• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO je birao najbolji tim, trenera i igrača: Bila je ovo njihova sezona!

Sedmorica novinara MONDO redakcije odlučivala su o najboljem timu, igraču i treneru godine, a ovo su rezultati... Dajte i vi vaš glas!

 MONDO je birao najbolji tim, trenera i igrača: Bila je ovo njihova sezona! Superliga Srbije 2019/20 Izvor: Mondo/Goran Sivački

Završi se i Superliga!

Ovog vikenda okončano je "skraćeno" izdanje najboljeg fudbalskog takmičenja u Srbiji, pa je vreme za sumiranje utisaka o sezoni koja se poprilično odužila, pošto nismo navikli da i krajem juna gledamo fudbalske utakmice, nego da slušamo o letnjim pripremama.

Možda će vas zanimati

Crvena zvezda je šampion, Partizan je ovoga puta za njima zaostao 14 bodova, dok će u Evropu još odlična Vojvodina i TSC, najprijatnija iznenađnja u 2019/20.

Poznato je da zbog pandemije korona virusa koja je uticala na promenu sistema takmičenja i odustajanje od plej-ofa i plej-auta, kako bi se sezona završila u dogledno vreme, nijedna ekipa neće ispasti, dok će čak četiri tima iz Prve lige Srbije "skočiti" u najviši rang. Za sada znamo sigurne tri, dok je i četvrta "skoro završena", ali sa novcem se nikad ne zna, možda ode u druge ruke.

Od takmičarskog "naboja" bila je interesantna samo borba za treće i četvrto mesto, odnosno trka za najboljeg strelca Srbije koju su ovoga puta trojica napadača podelila na ravne časti.

MONDO je odlučio da na nivou redakcije izabere najbolji tim Superlige, na osnovu glasova sedmorice novinara, dok je posebno neizvesno bilo u glasanju za trenera i igrača godine, pošto je "bonus" glas morao da presudi…

Predstavljamo vam naš izbor, a na vama je da se i vi oglasite u MONDO anketi i komentarima.

NEBOJŠA MARKOVIĆ

TIM GODINE: Đorđe Petrović (Čukarički) - Marko Gobeljić (Crvena zvezda), Strahinja Pavlović (Partizan), Miloš Degenek (Crvena zvezda), Slobodan Urošević (Partizan) - Nikola Čumić (Radnički), Nikola Drinčić (Vojvodina), Bibras Natho (Partizan), El Fardu Ben (Crvena zvezda) - Nenad Lukić (TSC) i Slobodan Tedić (Čukarički).

IGRAČ GODINE: Nenad Lukić

Od Nenada Lukića u Superligi Srbije sigurno ima boljih fudbalera, ali ono što je on učinio u dresu TSC-a ove sezone zaslužuje nagradu za igrača godine. Nakon godina provedenih u Zemunu, Radniku, Donjem Sremu i Radu, Lukić je iz Inđije stigao u TSC početkom 2019, kada je klub i dalje bio u drugom rangu takmičenja. Premotajte 18 meseci unapred i videćete Lukića na deobi prvog mesta liste strelaca Superlige.

TRENER GODINE: Nenad Lalatović

Ovo priznanje stiže na račun trenera Vojvodine. Kakvi god bili potezi Nenada Lalatovića van i oko terena, znanje i umeće u vođenju tima mu se ne može osporiti.  Posrnulu Vojvodinu je oporavio jedva promenivši igrački kadar, odmah je vrativši u Evropu. U finalu Kupa Srbije će se boriti za prvi trofej u trenerskoj karijeri i malo je trenera koji su u stanju da u gotovo svakom klubu u kojem rade postignu osetno bolje rezultate nego što su oni bili pre njegovog dolaska. Ni Radničkom nije lako otkako je Lalatović napustio klub.

Izvor: MN PRESS

PAVLE KNEŽEVIĆ

TIM GODINE: Milan Borjan (Crvena zvezda) - Marko Gobeljić (Crvena zvezda), Strahinja Pavlović (Partizan), Miloš Degenek (Crvena zvezda), Slobodan Urošević (Partizan) - El Fardu Ben (Crvena zvezda), Nikola Drinčić (Vojvodina), Bibras Natho (Partizan), Veljko Birmančević (Čukarički) - Nenad Lukić (TSC) i Vladimir Silađi (TSC).

IGRAČ GODINE: Bibras Natho

Natho je pravi vođa, lider, ima pregled igre, lopte mu "imaju oči", najuticajniji na igru na igru Partizana. Dve napomene: Degenek je imao užasno izdanje u derbiju, ali je inače najbolji deo Zvezdine odbrane, koja jeste primila najmanje golova u sezoni i zato je tu. Suma bi možda trebalo da bude iza dvojca TSC-a, ali nije bio u standardnoj formi cele sezone, dok je Birmančević budućnost.

TRENER GODINE: Nenad Lalatović

Poseban komentar nije potreban.

JOVAN TERZIĆ

TIM GODINE: Milan Borjan (Crvena zvezda) - Marko Gobeljić (Crvena zvezda), Miloš Degenek (Crvena zvezda), Strahinja Pavlović (Partizan), Slobodan Urošević (Partizan) - El Fardu Ben (Crvena zvezda), Marko Docić (Čukarički), Bibras Natho (Partizan), Đuro Zec (TSC) - Slobodan Tedić (Čukarički) i Vladimir Silađi (TSC).

IGRAČ GODINE: El Fardu Ben

Bez obzira na neuspeli transfer u Emirate, a zbog čega nije licenciran za Ligu šampiona, Ben nije klonuo duhom. U prve četiri utakmice Superlige koje je igrao, ljubimac Vladana Milojevića postigao je četiri gola. Zatim u jednoj nije, ali je u sledećoj dva.  Konstantno dobrim partijama gurao je saigrače ka 11 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Partizan do zimske pauze i potvrdio da se radi o najboljem strancu koji je nosio crveno-beli dres, što je kasnije istakao i Dejan Stanković.  U 20 utakmica dao je 13 golova i imao četiri aaistencije. Odličan učinak za 31-godišnje krilo i još stranca koji se vratio u srpski fudbal posle propalog transfera koji je finansijski gledano trebalo da mu bude kruna karijere.

TRENER SEZONE: Vladan Milojević

Ako mu ekipa na terenu nije delovala tečno i samouvereno kao prethodne dve sezone, Vladan Milojević je uspeo da - i pored učestvovanja u Ligi šampiona - već do zimske pauze donese Zvezdi 11 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Partizan i omogući svom nasledniku Dejanu Stankoviću da bez velikog pritiska započne trenersku karijeru.

Izvor: MN PRESS

MLADEN ŠOLAK

TIM GODINE: Milan Borjan (Crvena zvezda) - Marko Gobeljić (Crvena zvezda), Strahinja Pavlović (Partizan), Aranđel Stojković (Vojvodina) - Nikola Drinčić (Vojvodina), Bibras Natho (Partizan), El Fardu Ben (Crvena zvezda), Nikola Čumić (Radnički Niš) - Slobodan Tedić (Čukarički), Vladimir Silađi (TSC) i Umar Sadik (Partizan).

IGRAČ GODINE: El Fardu Ben

Iako velikim propustom Zvezde nije licenciran za Ligu šampiona, vratio se posle neobavljenog transfera i igrao od starta tako kao da je hteo da pokaže kolika je to bila greška. Dodatno motivisan, bio je strelac ili asistent na gostovanjima Voždovcu, Inđiji, Lučanima, Radničkom, Radniku, Radu, Mačvi...  Ovaj tim Zvezde u derbijima nije osvojio trofej (on u prvom nije ni igrao), već u "malim" utakmicama. A u njima skoro da nije bilo pobede u kojoj Ben nije vukao ekipu. Zato je bio igrač koji je doneo prevagu - i titulu.

TRENER GODINE: Zoltan Sabo

Tvorac najprijatnijeg iznenađenja sezone. Nije neuobičajeno da tim iz druge lige odmah napravi "bum", ali je u ovom slučaju novajlija bio konstantno dobar, od početka do kraja. TSC je u svom privremenom domu u Senti pobedio Zvezdu, minuti su ga delili i od pobede protiv Partizana, protiv kojeg je ostao neporažen u oba meča, kao i protiv trećeplasirane Vojvodine. Evropa je prava nagrada za ono što su Sabo, njegov tim i TSC kao klub doneli u Superligu.

DUŠAN NINKOVIĆ

TIM GODINE: Milan Borjan (Crvena zvezda) - Marko Gobeljić (Crvena zvezda) - Strahinja Pavlović (Partizan), Nikola Stevanović (Radnički), Milan Rodić (Crvena zvezda) - Bibras Natho (Partizan) - Nemanja Nikolić (Voždovac), Nikola Čumić (Radnički), El Fardu Ben (Crvena zvezda), Miljan Vukadinović (Vojvodina) - Slobodan Tedić (Čukarički).

IGRAČ GODINE: El Fardu Ben

Verovatno je to Bibars Natho, kada bismo gledali ono što je on radio na terenu tokom cele sezone. Postao je najbitniji igrač Partizana kada su mnogi mislili da mu je karijera na zalasku. Ja ću ipak izabrati El Fardua Bena, momka koji je letos bio ''precrtan'', a onda tiho postao najbolji strelac šampionskog tima.

TRENER GODINE: Zoltan Sabo

Da mi je neko pričao da će TSC biti četvrti, ne bih verovao. To je valjda dovoljno za ovakvu ocenu.

Izvor: MN PRESS

VLADIMIR SUKDOLAK

TIM GODINE: Milan Borjan (Crvena zvezda), Nikola Ćirković (Čukarički), Strahinja Pavlović (Partizan), Goran Antonić (TSC), Slobodan Urošević (Partizan) - El Fardu Ben (Crvena zvezda), Saša Zdjelar (Partizan), Bibras Natho (Partizan), Nikola Čumić (Radnički) - Umar Sadik (Partizan) i Slobodan Tedić (Čukarički).

IGRAČ GODINE: Bibras Natho

Već na prvim utakmicama u dresu Partizana Bibras Natho je pokazao da je daleko iznad kvaliteta Superlige Srbije. Njegovi precizni poprečni pasovi i dijagonale ulivale su poverenje, kao i sigurnost igre u oba pravca i "pametne" lopte za isturenije kolege. Natho je Partizanu definitivno obezbedio mirnoću na sredini terena, pouzdanu u defanzivi i kreativnu u napadu. Izraelac uz sve to poseduje odličan šut. Od početka se nametnuo kao lider ekipe, što danas on svakako i jeste u klubu iz Humske.

TRENER GODINE: Zoltan Sabo 

TSC iz Bačke Topole debitovao je u Superligi i već u prvoj sezoni stigao do evropske "vize". Zoltan Sabo (48) imao je priliku da radi u mirnom i stabilnom klubu i da takvu nesvakidašnju atmosferu u sprskom fudbalu iskoristi da ekipu dovede do četvrtog mesta na tabeli Superlige Srbije. Imao je niz od deset utakmica bez poraza, od kojih je čak osam pobeda, sedam uzastopnih. Nije izgubio od Partizana, dok se Crvenoj zvezdi nedavno u Senti revanširao za poraz sa stadiona "Rajko Mitić" iz prvog dela sezone.

MILUTIN VUJIČIĆ

TIM GODINE: Milan Borjan (Crvena zvezda) - Marko Gobeljić (Crvena zvezda), Strahinja Pavlović (Partizan), Stefan Šapić (Čukarički), Slobodan Urošević (Partizan) - El Fardu Ben (Crvena zvezda), Nikola Drinčić (Vojvodina), Bibras Natho (Partizan), Nikola Čumić (Radnički) - Nenad Lukić (TSC) i Slobodan Tedić (Čukarički).

IGRAČ GODINE: Bibras Natho

Kao i obično, ofanzivci su ofanzivci su ostavili sjajan utisak tokom sezone u Superligi, tako je bilo teško izdvojiti samo dvojicu napadača, ali je ukupno gledano Bibras Natho pokazao najveći kvalitet igrajući kontinuirano odlično.  Iako deluje poput veterana, to na terenu nije bilo tako. Povezivao je redove u Partizanu, spajao saigrače s golom, postizao ih i sam, demonstrirao klasu, pa je utisak da je najvažniji igrač crno-belih na putu ka vicešampionskom mestu i da bi bez njega bili znatno slabiji.

TRENER GODINE: Nenad Lalatović

Nasledio je sedmoplasirani tim Vojvodine i sa tek nekoliko novajlija uspeo da se domogne trećeg mesta na tabeli, a uz to i finala Kupa Srbije. Pokazao je po ko zna koji put da ume da motiviše igrače i iz onih "prosečnih" izvuče više nego što to umeju drugi treneri.

Na kraju, bez dileme, ovo je konačna odluka naše redakcije.

Izvor: MONDO/Strahinja Stojanović - ilustracija

MONDO TIM GODINE: Milan Borjan (Crvena zvezda) - Marko Gobeljić (Crvena zvezda), Miloš Degenek (Crvena zvezda), Strahinja Pavlović (Partizan), Slobodan Urošević (Partizan) - El Fardu Ben (Crvena zvezda), Bibras Natho (Partizan), Nikola Drinčić (Vojvodina), Nikola Čumić (Radnički) - Slobodan Tedić (Čukarički) i Vladimir Silađi (TSC).

MONDO TRENER GODINE: Zoltan Sabo!

Izvor: MONDO/Strahinja Stojanović - ilustracija

Ako ste brojali glasove mogli ste da vidite da su Zoltan Sabo i Nenad Lalatović bili izjednačeni, a s obzirom na to da je naš kolega Jovan Terzić glasao za Vladana Milojevića, odlučili smo da upravo njegov glas presudi između dvojice trenera koji imaju po tri glasa.

Prednost je dao Zoltanu Sabu zbog toga što je njegova ekipa igrala sjajan fudbal čitave sezone, a sve po ulasku iz Prve lige Srbije.

MONDOIGRAČ GODINE: Bibras Natho!

Izvor: MONDO/Strahinja Stojanović - ilustracija

Slična situacija i u izboru za igrača godine. Mišljenja su bila podeljena u našoj redakciji pošto su El Fardu Ben i Bibras Natho dobili po tri glasa, dok je jedan glas otišao na konto Nenada Lukića. Glas mu je dao kolega Nebojša Marković, pa je njegova "bila poslednja".

Izabrao je Bibrasa Natha uz poruku da tu nema dileme…

Da čujemo i vaše mišljenje!

Anketa

Ko je najbolji igrač godine u Superligi?

  • El Fardu Ben

    46.15% (6)

  • Bibras Natho

    38.46% (5)

  • Neko treći

    15.38% (2)

Ko je najbolji igrač godine u Superligi?

Rezultati

Anketa

Ko je najbolji trener godine u Superligi?

  • Zoltan Sabo

    25% (2)

  • Nenad Lalatović

    37.5% (3)

  • Neko treći

    37.5% (3)

Ko je najbolji trener godine u Superligi?

Rezultati

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC