• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizanov treći put u Gentu – prvi put su jurili evropsku titulu: Željko čekao na klupi, 1 sudijski zvižduk ubio san!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Crno-bijeli Gent pamte po Divcu, Paspalju, Vladi Šćepanoviću i rafalima Amerikanca i Litvanca.

 kk partizan ostande košarkaši u belgiji Izvor: MN PRESS

Partizan od 18.45 dolazi u Gent, gdje će se sastati sa Gentom u utakmici koja će po svemu sudeći odlučiti prvopasiranog na kraju grupnog takmičenja u Ligi konferencija.

Crno-bijeli su poslije dvije uvodne pobjede u takmičenju poraženi od Belgijanaca na svom terenu, a sada uz nekoliko kadrovskih problema i promjenu formacije žele da se "osvete".

Možda će vas zanimati

Navijači Partizana dobro pamte Gent, ali ne po fudbalu nego po košarci! To je dosta čudno pošto košarkaška tradicija u ovom gradu gotovo da ne postoji, ali tu su prste umiješali obližnji Ostende i uvijek zanimljive odluke FIBA!

Dva puta su crno-bijeli išli u Gent, tamo ostvarili dvije pobjede i jedan poraz, a kada su prvi put stigli u ovaj grad cijela crno-bijela porodica sanjala je velike snove. Snove koji će se ostvariti nešto kasnije, na granici Evrope i Azije!

F4 EVROLIGE, TORNJEVI BLIZANCI I ŽELJKO NA KLUPI!

Izvor: MN PRESS

Partizan je prvi put u Gent stigao 1988. godine kada je FIBA organizovala prvi ikada Fajnal for Evrolige. Zašto je za mjesto održavanja održan Gent pitanje je bez suvislog odgovora, ali kada je FIBA u pitanju teško da to nekoga čudi.

Bilo kako bilo, crno-bijeli su se plasirala na F4, a tadašnja ekipa je bila predvođena Divcem, Grbovićem i Paspaljem.

Aleksandar Đorđević je bio startni plej, a mijenjao ga je Željko Obradović koji će neke od momaka koji su nastupali u Gentu dovesti do evropskog trona nekoliko godina kasnije. Žrijeb je htio da prvi meč crno-bijeli odigraju sa Makabijem!

PARTIZAN – MAKABI 82:87 (44:43)

PARTIZAN, LISTA STRELACA: Đorđević 2 Grbović 18, Paspalj 18, Pecarski 8, Divac 19, Obradović 8, Savović 6, Nakić 2

Dominirali su Grbović i Divac ispod koša i većina poena je došla od njih. Divac je dao 19, Grbović i Paspalj su dodali po 18. a čak je i Predrag Savović imao doprinos sa šest poena.

Iz današnje perspektive djeluje da je falilo poena spolja, a u stvari najveći problem je bila peta lična za Divca tri minuta prije kraja meča.

Nije mogao bez svog najboljeg igrača u finišu crno-bijeli tim i poslije rafalne paljbe Kevina Magija koji je na kraju dao 31 poen Partizan je pao.

Drugi meč crno-bijeli su odigrali protiv Arisa. Nikos Galis je bio u životnoj formi, ali kasniji šampion Evrope Olimpija iz Milana je ipak bila bolja od Solunaca u polufinalu, a ni 39 poena Galisa u meču za treće mjesto nisu pomogli.

PARTIZAN ARIS 105:93 (48:39)

Sada se u Partizanu osim Divca koji je zatrpao koš rivala sa 31 poenom i Paspalja koji je upisao 21 poen probudio i Pecarski sa 24, dok su dobro poznata lica Slobodan Subotić sa 18 i Panajotis Janakis sa 11 poena bili pomoćno osoblje Galisu.

Čekaće nekoliko godina crno-bijeli, Divac će otići u NBA, a Željko Obradović na trenersku klupu i dočekaće se titula šampiona.

A mnogo kasnije, crno-bijeli će dočekati novi košarkaški meč u Gentu!

ŠĆEPANOVIĆEVA PETA BRZINA U BICIKLISTIČKOJ DVORANI

Igrala se u sezoni 2000/01 Suproliga u kojoj je Partizan između ostalog odmjerio snage sa belgijskim Ostendeom. Vođa tog tima bio je tada malo poznati Amerikanac, a sada čuveni Rus Džon Robert Holden. 

Godinu dana kasnije FIBA projekat Suprolige je otišao u propast, a Partizan je igrao Evroligu. Ostende je ponovo bio tu i to u grupi D sa Partizanom, ali mu čelnici takmičenja nisu dozvolili da igra na svom terenu.

Nađeno je čudno rješenje – Kuipke arena u Gentu, koja je zapravo velodrom – biciklistička dvorana. U njoj je viđen rafal Vlade Šćepanovića, viđeno je majstorstvo Jove Stanojevića, ali nije to bilo dovoljno. Prava drama završila se tek poslije produžetka u kome je belgijski tim odnio pobjedu.

OSTENDE – PARTIZAN 104:94

Ostende je na kraju završio takmičenje kao posljednji u grupi D, ali za razliku od prošlogodišnje Suprolige u kojoj je crno-bijeli tim dva puta dobio Belgijance, sada je Ostende odbranio "domaći teren".

Vlado Šćepanović je blistao sa 30 poena, Jovo Stanojević je dodao 21, a Vule Avdalović 17. Tim je bio bez Miloša Vujanića, pa je i to bio razlog poraza.

Sa druge strane legenda belgijske košarke Ralf Bigs dao je 32 poena, a Andrius Gedraitis je dodao 29. Panamac iz Los Anđelesa Ed Kota je dodao 23 i crno-bijeli tim je pao!

OSTENDE: Gerit 4, Van Pase 6, Begin 5, Čizmić 3, Gedraitis 29, Bigs 32, Rotsert, MEnama, Kota 23, Raher, Praskevičijus 3

PARTIZAN: Šćepanović 30, Petrović 7, Nađveji, Gajić 2, Ostojić 2, Stanojevič 21, Materić 4, Glintić, Krstić 3, Vujanić, Avdalović 17, Čanak 9

Do sada je Partizan u Gent išao i nije uspijevao da dobije svoje košarkaške bitke. Ona fudbalska tek slijedi, a MONDO je već stigao u Belgiju i donio priču odande.

Sada je ostalo još malo i čeka se poravnanje crno-bijelog skora, za sada Partizan u Gentu ima dva poraza i pobjedu. Nadamo se da će večeras "izjednačiti" na 2:2.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC