• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Imamo problem, moramo da mijenjamo vaterpolo!" Dejan Savić zabrinut zbog onoga što je vidio na Olimpijskim igrama

Autor Dragan Šutvić

Trofejni srpski stručnjak govorio o stanju u vaterpolu u cjelini i ukazao na stvari koje mu se ne sviđaju, a koje smatra alarmantnim.

 Dejan Savić o vaterpolu Izvor: YouTube/Total Waterpolo

Legendarni srpski vaterpolista i selektor Dejan Savić, dvostruki osvajač olimpijskih igara i veliki šampion i kao igrač i kao trener, izrazio je zabrinutost u vezi sa daljim razvojem vaterpola u cjelini.

Govoreći na jednom stručnom panelu u Hrvatskoj, na Korčuli, Savić je podijelio svoje mišljenje u društvu drugih legendi, između ostalih - trostrukog olimpijskog šampiona sa Jugoslavijom i Hrvatskom Ratka Rudića, tvorca tri mađarska zlata u nizu Deneša Kemenjija, kapitena Španije i jednog od najboljih igrača svih vremena Felipea Peronea...

Na početku, Savić je naglasio da je turnir u Parizu bio sjajan, da je bio dvocifreni broj timova koji su "pucali" na veliki rezultat i u kojem je na kraju slavila Srbija, postavši tek treća ekipa u istoriji koja je "vezala" tri olimpijska zlata. Potom je priznao i šta ga je zabrinulo, počev od veoma česte slike u bazenima - isključenja centara u igri bez lopte.

"Svi ste gledali Olimpijske igre i prema mom mišljenju bio je sjajan turnir. Uvijek se radi o osam timova koji mogu da budu na visokom nivou i da osvoje zlato, srebro ili bronzu, ali na ovom olimpijskom turniru bilo je 10 timova. Ali nivo vještine bio je na niskom nivou, kao i prije. Mogu da se slažem sa pričom o suđenju i da je na muškom turniru bilo katastrofalno do polufinala, ali način na koji se igra... Od pozicije 'jedan' do pozicije 'pet', gledajući i to šta se događa na centru, sve je čekanje na igrača više ili manje i svi čekaju da šutiraju iz faula. Sve mora da se promijeni od početka. Od djetinjstva i rada sa igračima kada imaju 10 ili 11 godina. Moraju da plivaju, moraju da prodiru, jer nove generacije shvataju i uče ovaj način igre i za 10 godina biće gore nego sada. To je problem."

"Od federacije do federacije možete promijeniti pravila. U Srbiji možemo da promijenimo pravila za igrače do 12 godina, ali i globalno se mogu promijeniti pravila, u saradnji svih instanci. Ovaj turnir je bio sjajan, ali nisam vidio vještine kao prije. Perone, Deneš Varga, to su bili veoma vješti igrači, ali toga nismo vidjeli u Parizu. Imamo problem sa isključenjima centra bez lopte, ne znam kako to da rešimo. I mislim jedno - da ako želite da promijenite veštine igrača, to morate da radite od djetinjstva", rekao je Savić.

Trofejni srpski stručnjak podijelio je sa sagovornicima i još jedan širi pogled na stvari. 

"Ako se vratimo malo u istoriju, na Olimpijske igre u Moskvi, kada je posljednji put bilo 11 igrača, a to je prije 44 godine. Vaterpolo se promijenio od tada minimum 10 ili 12 puta. Ja sam ovdje mlad trener i moram da pitam zašto nikad ne pitaju trenere kada mijenjaju pravila? To je problem. I posebno, niko ne pita igrače kako se osjećaju. Imali smo tri velika takmičenja u posljednjih osam mjeseci i niko ih ne pita kako se osjećaju. Siguran sam da će Perone sve objasniti", nasmijao se Savić.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC