• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

F1: Ferari, konačno!

Ferari neće završiti sezonu bez pobjede, kao što je to bilo 1993. godine. Za to, na VN Belgije pobrinuo se Kimi Raikonen. Fizikela drugi...

 F1: Ferari, konačno! Izvor: MONDO

Dvanaest trka u 2009. godini bilo je potrebno da slavni Ferari zabeleži prvu pobjedu i izbjegne slučaj iz 1993. godine, kada je sezonu završio bez trijumfa.

Prvu "desetku" skuderiji je donio Finac Kimi Raikonen, koji je startovao šesti na 54. VN Belgije, ali je zahvaljujući inovaciji, sistemu KERS, izvukao dodatnih 80 konjskih snaga u prvih nekoliko krivina i stigao do druge pozicije, prije nego su se bolidi na stazi izlupali kao na video igrici.

Kada je sigurnosni automobil izašao sa piste Spa Frankoršamps, Raikonen je prestigao senzacionalnog vlasnika pol-pozicije Đankarla Fizikelu u bolidu Fors Indija i vođstvo zadržao do isteka 44. kruga, kada je proslavio 18. pobjedu u karijeri, a prvu od maja 2008. godine.

Junak kvalifikacija, Italijan Fizikela držao se u repu Raikonenu do kraja trke, bio "u sekundi" iza njega, ali nije uspio da ga obiđe. I druga pozicije istorijska je za Fors Indiju - to je najbolji plasman ekipe od debija u Formuli 1, u Melburnu 2008. godine.

Treće mjesto, sa manje od četiri sekunde zaostatka za pobjednikom, zauzeo je Nemac Sebastian Fetel iz Red Bula, koji je iskoristio loš dan tandema iz Bron GP-a i približio se Batonu i Barikelu u plasmanu vozača, a Red Bulu doneo bodove za trku u konkurenciji konstruktora.

Od četvrtog, do osmog mjesta plasirali su se: Robert Kubica, Nik Hajdfeld, Heiki Kovalainen, Rubens Barikelo i Niko Rozberg.

U pomenutom karambolu u prvom krugu, tačnije dijelu između pete i šeste krivine, stradali su lider šampionata Dženson Baton (Bron GP), svetski šampion Luis Hamilton (Meklaren), kao i dvojica novajlija, kojima je ovo bila druga trka u karijeri Romen Grožan (Reno) i Haime Alguersolari (Toro Roso).

Oni nisu mogli da nastave trku, a sa manjim oštećenjima, boksa su se domogli Barikelo, Jarno Truli (Tojota) i Adrijan Sutil (Fors Indija). Njih trojica su mijenjali "noseve", "repove" i spojlere, pa su se vratili na kraj kolone, dok je "sejfti kar" bio još na stazi.

Samo su bolidi Ferarija i Meklarena na Spa izašli sa KERS sistemom, dodatnim izvorom snage, što se u Ferarijevom slučaju pokazalo kao pravi potez. Belgija je staza na kojoj ima mnogo pravaca i tu je Raikonen "katapultirao" sebe u nekoliko navrata u uvodnom krugu, što ga je poslalo ne čelo kolone.

"Mogao sam da pobijedim. Bio sam brži od Kimija, ali je on iskoristio KERS sistem i pretekao me je na startu. Šteta", izjavio je Fizikela poslije trke.

Potom je samo trebalo mehaničari da budu sigurni, kao što su bili i da Ferari zabilježi prvu pobjedu u sezoni, a 210. u istoriji. Da će skuderija u najskorije vrijeme morati da reši pitanje drugog vozača, do oporavka Felipea Mase, govori plasman njegove zamjene, Luke Badoera, koji nije imao problema cijele trke, ali je kroz cilj prošao poslednji sa minut i po zakašnjenja u odnosu na pobjednika i klupskog kolegu!?

Od frke na startu, izuzevši izmjene guma, najzanimljivije je bilo u posljednja tri kruga, kada je iz Barikelovog Mercedesovog agregata pojavio zloslutni bijeli dim. Pobednik prethodne VN Evrope na ulicama Valensije u tom trenutku nalazio se u poteri za šestoplasiranim Kovalainenom i dodatnim bodom dragocenim u borbi za titulu, ali je na preporuku vođa tima morao da "iskulira" i brani vođstvo od Rozberga.

Pobjednik na šest od sedam prvih trka u šampionatu, Dženson Baton i peti put zaredom ostao je bez pobede, a najviše što je uspio da osvoji od VN Turske su četiri boda, jednom je došao do tri, dva puta do dva... Izgleda da sezona neće biti tako dosadna, kao što je djelovalo proljetos.

Naredna trka je na kultnoj Monci, gdje će 13. septembra biti vožena VN Italije, a do 1. novembra i finala sezone na novoj pisti u Abu Dabiju, smještene su još trke u Singapuru (noć), Japan i Brazil.

REZULTATI VN BELGIJE: 1. Raikonen u vremenu 1 sat 23:50,995, prosječnom brzinom 220,520 km/čas sa dva stajanja u boksu, 2. Đankarlo Fizikela (Fors Indija, +0,939), 3. Sebastian Fetel (Red Bul, +3,875), Robert Kubica (BMW Zauber, +9,966), Nik Hajdfeld (BMW Zauber, +11,276), Heiki Kovalainen (Meklaren Mercedes, +32,763), Rubens Barikelo (Bron GP, +35,461) i Niko Rozberg (Viliajms, +36,208).

PLASMAN VOZAČA: 1. Dženson Baton (Bron GP) 72, 2. Rubens Barikelo (Bron GP) 56, 3. Sebastian Fetel (Red Bul) 53, 4. Mark Veber (Red Bul) 51,5, 5. Kimi Raikonen (Ferari) 34, 6. Niko Rozberg (Vilijams) 30,5, 7. Lius Hamilton (Meklaren) 27, 8. Jarno Truli (Tojota) 22,5, 9. Felipe Masa (Ferari) 22, 10. Heiki Kovalainen (Meklaren) 17...

PLASMAN KONSTRUKTORA: Bron Mercedes (V. Britanija) 126, 2. Red Bul Reno (Austrija) 104,5, 3. Ferari (Italija) 56, 4. Meklaren Mercedes (V. Britanija) 44, 5. Tojota (Japan) 38,5, 6. Vilijams Tojota (V. Britanija) 30,5, 7. BMW Zauber (Nemačka) 18, 8. Reno (Francuska) 16, 9. Fors Indija Mercedes (Indija) 8, 10. Toro Roso Ferari (Italija) 5.

(N. J. - MONDO, foto: AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC