• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Kraljica" osvaja planetu - počinje SP u atletici

"Kraljica sportova" ponovo osvaja planetu! Od subote, pa u narednih deset dana, najbolji atletičari svijeta takmičeće se u Berlinu.

 "Kraljica" osvaja planetu - počinje SP u atletici Izvor: MONDO

Očekuje se da će učestvovati više od 2.500 sportista iz 213 država, koji će se takmičiti u 47 disciplina.

Svjetsko prvenstvo održaće se na "Olimpijskom stadionu" u Berlinu, a predviđa se da će se na tribinama naći više od 500.000 gledalaca. Procjena je da će događaje putem televizije gledati oko šest milijardi ljudi.

Svjetska atletska federacija (IAAF) saopštila je da je prvi put u istoriji televizijska prava otkupilo 213 država.

Kapacitet stadiona je oko 70.000 mjesta, a na njemu će biti postavljene 122 kamere za direktne televizijske prenose.

Predsjednik IAAF Lamin Diak istakao je da se atletika ponovo vraća u Njemačku, u državu koja ima dugu tradiciju u ovom sportu.

"Olimpijske igre 1936. godine održane su na ovom stadionu, u Minhenu su bile Olimpijske igre 1972, a Svjetsko prvenstvo u atletici 1993. održano je u Štutgartu", rekao je Diak za zvanični sajt Svjetskog prvenstva (berlin.iaaf.org).

Prema njegovim riječima, očekuje se da će Svjetsko prvenstvo u Berlinu biti odlično organizovano, kao i da će gledaoci u Njemačkoj motivisati atletičare da pruže vrhunske rezultate.

On je podsjetio da je jedna od najvećih legendi atletike Amerikanac Džesi Ovens, osvojio četiri olimpijske medalje 1936. godine u Berlinu i da je naredni šampionat prilika da mu se oda počast.

"Ovens nije bio poznat samo po zlatnim medaljama u Berlinu, već i što je oborio ili izjednačio četiri svjetska rekorda za manje od jednog sata 1935. godine", rekao je Diak i najavio da će atletičari na SP u Berlinu za obaranje svjetskog rekorda biti nagrađeni sa 100.000 dolara.

Svjetsko prvenstvo u atletici biće prilika za još jednu veliku "akciju" u borbi protiv dopinga. Najavljeno je da će biti urađeno 1130 testova i to 670 prije takmičenja i 460 za vrijeme nadmetanja. Uzorci će se testirati u laboratorijama u Drezdenu i Kelnu.

Pored testiranja, IAAF planira i edukativne aktivnosti - program na pet jezika nazvan "Pravi pobjednik" za sportiste, kako bi na neposredan način učestvovali u borbi protiv dopinga.

Tim povodom predsjednik IAAF Lamin Diak istakao je da će šampionat u Berlinu biti šansa da se prepoznaju "čisti" sportisti.

Na prošlom Svjetskom prvenstvu u Osaki 2007. godine učestvovalo je 1.800 atletičara iz 197 država.

BIH SA JEDNIM, A SRBIJA SA DEVET PREDSTAVNIKA

Na SP u Berlinu nastupiće jedan atletičar iz Bosne i Hercegovine i devet predstavnika Srbije.

BiH će u Berlinu predstavljati bacač kugle Hamza Alić.


Tridesetogodišnji član AK Zenica nastupiće u kvalifikacijama prvog takmičarskog dana u 10.05 časova, a njegov cilj je plasman u finale.

Prvog dana takmičenja, u subotu, pet srpskih reprezentativaca će se pojaviti "na sceni".

U kvalifikacijama - Admir Kolašinac u bacanju kugle (10.05), Biljana Topić u troskoku (11.00), Goran Nava na 1.500 m (18.15), dok će Predrag Filipović učestvovati u finalu trke na 20 kilometara u brzom hodanju (13.00), a Olivera Jevtić trčati u finalu na 10.000 metara (19.25).


Olivera Jevtić je izjavila da se u "poslednjem trenutku spremila za Svjetsko prvenstvo u Berlinu", jer je imala zdravstvenih problema poslije Mediteranskih igara.

"Razmišljala sam čak i da odustanem od nastupa. Ova trka će biti dobar pokazatelj i odskočna daska za takmičenja koja slijede, a to je prije svega Svjetsko prvenstvo u polumaratonu početkom oktobra", rekla je Jevtićeva i najavila da će do kraja jeseni sigurno istrčati jedan maraton.

Prema njenim riječima, ovu godinu posvetila je pripremama za sljedeću, kada je Prvenstvo Evrope u Barseloni i kada će trčati maraton.

Na ravnoj stazi, koju čini krug od dva kilometra u centru Berlina, održaće se finale na 20 kilometara u brzom hodanju.

"Cilj mi je da stazu pređem za jedan sat i 25-26 minuta. U ovom trenutku ne znam za koji plasman je to dovoljno. Mislim da su najveći favoriti takmičari iz Rusije, Španije, Meksika i Australije", rekao je Predrag Filipović.

(agencije, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC