• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ATLETIKA (SP): "Kengur" i Poljakinja heroji

Junaci pretposljednjeg dana SP u Berlinu svakako su australijski skakač sa motkom Stiv Huker i bacačica kladiva iz Poljske Ana Vlodarčik.

 ATLETIKA (SP): "Kengur" i Poljakinja heroji Izvor: MONDO

Huker je napravio presedan u takmičenju u skoku sa motkom na velikim događajima. Uprkos povredi, australijski motkaš odlučio je da ipak skače u finalu i ta hrabrost i samopouzdanje mu se itekako isplatilo!

Odlučio je da skače tek na visini od 5,85 metara(!!!) i umalo iz prve nije preletio ljestvicu. Francuz Roman Menil potom je preskočio tu visinu, a Huker je odlučio da druga dva pokušaja sačuva za 5,90 metara.

I, na opšte oduševljenje cijelog stadiona, uspio je da preleti tu visinu, ostavivši rivale iz Francuske iza sebe. Hazarderski potez Hukera, na sve ili ništa, a dobio je sve!

Treći je bio takođe Francuz Reno Ravijeni.

Dosadašnji svjetski šampion, Amerikanac Bred Voker nije se takmičio zbog povrede.

Poljakinja Ana Vlodarčik postavila je novi svjetski rekord u bacanju kladiva dužinom od 77,96 metara! Dosadašnji rekord iznosio je 77,80 koji je prije tri godine u Talinu postavila Ruskinja Tatjana Lisenko.

Lisenko je u Berlinu bila tek šesta.

Drugo mjesto, potpuno zasluženo, pripalo je Njemici Beti Hajdler, koja je hicem od 77,12 metara postavila novi rekord Njemačke. Treća je bila Slovakinja Martina Hrasova, koja je bukvalno "preotela" bronzu od druge Njemice Katrine Klas u petoj seriji.

Interesantno je da je Vlodarčik, koja će osim zlatne medalje dobiti i 100.000 dolara zbog obaranja svjetskog rekorda, u radovanju poslije fenomenalnog hica, iskrenula zglob i poslije druge serije, kada je i hitnula kladivo na dužinu novog rekorda, više nije bacala.

Poljakinja je, uz Jamajčanina Useina Bolta, jedina atletičarka koja je oborila svjetski rekord na šampionatu u Berlinu.

Amerikanac Dvajt Filips je u svojoj 32. godini ponovo postao svetski prvak u skoku u dalj, sa dužinom od 8,54 metara.

"Ispunio mi se san da pobijedim na istom mjestu na kojem je i legendarni Džesi Ovens očarao svijet 1933. godine", izjavio je uzbuđeni Filips, kome se isplatila promjena trenera i novi način rada i tehnika skoka.

Filips je prije pet godina bio olimpijski šampion, a 2003. i 20065. godine svjetski prvak. U finalu u Berlinu pobijedio je Južnoafrikanca Mokenu (8,47 metara) i Australijanca Mičela Vota (8,37 metara).

Što se tiče trčanja, Jamajka je još jednom potvrdila dominaciju u obe konkurencije, ovog puta u štafetama.


Usein Bolt je zlatnim medaljama na 100 i 200 metara pridodao i zlatnu medalju u štafeti 4x100 metara i postao jedini koji je na dva velika takmičenja (Olimpijske igre i svjetsko prvenstvo) osvojio "triplo zlato".

Ipak, tim sa Jamajke nije uspio da obori svjetski rekord. Bolt, Stiv Malings, Majkl Frejter i Asafa pauel, trčali su u vremenu 37,31 sekundi, a svjetski rekord je 37,10.

Drugo mjesto osvojila je ekipa Trinidada i Tobaga, a treći su bili Britanci. Amerikanci nisu bilio u finalu, jer su dan ranije diskvalifikovani poslije polufinalne trke, jer nisu mijenjali štafetu prema pravilima.

Jamajčanke su dominirale u štafeti 4x100 metara. U vremenu 42,06 sekundi, vratile su svjesku krunu, koju su posljednji put držale još davne 1991. godine.

Ni u ženskoj štafeti Jamajci se nije suprostavio najveći rival - SAD, jer su i Amerikanke, kao i njihove muške kolege, dan ranije diskvalifikovane.

Drugo mjesto pripalo je ekipi Bahama, a bronzanu medalju osvojile su Njemice, na opšte oduševljenje publike na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC