• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OI 2016: Čikago, Madrid, Tokio ili Rio?

Za mjesec dana biće poznato ime grada koji će biti domaćin Olimpijskih igara 2016. godine.

 OI 2016: Čikago, Madrid, Tokio ili Rio?  Izvor: MONDO

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) objavio je u srijedu, tačno mjesec dana prije donošenja konačne odluke, izvještaje o kandidaturama četiri grada za organizaciju ljetnjih Olimpijskih igara 2016. godine.

Kandidature su podnijeli su Čikago, Madrid, Tokio i Rio de Žaneiro.

U izvještaju MOK-a navodi se da prijedlog Čikaga za finansiranje OI predstavlja rizik iz viš erazloga. Američki grad predvidio je budžet od 1,29 milijardi evra, što je prema mišljenju MOK-a, "veoma ambiciozno, ali dostižno".

Ipak, MOK navodi da je Čikago pokazao da razumije kompleksnost izgradnje objekata za organizaciju OI, uključujući i montažne, privremene hale na javnim površinama.

Čikago je ponudio 15 postojećih objekata, plus jedan čija izgradnja je već isplanirana. Uz to, bilo bi izgrađeno još šest novih objekata, kao što su Olimpijski stadion i hala za plivanje i dodatnih devet privremenih objekata.

MOK je istakao da bi problem Čikaga mogao da bude i gradski prevoz i saobraćajne gužve. MOK je pozdravio najavu američke vlade da će u potpunosti preuzeti rešavanje pitanja bezbednosti svih učesnika takmičenja.

Prema istraživanju MOK-a, kandidaturu Madrida podržava čak 84,9 odsto građana prestonice Španije, ali bi problem mogla da bude "nejasna" organizaciona struktura.

Sa druge stranem, MOK navodi da su nacionalna, regionalna i gradska vlada finansijski su snažno podržale kandidaturu Madrida. Kao dobar znak ističe se i činjenica da su 23 od 33 objekta već izgrađena, a dva su u fazi izgradnje.

Madridu, prema navodima MOK, fali Olimpijski stadion, objekat za veslanje, kanu i otvoreni bazen. Olimpijsko selo bi nakon Igara trebalo da bude korišćeno za riješavanje stambenih problema socijalno ugroženih slojeva.

Veliku podršku građana za organizaciju OI - 84,5 odsto ima i Rio de Žaneiro, a poput Madrida, nacionalna i lokalna vlada garantovali su finansiranje troškova.

MOK je saopštio i da će organizacija Svjetskog prvenstva u fudbalu 2014. godine značajno ubrzati izgradnju infrastrukture za OI.

Problem za Rio mogao bi da predstavlja manjak adekvatnih hotela i smeštaja za sportiste, a podnosioci kandidature naveli su da bi takmičari bili smješteni u četiri sela i šest velikih brodova.

Veliki problem brazilskog grada predstavljaju visoka stopa kriminala i loša javna bezbjednost, a geografski položaj i brda oko grada mogla bi da otežaju sportistima putovanja od jednog do drugog borilišta.


Prema izvještaju MOK-a, kandidatura Tokija je organizaciono i finansijski odlična, ali ima najmanju podršku lokalnog stanovništva - 55,5 odsto.

Gradska vlast je dala finansijske garancije i odredila dodatni budžet od 2,6 milijardi evra. Kandidatura se zasniva i na činjenici da je Tokio već jednom, 1964. godine organizovao OI.

Prevoz sportista, prema mišljenju MOK-a, bio bi dobro organizovan u Tokiju gdje su svi objekti u krugu od osam kilometara.

Odluka o domaćinu OI 2016. godine biće donijeta 2. oktobra, tajnim glasanjem, na kongresu u Kopenhagenu.

(Beta, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC