• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Majka Kaster Semenje: Moja ćerka jeste žensko

Majka svjetske šampionske na 800 metara Kaster Semenje odbacuje sumnje u pol svoje ćerke. "Ona je žena", kaže majka.

 Majka Kaster Semenje: Moja ćerka jeste žensko Izvor: MONDO

Južnoafrička atletičarka Kaster Semenja dobila je neočekivani publicitet na Svjetskom prvenstvu u Berlinu, maltene kao Jamajčanin Usein Bolt.

A sve zato što se sumnja u njen pol.

Južnoafrička tinejdžerka ubjedljivo je osvojila zlatnu medalju na 800 metara, ostavivši rivalke iza sebe čak za više dvije sekunde. Svjetsko prvenstvo u Berlinu bilo je njeno prvo veće međunarodno takmičenje i odmah BINGO!

Njena pobjeda, međutim, bila je u sjenci sumnje koju je izrazila Međunarodna atletska federacija, koja joj je još prije tri nedjelje naložila da ide na provjeru pola, jer je čelnicima IAAF bilo čudno to štoje za samo godinu dana popravila svoj najbolji rezultat za čak sedam sekundi!

Ako testovi pokažu da je muško, izgubiće medalju.

Međutim, majka Kaster Semenje, Dorkus odbacuje te sumnje i poručuje: "Moja ćerka je sto posto žena!".

"Nisam ni zabrinuta, jer znam šta je moje dijete. Mokdagi Kaster je žena i ništa to ne može da promjeni. Svaki naš komšija iz našeg sela reći će vam isto - Mokdagi je žensko", rekla je majka svjetske šampionke.

I njena baka, Maputi Sekgala, stala je u odbranu unuke. Maputi, koja sada ima 80 godina, kaže da su i nju svojevremeno zadirkivali za muškobanjasti izgled, pogotovo kada se priključila jednom seoskom fudbalskom timu kao jedina djevojčica.

"Valjda ja znam da je ona žensko! Pa ja sam je podizala. Zvala me je poslije jedne trke i rekla mi je da ljudi misle da je muškarac. Šta da kažem djetetu kad ona nije muško? Bog je uredio da ona tako izgleda", kaže baka.

I otac svjetske šampionke ne može da povjeruje u sumnje da je njegova ćerka zapravo muškarac.

"Ona je moja mala djevojčica! Ja sam je gajio i nikada nisam posumnjao u njen pol. Ona je žena i to ću da kažem milion puta. Znao sam da će nas ona jednog dana učiniti ponosnim. Prvi put Južna Afrika ima nekog na koga može da bude ponosna. Volio bih da raznorazni dušebrižnici ostave moju ćerku na miru!", kaže otac Džejkob Semenja.

Njena najbolja drugarica, 22-godišnja Debora Morolong kaže da Semenju nikada nisu nešto pretjerano interesovali dječaci, ali da nikada nije pokazivala da nije žensko.

"Ne voli dječake i nije bila ni sa jednim. Ali, to što sada govore o njoj čista je ljubomora i zavist. Boli me kad slušam šta sve pričaju o njoj", kaže najbolja drugarica Kaster Semenje.

Kao dijete voljela je da se igra sa dječacima i bila je gruba, rekao je njen učitelj. Nikada nije nosila suknje u školi, samo pantalone i tek u nekim višim razredima shvatio sam da je ona žensko. U svakom slučaju, ponosan sam na ono što je uradila u Berlinu, dodao je on.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC