• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Semenja ima tri puta više testosterona

Kaster Semenja, osvajačica zlata na SP, kojoj je naložena provjera pola, izgleda ipak ima višak muškog hormona testosterona.

 Semenja ima tri puta više testosterona Izvor: MONDO


Prvi medicinski testovi atletičarke i osvajačice zlatne medalje na 800 metara na SP Kaster Semenje (18) pokazuju da ona, ipak, ima povišeni nivo muškog hormona testosterona, prenosi britanski "Telegraf".

Kako piše britanski list, oslanjajući se na "izvor blizak istrazi koja se vodi zbog najbrže atletičarke na 800 metara", testovi koji su rađeni prije Svjetskog prvenstva u Berlinu pokazuju kako je nivo testosterona u Semenjinom tijelu tri puta viši od normale.

Zanimljivo je i da je glavni trener južnoafričke reprezentacije dr Ekart Arbejt, bivši trener Istočne Njemačke, koga je atletičarka Hajdi Kriger optužila da joj je dao toliku količinu steroida da je 1997. morala na operaciju promjene pola, zbog čega ostatak života provodi kao Andreas Kriger.

Iako još nije poznato koliko blisko i koliko često je Arbejt sarađivao sa Semenjom, njihova povezanost neće obradovati čelnike Svjetske atletske federacije, koji su zatražili detaljno testiranje pola Južnoafrikanke.

Analiza koja je gotova je napravljena u Južnoj Africi i dodatno je podstakla sumnje čelnih ljudi IAAF, a slučaj Semenja je toliko odjeknuo na jugu afričkog kontinenta da i parlament Južne Afrike priprema pritužbu sekretaru Ujedinjenih nacija zaduženom za ljudska prava, zbog "testova koji su užasni i povrijeđuju ljudska prava i privatnost".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC