• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

To je američko sr*nje, ništa nije tačno! Dudin moćni tim osvojio sve, pa se raspao - jedan incident je naslutio sve

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Dušan Ivković je sa tim timom trebalo da napadne i "Drim tim" i zlato u Barseloni, ali je zbog rata sve nestalo.

 duda ivković o zastavi jugoslavije vlade divac i dražen petrović Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Legendarni stručnjak Dušan Duda Ivković preminuo je u Beogradu u četvrtak ujutru, a vijest o njegovoj smrti šokirala je sve ljubitelje košarke i sporta u cjelini.

Nezaboravni "Duda" ostvario je istorijske uspjehe i u klupskoj i u reprezentativnoj konkurenciji, a zanimljivo je da je sa tri različite generacije i tri različite zemlje osvajao medalje i stvarao istorijske uspjehe - sa SFR Jugoslavijom na prelazu osamdesetih i devedesetih, sa SR Jugoslavijom u Atini 1995. i sa Srbijom 2009. i 2010. godine.

Možda će vas zanimati

Njegova prva neponovljiva generacija u Jugoslaviji bila je za mnoge i najjači tim u istoriji regionalne košarke.

Duda je sa Vladom Divcem, Draženom Petrovićem, Predragom Sašom Danilovićem, Žarkom Paspaljem, Tonijem Kukočem, Sašom Đorđevićem, Jurom Zdovcem i ostatkom tima osvojio dva Evropska prvenstva (1989. i 1991), a uz njih i titulu prvaka svijeta 1990.

Izvor: MN PRESS

Detalj proslave tog uspjeha u Argentini, kada Divac otima zastavu jednom Hrvatu i podiže jugoslovensku trobojku, bio je gest koji je ostao upamćen kao jedan od simbola budućeg raspada države.

Američka TV mreža "ESPN" na tom detalju izgradila je priču o kasnije narušenom odnosu Divca i Dražena Petrovića, a Duda Ivković je u intervjuu za grčki medij "Sport24" jednom prilikom otvoreno rekao šta misli o tome.

Govoreći o raspadu te ekipe 1991, on je rekao...

"Sjećam se finala (Evropskog prvenstva) u Rimu. Tokom razmišljanja sam mislio samo o odluci Slovenije o secesiji i o tome kako to nije trebalo da se desi. Jure Zdovc je zbog toga otišao. Pitao me je šta da radi i rekao da će ga zvati izdajicom u Sloveniji ako ode. Odgovorio sam mu da ne brine, da ću ja sve da sredim i poslije sastanka pred finale vikao sam na novinare iz Slovenije. Rekao sam im da sam tu ja gazda i da ja odlučujem šta će da bude sa njim, ne oni", rekao je Ivković.

Izvor: MN PRESS

Priča je, naravno, neizbježno vodila i ka Buenos Ajresu.

"Prije tog incidenta u Rimu, desilo se još nešto što je odredilo dalji put jugoslovenskog tima. Na Mundobasketu u Argentini dogodio se onaj momenat sa Divcem, kada je zgrabio hrvatsku zastavu od navijača."

O tome da odnos Dražena Petrovića i Divca više nikad nije bio isti, Duda odgovara...

"To je sve bila šala. Prije svega, to je bila zastava Velimira Perasovića, ne Draženova i neko mu ju je dao. Reći ću vam istinu – ta priča o braći, ta američka sra..a, ništa od toga nije istina", rekao je Duda.

Izvor: MN PRESS

Ivković je rekao da je tada mnogo hrvatskih navijača došlo u Argentinu sa hrvatskim zastavama i objasnio da je Velimir Perasović imao jer mu ju je neko dao.

"Divac mu je uzeo i stavio mu jugoslovensku na ramena. Čak su se smijali, a Divac mu je rekao: 'Kada budu vidjeli koju zastavu imaš u kući, svi će da te zaj....u'. Bila je to interna šala. Sve ono što se pričalo i pisalo o tome da su odnosi Dražena i Divca propali nije tačno. Ljudi, pričamo o timu u kojem nikada niko nikom nije rekao da je neko iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore... Svi su se voljeli jako."

Ivković pamti bliskost tih igrača i po još jednom detalju.

"Kada bi se mijenjali u igri, svi bi se prvo zagrlili i poljubili. Bio je to sjajan tim, gdje je vladala ljubav. Političari su htjeli da privuku pažnju s tim incidentom u Argentini.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC