• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rudi Fernandez je i dalje mašina! Španija prva osigurala polufinale Eurobasketa

Autor Haris Krhalić

U prvom meču četvrtfinala Španija je pobijedila Finsku.

 rudi fernandez Izvor: FIBA

Prvi polufinalista Eurobasketa je Španija! Zahvaljujući prekaljenom asu Rudiju Fernandezu (37) pala je Finska u četvrtfinalu šampionata Evrope. I sve to poslije velikog preokreta. Nadoknadila je dvocifreni minus i upisala pobjedu za prolaz dalje - 100:90 (19:30, 24:22, 30:15, 27:23). Želi iskusni as da osvojio 13. medalju sa reprezentacijom, ima 12 do sada, od čega 11 sa seniorima.

Stigli su na Eurobasket sa ulogom autsajdera, s obzirom na stanje tima i činjenicu da su u procesu stvaranja novog tima bili su otpisani, ali se još jednom na terenu pokazala ona čuvena izreka "nikad ne otpisuj srce šampiona". Svima su pokazali zašto je to tačno. Prošli su u polufinale i tamo će čekati boljeg iz duela Grčke i Njemačke za prolaz u finale.

Finci su bolji započeli meč, radili su sve što su poželjeli, pogađali za tri i u drugoj dionici u dva navrata imali su maksimalnih "+15" (22:37 i 35:50). Ni to im nije bilo dovoljno. Španci nisu imali namjeru da se predaju, a u tim momentima je Rudi napravio potez koji je podigao tim. Bacio se u reklame po jednu loptu, malo je nedostajalo da je stigne i to je pomoglo ekipi, pa je razlika serijom 5:0 smanjena na jednocifrenu prije odlaska na pauzu (43:52).

Iskusni selektor Serđo Skariolo vjerovatno je podviknuo u svlačionici i u nastavku je na teren izašao potpuno drugačiji tim. Znatno brži, agresivniji u odbrani, sa boljim reakcijama na obje strane terena, a nerješiva enigma bio je Vili Ernangomez koji je dominirao u reketu. Već u završnici trećeg kvartala prednost je bila blizu dvocifrene (73:65), a kada su se igrači iz reketa umorili, ponovo se aktivirao Rudi. Bacio se za jednu loptu, ukrao je, asistirao Brizueli za tri, a onda je i sam dao trojku i tako stavio tačku na meč. Vili je možda bio najefikasniji na kraju, ali je Rudi bio iks faktor "crvene furije".

ŠPANIJA: Brizuela 14, Braun 10 (11as), Dijaz 6, Rudi Fernandez 11, H. Fernandez, Garuba 7 (6sk), V. Ernangomez 27 (5sk), H. Ernangomez 15, Arostegi 2, Para 5, Pradilja 3, Saiz

FINSKA: Haf 5, Jantunen 18, Kantonen, Koponen 3, Litl 6 (6as), Madsen 13, Markanen 28 (11sk), Mađuni 2, Palmi, Salin 11, Sepala, Valtonen 4 (5sk)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC