poteškoća u organizaciji dvije utakmice koje su za reprezentativce "Kosova" predviđene u Bukureštu.

Ulazak u zemlju sa "kosovskim papirima" je dozvoljen uz posebnu vizu, što bi otežalo putovanje navijačima, a da li bi bilo dozvoljeno odigravanje meča, puštanje himne i tako dalje?

Postoji mnogo pitanja kojima će UEFA morati da se bavi u slučaju plasmana "Kosova" na EURO 2020, a kako je za MONDO kazao kolega Emanuel Rošu iz Rumunije - za sada u tamošnjoj javnosti nije bilo razgovora na ovu temu, vjerovatno i zbog optimizma da će se reprezentacija Rumunije uspješno kvalifikovati na turnir.

Međutim, ovo nije jedina poteškoća za UEFA...


"Kosovo" bi u slučaju plasmana na EURO 2020 bilo smješteno i u grupu sa reprezentacijom države koja ih takođe ne priznaje - Ukrajinom - i pitanje je šta bi tek u tom slučaju moglo da se desi?

Ove dvije reprezentacije već su bile u istoj grupi u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2018. godine zbog čega je dignuta velika frka. Ukrajina je odbila da ugosti "Kosovo" na svom terenu, pa je UEFA odredila da se meč igra na neutralnom terenu u poljskom Krakovu (3:0 za Ukrajinu), dok je revanš bio smješten u albanski Skadar (0:2 za Ukrajinu).

S obzirom na to da Albanija i Poljska priznaju nezavisnost "Kosova" nije bilo problema za odigravanje meča, međutim ovoga puta bi se prema propozicijama sreli u zemlji koja ih ne priznaje.

Ukrajina - Kosovo
Izvor: YouTube/FootballHighlights

Ne treba posebno naglašavati da je najveći strah u suštini zbog potencijalnih sukoba navijača Ukrajine i "Kosova" u Rumuniji, pošto je UEFA upozoravala na slične incidente i pred pomenuti duel u Krakovu, a već ih je bilo i u kvalifikacijama u susretima "Kosova" sa Češkom Republikom čiji se navijači ne slažu sa politikom svoje zemlje i smatraju Kosovo dijelom Srbije.

Datum potencijalne utakmice je 18. jun 2020. godine do kada bi UEFA mogla da smisli rješenje za ovaj problem, a na kraju će se možda najviše i nadati da ne dolaze u neprijatnu situaciju nastalu konfuznim žrijebom za EURO 2020.

Potrebno je "samo" da se Rumunija plasira ili "Kosovo" ne...

GRUPA A (Rim, Baku): Italija, Švajcarska, Turska, Vels.
GRUPA B (Kopenhagen, Sankt Peterburg): Belgija, Rusija, Danska, Finska.
GRUPA C (Amsterdam, Bukurešt): Ukrajina, Holandija, Austrija, Pobjednik plej-of staze "D"***.
GRUPA D (London, Glazgov): Engleska, Hrvatska, Češka, Pobjednik plej-of staze "C".
GRUPA E (Bilbao, Dablin): Španja, Poljska, Švedska, Pobjednik plej-of staze "B".
GRUPA F (Budimpešta, Minhen): Nemačka, Francuska, Portugal, Pobjednik plej-of staze "A"***.

LIGA A: Bugarska - Mađarska, Island - Rumunija.
LIGA B: Bosna i Hercegovina - Severna Irska, Slovačka - Republika Irska.
LIGA C: Norveška - Srbija, Škotska - Izrael.
LIGA D: Gruzija - Belorusija, Sjeverna Makedonija - "Kosovo".

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mnk

Izbacice Srbiju, bez brige

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC