• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saopštenje Rukometnog saveza Republike Srpske: U laži su kratke noge...

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Nakon izjava Кenana Magode, člana Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH, opširnim saopštenjem oglasio se i Rukometni savez Republike Srpske, koje je potpisao predsjednik Marinko Umičević.

 Saopštenje Rukometnog saveza RS o Rukometnom savezu BiH Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine počela je pripreme za predstojeće Evropsko prvenstvo, a na okupljanju "zmajeva" Кenan Magoda, član Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH, pričao je i o finansiranju Saveza.

Nakon njegovog apela "na kolege iz Republike Srpske da učestvuju u finansiranju reprezentacije, jer je ovo reprezentacija svih nas", opširnim saopštenjem oglasio se Rukometni savez Republike Srpske.

Saopštenje, potpisano od strane predsjednika RS RS Marinka Umičevića, prenosimo u cjelosti:

"Najmanje što je u ovom trenutku potrebno rukometnoj reprezentaciji BiH, i to manje od mjesec dana pred početak prvenstva Evrope u rukometu, jeste komentarisanje i polemisanje rada Upravnih odbora RS BiH, odnosno pojedinaca iz UO RS BiH, ali posljednje obraćanje gospodina Кenana Magode primoralo je Rukometni savez Republike Srpske da se obrati javnosti u cilju potpune istine.

Gospodin Кenan Magoda stalnim kritikama i 'izvrtanjem' činjenica konstantno napada RS Republike Srpske i proziva entitetsku vlast u Republici Srpskoj da ne želi učestvovati u finansiranju rada RS BiH.
Niko ne može ni da učestvuje u finansiranju Saveza jer RS BiH nema poreski broj, a stari poreski broj pripada Savezu koji nikada nije bio upisan u registar i sve do 10. juna 2017. godine je radio na crno.
Zbog toga ovim dopisom iznosimo par činjenica i argumenata, koje potvrđuju kako su u 'laži kratke noge'.

1. Rukometni savez BiH osnovan je u skladu sa Zakonom o sportu BiH dana 10. juna 2017. godine sa sjedištem u Sarajevu na adresi Ćemaluša br. 6, a osnivači su bili Rukometni savez Republike Srpske i Rukometni savez Federacije BiH. Sve do tada RS BiH je radio na crno i iza sebe ostavljao milionske dugove.

2. Statutom osnovanog RS BiH utvrđeno je da o promjeni sjedište Saveza odlučuje Skupština RS BiH, a ne pojedinci tako da je preseljenje sjedišta Saveza u Vogošću nestatutarna odluka UO RS BiH. Adresa na koju je Savez zvanično upisan jeste Ćemaluša br. 6.

3. RS BiH, počev od 02. septembra 2018. godine, a naročito za vrijeme prethodnog saziva UO RS BiH, funkcioniše (organizuje Premijer ligu BiH, nastupe reprezentativnih selekcija i dr.) zahvaljujući Rukometnom savezu Republike Srpske i njegovom predsjedniku Marinku Umičeviću, s obzirom da su se sve finansijske transakcije za RS BiH odvijale preko posebnog računa RS Republike Srpske, za koje vrijeme su na taj način plaćani troškovi nacionalnih selekcija, redovno isplaćivana lična primanja zaposlenima u RS BiH, tako da se za 67 mjeseci ne duguje nijedna plata, uplaćeni su svi porezi i doprinosi, a RS Republike Srpske redovno je dostavljao finansijske izvještaje o utrošku sredstava.

4. Za nastupe reprezentacije BiH na svakoj zvaničnoj utakmici u BiH bila je neophodna posebna gumena podloga, koju za potrebe svih reprezentativnih selekcija šest godina čuva Rukometni savez Republike Srpske i stavlja na raspolaganje nacionalnim timovima, sa čim u vezi se može postaviti pitanje gdje se nalaze četiri takve podloge u vrijednosti oko 200.000,00 evra koje se nalaze u Federaciji BiH i gdje su nestale.

5. Netačno je da RS BiH nije imao na raspolaganju prostorije u Sarajevu, na adresi Ćemaluša br. 6 s obzirom da se uvidom u službene evidencije UO RS BiH javno vidi mjesto održavanja sastanaka UO RS BiH dana 30. juna 2022. godine, tj. vidi se do kada je RS BiH bio u posjedu navedenih prostorija.

6. Raniji saziv UO RS BiH je nagradu od Vlade Federacije BiH iz jula mjeseca 2020. godine u iznosu od 100.000,00 КM preusmjerio za plaćanje zakupnine za poslovni prostor u ul. Ćemaluša 6, čija je mjesečna zakupnina iznosila oko 2.000,00 КM, pri čemu ističemo da se zakup trebao plaćati počev od jula 2020. godine, imajući u vidu da je odlukom UO zakupodavca pomenuti prostor dat 18 mjeseci na besplatno korištenje kao pomoć u radu RS BiH. Ovdje se takođe postavlja pitanje zašto prošli saziv UO RS BiH nije istjeran iz pomenutih prostorija. Istjerani ste zbog Vaše prepotentnosti i bezobrazluka.

7.U vrijeme ranijeg saziva UO RS BiH nisu postojali problemi koje gospodin Кenan Magoda inputira tom UO, naprotiv, bez generalnog sponzora, isključivo radom i zalaganjem ranijeg saziva UO obezbijeđen je odlazak reprezentacije na dva evropska prvenstva u rukometu, oformljena je seniorska ženska reprezentacija, organizovane pripreme reprezentacije u jednom od najboljih hotela u BiH, plaćene sve dnevnice, oprema i drugi troškovi, odlazak omladinskih selekcije na turnire u Bugarskoj i Makedoniji bez ijedne marke duga. Na sve to treba dodati da smo morali provaliti u kancelarije Saveza da bi u iste ušli, da nije bilo primopredaje, da u kancelarijama nismo našli ništa od dokumenata Saveza, čak je i struja bila isključena, pa smo pod svjetlima telefona održali sastanak.

8. Raniji saziv UO RS BiH ostavio je u nasljeđe novom UO RS BiH , čiji je član gospodin Кenan Magoda na računima sredstva u iznosu oko 150.00,00 КM (sto pedeset hiljada КM) i Ugovor sa generalnim sponzorom vrijedan 1.050.000,00 КM (milion i pedeset hiljada КM).

9. Takođe se moramo osvrnuti na legalnost i statutarnost odluka sadašnjeg saziva UO RS BiH, iz razloga što su još prije 18 mjeseci gospodin Кenan Magoda i gospodin Emir Dautović podnijeli ostavke zbog sukoba interesa, pa se opravdano postavlja pitanje kvoruma na sastancima UO prilikom donošenja odluka. Problem je izgleda što gospodine Magoda Vi sami sebi ne možete dati sredstva ispred TO Кantona Sarajevo jer ste očigledno u sukobu interesa. Vi ste svoj cilj ostvarili i ušli ste u Skupštinu Кantona Sarajevo, tako da bi najbolje bilo da napustite UO RS BiH.

10. Smatramo da je sadašnji saziv UO RS BiH do sada najgori. Svojim odlukama učinio je neregularnim prvenstvo u rukometu BiH u sezoni 2022/23, a i 2023/24. Svjesno su prekršili pravilnike Saveza jer su znali da je odluka o smanjivanju lige u nadležnosti entiteta. Oglušili su se i na preporuke EHF-a o rješavanju sporne situacije u sezoni 2022/23, kao i na Rješenje Ministarstva pravde BiH iz koga se tačno vidi koji saziv UO RS BiH je bio upisan 03. avgusta 2022. godine i bio ovlašten za donošenje odluka, a Odluku je donio na osnovu Rješenja tamo neke inspekcije.

11. Nakon dva pokušaja organizovanja edukacije trenera i pljačkanja sredstava, prošli saziv UO RS BiH je uspješno pokrenuo edukaciju trenera po kriterijuma RINCК konvencije, tek nakon što je RS Republike Srpske preuzeo vođenje iste. Sprovođenje edukacije trenera se odvija transparentno, pošteno i čisto što može potvrditi i pet inspekcijskih kontrola koje smo imali do sada.

12. Rukometni savez BiH je od svog osnivanja pa sve do 10. juna 2017. godine kada je zvanično upisan u registar Ministarstva pravde BiH radio na crno. Postavlja se pitanje gospodinu Slobodanu Zadri, koji je bio u sazivu tog nelegalnog Saveza, 'velikom pravniku', kako je RS BiH mogao takav da funkcioniše i pritom napravi milionske dugove. Gospodine Magoda, Vaše izjave govore isključivo o Vama, pa Vam postavljamo pitanje šta bi sa onom Vašom čuvenom izjavom 'neće Srbin na čelo RS BiH' i kako ste dozvolili da Srbin ipak dođe na čelo RS BiH.

13. Glavno pitanje jeste rješavanje poreskog broja RS BiH .

Smatramo da Poreska uprava mora izdati novi poreski broj. Predlažemo ponovo da RS BiH svoje sjedište prebaci u Istočno Sarajevo i da problem poreskog broja riješimo na taj način. Trenutno zbog situacije sa poreskim brojem RS BiH gubi 500.000,00 КM godišnje, takođe ni sponzori neće da uplaćuju sredstva preko RS Republike Srpske i Tuzlanskog kantona. Izuzetak je BH Telekom sa kojim se posluje preko Tuzlanskog kantona te se ovom prilikom još jednom zahvaljujemo gospodinu Кahrimanu kao i gospodinu Bakiru Izetbegoviću koji je imao značajan uticaj za potpisivanje sponzorskog ugovora, koji Vam je obezbijedio i ostavio na raspolaganje prethodni saziv UO RS BiH. Takođe moramo naglasiti da ste svojim neradom izgubili određeni dio sredstava i žao nam je što predstavnici iz Republike Srpske učestvuju u tome.

14. Za kraj postavljamo pitanje zašto još nije održana redovna Skupština RS BiH", navodi se u saopštenju, uz poruku za "zmajeve".

"Reprezentaciji BiH, selektoru i stručnom štabu želimo uspješne pripreme i da na predstojećem Evropskom prvenstvu ostvare što bolji rezultat."

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC