• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Liverpul misli na baš sve - kako je trener za aute unaprijedio igru

Autor mondo.rs

Opsesivna i sumanuta posvećenost detaljima otišla je dotle da je angažovan trener za ubacivanje lopte iz auta, što je donijelo opipljive rezultate

 Liverpul trener za aute unaprijedio igru Izvor: Guliver, Alex Pantling/Getty Images Europe

Liverpul je na putu da obori mnogo rekorda u Premijer ligi, kojom potpuno dominira ove sezone. To je, naravno, posljedica rada i obraćanja pažnje na detalje, ali apsolutno svake detalje.

Zato možda i ne čudi da su "crveni" angažovali specijalistu za ubacivanje lopte iz auta. Rezultat? Liverpul je od trećeg najgoreg tima u Premijer ligi po zadržavanju poseda nakon ubacivanja postao drugi u Evropi.

Možda će vas zanimati

To je posljedica rada sa Tomasom Gronemarkom, specijalistom za ubacivanje lopte iz auta. A jedini tim koji je ispred Liverpula u ovoj kategoriji je Mitjiland – drugi Gronemarkov tim.

Nije bilo malo onih koji su sa čuđenjem dočekali vijest iz ljeta 2018, kada je objavljeno da je Liverpul angažovao specijalistu za ubacivanje lopte iz auta. Neki novinari i analitičari su se podsmijavali takvoj odluci, kao i drugi klubovi, a mnogi su odmahivali rukom vjerujući da je to samo još jedna prolazna moda.

Ruku na srce, Tomas Gronemark je jednom sam priznao da ima "najčudniji posao na svijetu", dok je Jirgen Klop priznao da nikad ranije nije čuo da postoji trener za ubacivanje lopte. Ali:

"Kada sam čuo za Tomasa, odmah mi je bilo jasno da želim da ga upoznam. A kada smo se upoznali, bio sam 100 odsto siguran da želim da ga angažujem. Prosto, ne možete imati previše specijalista u svom timu", objasnio je Klop.

To je tačno. Zaslijepljeni rezultatima i golovima, ljubitelji fudbala često previđaju to da je Klop izgradio vrhunski stručni štab, sa elitnim stručnjacima koji su specijalisti u svojim oblastima, uključujući i nutricionistkinju Monu Nemer i kondicionog trenera Andreasa Kornmajera iz Bajerna.

Izvor: CATHERINE IVILL/GETTY IMAGES EUROPE

Bukvalno ništa nije prepušteno slučaju u pokušaju da se dostigne svaka moguća korist i da se unaprijedi svaki aspekt pripreme i igre. Upravo taj pristup objašnjava i angažovanje trenera za ubacivanje lopte iz auta.

"Ako očekujete da profesionalni fudbaleri budu vrhunski u ubacivanju lopte bez treniranja u tom aspektu, onda ste veliki optimista. Opšte gledano, standard je prilino nizak. Bez obzira na kom ste mjestu u ligi, dobro ubacivanje je prednost", rekao je Gronemark za BBC kada je došao u Liverpul.

I bio je apsolutno u pravu.

Septembra 2019. godine jedan dokumentarac pokazao je da je Premijer liga najgora od svih velikih liga po prosjeku zadržavanja lopte nakon ubacivanja – 48,6 odsto. Prije nego što je Gronemark došao, Liverpul je u sezoni 2017/18. imao samo 45,5 odsto posjeda poslije ubacivanja, po čemu je bio treći najgori u ligi.

Naredne sezone, poslije rada sa novim trenerom, Liverpul sad zadržava 68,4 posjeda poslije ubacivanja, po čemu je drugi u Evropi, poslije Mitjilanda. Gronemark radi na uglu i putanji ubacivanja kao ključnim aspektima svog posla.

Rezultat je da je, na primjer, Endi Robertson povećao distancu na koju ubacuje loptu sa 19 na 30 metara. Džo Gomez je pokupio asistenciju direktno iz ubacivanja kada je Engleska igrala protiv Hrvatske novembra 2018. Firminov gol protiv Totenhema posljedica je akcije koja je počela ubacivanjem.

Kada se uzme u obzir da se u prosječnoj utakmici dosudi 40-50 auta, potpuno je logično je da se uvježba i ova veština, odnosno da se pretvori u mehanizam koji stvara šanse i uklanja pritisak, za razliku od besciljnog bacanja lopte u teren u nadi da će se osvojiti posjed.

Gronemark kaže da ubacivanja nisu samo tehnika, već treba znati i kako primiti loptu, kako pravilno potrčati, namjestiti se, napraviti prostor, ali ih i ubrzati (u roku od pet sekundi od kada lopta izađe), da protivnički tim nema vremena da se postavi.

Koliko dobro ubacivanje znači vidjelo se i kada je Liverpul u gostima pobijedio Totenhem 1:0, kada je Endi Robertson ubacio loptu na Firminovu putanju. Nekoliko sekundi kasnije, lopta je došla do Džordana Hendersona na ivici šesnaesterca, da bi je Mohamed Salah vratio Firminu, koji je šutnuo u gol za pobjedu.

Izvor: CATHERINE IVILL/GETTY IMAGES EUROPE, Guliver

Osim toga, Liverpul je u četvrtak uveče protiv Vulfsa bio možda u najvećem problemu od početka sezone, sve dok Trent Aleksander-Arnold nije ubacio loptu sa desne strane ka Firminu. On je propustio Salahu, koji je dodao Hendersonu na desnoj strani šesnaesterca, koji je vratio Firminu za pobjedonosni gol.

Dva ključna gola sa izuzetnim sličnostima, uključujući trojku Hendersona, Salaha i Firmina, svi su počeli pametnim ubacivanjem nekih od bekova. To je lako previdjeti u realnom vremenu, ali ova vrsta preciznosti i poklanjanje pažnje detaljima omogućilo je Liverpulu da ove sezone izgubi samo dva boda u Premijer ligi.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC