• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spahija: Lakše je biti selektor

Hrvatski košarkaški stručnjak Neven Spahija na simpozijumu u Sarajevu ocijenio da je lakše raditi kao selektor nego u klubu.

 Spahija: Lakše je biti selektor Izvor: MONDO

Mateo Beusan govorio o problemima, dilemima i odlukama fudbalskih sudija.

Drugi dan sportskog simpozijuma Simposar 2013 donio je nova vrlo interesantna predavanja u kojima su uživali i učestovali brojni učesnici.

Drugog dana u „udarnom terminu“ govorio je proslavljeni hrvatski košarkaški stručnjak Neven Spahija, a prije njega vrlo zanimljiva izlaganja imali su bivši FIFA fudbalski sudija Mateo Beusan i dr psihologije Jasna Barjaktarević.

Nekadašnji selektor Hrvatske govorio je ulozi selektora, razlikama u radu u klubu i nacionalnoj selekciji, problemima s kojima se selektori danas susreću, regionalnoj ligi i drugim temama.

Spahija je istakao da se posao i značaj selektora razlikuje od vremena bivše Jugoslavije, kada je sve zavisilo od struke, dok su danas igrači ti koji danas vladaju reprezentacijom, a njihovo neodazivanje u nacionalnu selekciju je apostrofirao kao jedan on najvećih problema sa kojima se susreću reprezentacije sa ovih prostora.

„U ranijem sistemu nije bilo dileme da li će igrač prihvatiti poziv u reprezentaciju, to je bio sveti cilj, dok danas većina potencijalnih reprezentativaca igra van svoje zemlje i mali broj ih prihvata poziv u reprezentaciju. Selektor više nema onaj autoritet, pa se traže novi autoriteti, i čine se ustupci kako bi oni igrali. To je problem, nova bolest na ovim prostorima“, rekao je Spahija.

On je odgovorio i na često postavljeno pitanje da li je teže raditi u klubu ili reprezentaciji.

„Sa aspekta pritiska isto je, ali generalno je puno teže biti klupski trener nego selektor. U klubu ćete za sezonu imati 50-60 utakmica, dok se posao selektora u reprezentaciji svodi na 50 radnih dana priprema i dve sedmice takmičenja, manji je obim posla u reprezentaciji“, objasnio je Spahija.

Hrvatski stručnjak rekao je da je apsolutni zagovornik regionalne lige u košarci koja je prema njegovom mišljenju neminovnost jer da bi stvorili klasu od igrača morate imati konstantno takmičenje s najboljima.

Spahija se međutim osvrnuo i na negativne stvari u regionalnoj ligi.

„Ono što zamjeram je ponašanje svih aktera, prvenstveno publike, zatim trenera, ali i funkcionera i sudaca. Veliki broj njih nije dorastao mentalitetu evropske košarke. Nedavno smo imali primjer jednog funkcionera kojem ne znam ni ime koji je pokazivao srednji prst publici. On nije samo uvrijedio tu publiku, uvrijedio je i mene i svakog ko se bavi košarkom. To nije samo njegov problem, to je problem svih nas i pozivam rukovodstvo lige na maksimalno kažnjavaju takve slučajeve i odstrane ih u potpunosti“, rekao je Spahija.

Prije njega, riječ je imao Mateo Beusan, bivši FIFA fudbalski sudija koji je poznat po svojim komentarnima spornih sudijskih odluka na hrvatskoj televiziji.



Beusan je pokušao da približi i objasni učesnicima sa kojim se to sve problemima sudije susreću, šta je potrebno da bi neko bio kvalitetan sudija i otkrio zanimljive podatke, poput onoga da sudija Lige šampiona zaradi 5,250 evra po utakmici.

„Danas sudije trče duplo više nego 80-ih i 90-ih godina i pretrče za 90 minuta između 11 i 13 kilometara, gotovo isto kao i igrači koji pretrče od deset do 14 kilometara, a tokom 60 minuta igre sudija donese oko 1600 odluka na terenu. Nema sudije koji ne griješi, najbolji je onaj sa najmanje grešaka“, rekao je Beusan.

Jasna Barjaktarević govorila je o ulozi i značaju psihlogije u sportu ističući značaj izgradnja samopouzdanja kod sportista, prije svega kod djece.

„Samopouzdanje je ključ svega a ono se ne gradi u 20. godini već od četvrte, pete ili šeste godine. Od svakog čovjeka je moguće napraviti pobjednika. Na ovim prostorima djeca često odustanu kada vide da ne mogu da dotignu ideale poput Mesija ili Ronalda. Zato oni ne smiju da budu ni previsoki ali ni prenisko postavljeni“, istakla je Barjaktarevićeva i dodala da se sreća u sportu gradi i da iza nje stoji odluka da uspijemo u životu.

Današnja predavanja slušao je čuveni francuski fudbaler žan Tigana koji će sutra održati predavanje i govoriti o početku zlatnih godina francuskog fudbala u 80-im, ali i o novim zemljama u svijetu fudbala, poput Kine.

Osim njega, govoriće i čuveni jugoslovenski fudbaleri Mehmed Baždarević i Predrag Pašić, te hrvatski novinar Goran Milić.

Očekuje nas još jedan uzbudljiv dan na Simposaru 2013.

(Tekst i foto: G. Arbutina – MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC