• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preminuo legendarni NBA as

Slavni košarkaš Džordž Mekginis nas je napustio.

 Preminuo Džordž Mekginis Izvor: Mingo Nesmith/Icon Sportswire / Newscom / Profimedia

Legendarni NBA košarkaša Džordž Mekginis (74) preminuo je od posljedica srčanog zastoja, prenose američki mediji. Jedan od najboljih igrača u istoriji Indijane igrao je u najjačoj ligi na svijetu od 1971. do 1982. godine i dva puta je bio šampion.

Mekginis je 2017. godine primljen u Kuću slavnih američke košarke, što je u potpunosti zaslužio igrama na terenu.

On je od 1971. do 1975. godine igrao za Indijanu, zatim tri godine nosio dres Filadelfije, pa dvije godine dres Denvera, prije nego što se vratio u svoj matični klub i u njemu nakon dvije sezone završio karijeru. Prije nego što su se ABA i NBA ujedinile u jednu ligu Mekginis je sa ekipom Indijane dva puta osvajao ABA titulu - u sezonama 1972. i 1973. Drugi pohod na šampionsku titulu obilježio je i MVP nagradom u finalu, dok je 1975. godine MVP ligaškog dijela sezone. Tri puta je nastupio na ABA Ol-star meču i još dva puta na NBA Ol-star meču, a Indijana je zbog njega povukla iz upotrebe broj 30.

Koliko je dominantan bio tokom igračkih dana Džordž Mekginis pokazuje i to što su neki od njegovih rekorda i dalje nedostižni za većinu igrača. Nekadašnji krilni centar Indijane bio je noćna mora za rivale tokom igračkih dana, pa je tako upisan u istoriju kao prvi košarkaš koji je ostvario tripl-dabl učinak sa 50 ili više poena na plej-of utakmici. Na meču protiv San Antonio Sparsa imao je 51 poen, 17 skokova i 10 asistencija, što su brojke kakve se i danas viđaju.

Prvi je čovjek koji je u jednoj plej-of seriji ostvario učinak od 200+ poena, 100+ skokova i 50+ asistencija - to je kasnije ponovio samo Janis Adetokunbo, dok je Nikola Jokić jedini košarkaš pored njega koji je u čitavom plej-ofu bio najbolji po poenima, skokovima i asistencijama.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC