• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljudi, u Evropi je teže nego u NBA! Janis stigao s Eurobasketa i zapušio usta Amerikancima - "Razmazili ste me!"

Autor Dragan Šutvić

Janis Adetokunbo je tokom ljeta igrao košarku po FIBA pravilima, a sada je po povratku u NBA otkrio kakve su razlike između pravila i zbog čega mu više leži košarka u najjačoj ligi svijeta.

 janis o igranju u evropi Izvor: MN Press/Twitter/screenshot/AravantinosDA

Nedavno je završen još jedan Eurobasket, a selekcija Španije povratila je titulu prvaka Starog kontinenta. Na tom turniru nisu blistale ekipe koje su u svojim redovima imale najveće zvijezde NBA lige. Srbija je razočarala doživjevši debakl u osmini finala sa Nikolom Jokićem u timu. Slovenci nisu odbranili titulu poslije poraza u četvrtfinalu uprkos tome što je Luka Dončić igrao za njih, dok je Grčku sa Janisom Adetokunbom zaustavila domaća selekcija Njemačke.

Možda će vas zanimati

Da evropskim timovima nije dovoljno da imaju jednu veliku NBA zvijezdu i time riješe probleme postalo je jasno tokom turnira u Berlinu, a upravo je Janis Adetokunbo riješio da pokaže Amerikancima koliko je teško igrati u evropskoj košarci i da se ona u određenim aspektima ipak potcenjuje.

Grčki košarkaš se vratio obavezama u Milvoki Baksima, pa je tokom dana posvećenog razgovoru s medijima odgovarao na brojna pitanja. Jedno od njih ticalo se i razlika između NBA i FIBA košarke, u kojoj važe drugačija pravila od onih na koje je navikao tokom sezone. Adetokunbo nije imao problem da svoju tvrdnju potpomogne argumentima zbog čega je u NBA ligi lakše igrati.

"Igrati u Evropi je daleko teže nego u NBA ligi. Talenat u NBA ligi je očigledno veći. Ali mislim da je tamo mnogo intenzivnije. Igrači vas preuzimaju preko cijelog terena, udvajaju, igraju se zone preko cijelog terena. Neke ekipe počnu da igraju zonu, pa onda pređu 'igrač na igrača' u posljednjih 10 sekundi. Prostori se zatvaraju i sve je mnogo fizički teže. Ne znam da li su možda fizički oštriji jer imaju manje talenta, ali teže je", počeo je nekada dvostruki MVP NBA lige.

"Uvijek kada igram tamo, to me pripremi za novu sezonu. Imate dva mjeseca kada trenirate ovako organizovanu košarku, držite svoje tijelo u formi, trenirate. To vas bolje priprema da budete zdravi za novu sezonu. Ali samo to što igrate toliko postavljenih napada, što igrate na toliko manje prostora, pomaže mi da shvatim neke stvari. Jer sada kada izađem na NBA utakmicu, osjećam se da imam tako mnogo prostora da kreiram šanse za mene i moje saigrače. Recimo, kad sam se vratio iz Kine 2019. godine, prvih nekoliko mečeva poslije toga sam se osjećao kao da je teren ogroman."

"Za momka koji je sve ostvario ni iz čega, mislim da me je NBA liga malo razmazila. Kada odete u Evropu, stvari nisu iste. Ovdje su stvari lakše, ne iscrpljuju vas toliko", poručio je Janis Adetokunbo.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC