• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

F1: Zbogom, Rubens!

Rubens Barikelo napustio je Formulu 1 poslije dvije decenije i prešao u Indikar šampionat.

 F1: Zbogom, Rubens! Izvor: MONDO

Poslije 326 trka, 658 bodova, 11 pobjeda, 68 podijuma, 14 pol-pozicija i 17 najbržih krugova, ali i nijedne osvojene titule prvaka svijeta, Rubens Gončalves "Rubinjo" Barikelo oprostio se od Formule 1.

Ovu odluku, legendarni Brazilac nagovijestio je još krajem prošle sezone, ali je ona zvanično potvrđena u četvrtak, kada je objavljeno da će Barikelo karijeru nastaviti u američkoj Indikar seriji, u kojoj će voziti za ekipi "KV rejsing tehnolodži".

Na taj način, završena je jedna velika F1 karijera, koja je počela još 1993. godine i tokom koje je Brazilac imao nekoliko teških udesa, ali se iz svega vraćao jači i jači.

Barikelo, koji je rođen 23. maja 1972. godine, potpisao je dvogodišnji ugovor sa novim timom, a debitovaće na otvaranju nove staze na Floridi, u mjesto Sejnt Pitersburg.

"Volim da se takmičim i ne radim ovo samo iz zabave, pokušaću da budem smiren na početku jer sam u ovom takmičenju početnik, bez obzira na moje veliko iskustvo", rekao je Barikelo, koji je u karijeri vozio za Džordan, Stjuart, Ferari, Honda, Bron i Vilijams, u kojem je u rodnom Sao Paulu prošlog novembra odvezao posljednju trku u F1 karijeri, za Veliku nagradu Brazila.

Prvu trku, Barikelo je vozio prije 19 godina u Južnoj Africi, prvu pobjedu ostvario je 2000. godine u Nemačkoj, u Nirburgringu, a posljednju 2009. godine u Italiji, u Monci.

Iz ekipe "KV rejsing tehnolodži" na konferenciji za štampu istakli su zadovoljstvo angazovanjem 39-godišnjeg asa i dodali da će on nastupati na svih 16 trka u kalendaru. Prethodno je, iz bezbjednosnih razloga, bilo neizvjesno da li će Barikelo nastupiti na pet trka na ovalnim stazama, ali su iz njegovog tima potvrdili da se Brazilac odlučio za pun angažman.

Po ukupnom broju osvojenih poena on je osmi vozač u istoriji Formule 1, dvije sezone je kao vozač Ferarija završio kao vicešampion 2002. i 2004. iza svog klupskog kolege sedmostrukog šampiona svijeta Mihaela Šumahera.

Oženjen je, ima dva sina, živi u Sao Paolu i Lisabonu, a tokom kratkih pauza između trka, do porodice putuje ličnim avionom marke "Embrer Legasi 600". Navija za Korintijans, a dugo je bio rekorder među vozačima F1 u čuvenoj emisiji engleske mreže BBC, pod imenom "Top gir".

U dijelu emisije kada slavni gosti sjedaju u "prosječan automobil" i voze na specijalnoj pisti, Barikelo je zabilježio vrijeme 1:44,30, što je dugo bilo najbolje vrijeme, sve dok u auto nije sjeo aktuelni dvostruki šampion Formule 1, Njemac Sebastijan Fetel. Iza Barikela ostali su Stig 2 (Ben Kolins), Najdžel Mensel, Luis Hamilton, Dženson Baton, Dejmon Hil, ali i Mihael Šumaher, koji nikada nije završio svoj krug, jer se slupao...

...inače, taj snimak nikada nije objavljen.

(N. J. - MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC