• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ODBOJKA (EP): "Orlovi", držite se zajedno!

Srpski odbojkaši u četvrtak kreću u pohod na titulu prvaka Evrope, iako je zvanično cilj polufinale. Naprijed, Srbija!

 ODBOJKA (EP): "Orlovi", držite se zajedno! Izvor: MONDO

Sa ruba Evrope, mjesta odakle se vidi Azija, najbolji srpski odbojkaši pokušaće da učine ono što je 2001. godine uspjelo košarkašima - da postanu prvaci Evrope!

Iako o tome niko glasno ne govori u timu Igora Kolakovića, već se polufinale apostrofira kao primarni cilj, sigurno je da odbojkaši sanjaju da drugi put u istoriji, a prvi pod imenom Srbija, svojoj zemlji podare najsjajnije odličje sa EP.

"Zlato je naša želja, cilj. Ali, vidjećemo. Grupa je teška, kostur još teži. Protivnici su veoma ozbiljni, ne bih ništa da prognoziram. Znam samo da svaki meč moramo da odigramo iz sve snage. Bugari imaju dobar tim, koji do sada ništa nije napravio. Nadam se da će tako i ostati", kaže primač Nikola Kovačević.

Veza između zlata košarkaša i odbojkaša prije svega je Istambul, grad u kojem će nastupati Srbija od 3. do 13. septembra, a nikako obaveza. Ukoliko nam Nikola, Ivan, Andrija, Bojan, Miloš, Marko i ostali podare bilo kakvu medalju, biće to veliki uspjeh!

U četvrtak počinje 26. Evropsko prvenstvo za odbojkaše. Prije dvije godine u Rusiji redoslijed osvajača medalja bio je ovakav: Španija, Rusija, Srbija.

Prvu utakmicu u Abdi Ipekči dvorani, kapaciteta 11.500 gledalaca, "orlovi" će odigrati prvog dana turnira, u četvrtak od 16.30 po srednjeevropskom vremenu, a protivnik je Bugarska. U petak na red dolaze Česi, a u nedjelju, u posljednjem meču Grupe D - Italijani.

Da, Srbija ima ubjedljivo najjaču grupu, to prema mišljenju kapitena Nikole Grbića nije toliko loše... U četvrtfinalnu grupu plasiraće se tri najbolje selekcije iz svake od četiri grupe, a timovi iz Srbije formiraće Grupu F zajedno sa timovima iz Grupe B u kojoj su Rusija, Finska, Estonija i Holandija.

"Udarićemo na najjače i odmah ćemo znati otprilike gdje smo. Ima jedno pet reprezentacija koje su skoro izjednačene, tako da će odlučiti nijanse. Protiv Bugara ćemo biti veoma motivisani, pobijedimo li, biće nam lakše u nastavku", poručuje primač Bojan Janić.

Bilo bi sjajno kada bi Srbija u novu, Grupu F ponijela maksimalan broj bodova, što se postiže sa tri pobjede u prvoj fazi, ali Grbić upozorava da je grupa takva da svaka ekipa lako može da doživi - tri poraza.

"Izazov je igrati tako jaku grupu, jer igrati protiv ekipa koje takođe pretenduju da igraju polufinale, mnogo je veći izazov, i teže, nego protiv ekipa koje su samim plasmanom na EP dostigle svoj cilj. Tako je iz više razloga, zato što mi podižemo formu u jakim duelima, moral se podiže jer pobjeđuješ jake ekipe i imaš utisak da možeš da stigneš do kraja. U tom smislu bolje je da igramo u teškoj grupi i da do polufinala odigramo mečeve sa jakim protivnicima i vidimo gdje smo", objasnio je Grbić da se niko u timu ne žali na sastav grupe, ali i upozorio.

"To je pozitivna stvar. A, negativna je to što postoje veće šanse da ispadneš... Kada se pogledaju kvalifikacije za Olimpijske igre, neki rezultati u posljednje vrijeme u Svjetskoj ligi, drugim velikim takmičenjima, favorita više nema. Ne postoji prostor za kalkulaciju i razmišljanja tipa: 'Znaš, mogli bismo da se prištedimo', jer jednostavno mora svaka utakmica da se igra kao posljednja, jer je i kvalitet protivnika i rezultat u smislu svakog seta i poena toliko neizvjestan, tako da ne postoji manevarski prostor za bilo kakvu kalkulaciju", podigao je kapiten pozornost na najviši nivo.

On uostalom najbolje zna šta "orlove" očekuje u Istambulu... U reprezentaciji je od 1995. godine i prošao je "sito i rešeto". Naravno, bio je član ekipe koja je 2001. godine u Češkoj osvojila zlato. Tada pod nazivom SR Jugoslavija i sa jednom zlatnom medaljom svrstani su u uzanu grupu od svega sedam osvajača medalja na prethodnih 25 prvenstava.

Dvanaest puta to je pošlo za rukom Sovjetskom savezu, ali nikada Rusiji, šest titula imaju Italijani, tri puta prvaci su u rano doba bili Čehoslovaci, jednom Rumuni, Holanđani i Španci, koji brane titulu osvojenu u finalu protiv Rusije prije dvije sezone u Moskvi.

Tada je Srbija osvojila šestu bronzu, računajući period kada su igrali pod imenom SCG, SRJ i SFRJ. U meču za treće mjesto srpski tim bio je bolji od Finske...

I Rusija i Finska trebalo bi da očekuju “orlove” u četvrtfinalnoj Grupi F, iz koje će samo prve dvije reprezentacije otići u polufinale (12. septembra). Finale je 13. septembra u 19.30...

Prvi na putu Bugari

"Grupa jeste teška. Ali, sudariti se sa jačim protivnicima na početku ili kraju totalno je svejedno. U svakom meču ići ćemo na pobjedu. Ono što važi za Bugare, može da važi i za nas. I mi možemo svakog da pobijedimo, ali i od svakog da izgubimo. Trudićemo se da ih stavimo u podređeni položaj, da im napravimo pritisak", izjavio je jedan od najboljih odbojkaša na planeti u posljednjih deset godina Ivan Miljković.

"Nisam gledao Bugare ove godine, ne poznajem ih previše. Moje najsvježije sjećanje o njima je sa SP 2006. u Japanu gdje su nas u borbi za treće mjesto pobijedili", dodao je Ivan "gromovnik".

Za kraj, dodao je:

"Nadam se da ćemo ponoviti dobre igre sa finalnog turnira u Beogradu. Tada nam je naročito išlo u napadu i na bloku. U tom slučaju možemo svima da pariramo. Jer, ovdje nema favorita, kao ni slabih".

Naprijed, Srbija!


SRBIJA

TEHNIČARI: Nikola Grbić (1973, 194 cm, Kuneo), Vlado Petković (1983, 198 cm, Budućnost).

LIBERA: Marko Samardžić (1983, 190 cm, Gdanjsk), Nikola Rosić (1984, 192 cm, Merser).

KOREKTORI: Ivan Miljković (1979, 206 cm, Olimpijakos), Saša Starović (1988, 207 cm, Ural).

SREDNJI BLOKERI: Andrija Gerić (1977, 203 cm, Panatinaikos), Dragan Stanković (1985, 205 cm, Budvanska rivijera), Marko Podraščanin (1987, 204 cm, Lube Maćerata).

PRIMAČI SERVISA: Bojan Janić (1982, 198 cm, Gdanjsk), Miloš Nikić (1986, 194 cm, Ruserlar), Nikola Kovačević (1983, 193 cm, Peruđa), Nemanja Petrić (1987, 202 cm, Budućnost), Miloš Terzić (1987, 201 cm, Crvena zvezda).

STRUČNI ŠTAB: Igor Kolaković (selektor), menadžer Lukač, treneri Bulatović, Joksimović, Grbović, doktor Martinović, fizioterapeut Počeković.

SASTAVI OSTALIH TIMOVA U GRUPI D

BUGARSKA: 1. G. Bratojev, 2. Cvetanov, 3. Žekov, 4. Ivanov, 5. Gajdarski, 6. Kazijski, 7. Sokolov, 9. Ananijev, 10. V. Bratojev, 11. Nikolov, 12. Josifov, 13. Salparov, 14. Todorov, 15. Aleksijev. TRENERI: Prandi i Plaći.

ČEŠKA: 1. Lebl, 2. Popelka, 3. Novotni, 5. Škah, 7. Holubec, 8. Platenik, 9. Hudeček, 11. Štokr, 12. Veseli, 14. Vaclavik, 15. Kral, 16. Krištof, 17. Konečni, 18. Tihaček. TRENERI: Svoboda i Hadrava.

ITALIJA: 2. Parodi, 3. Gavoto, 4. Manija, 5. Vermiljo, 7. Laško, 8. Ćizola, 9. Martino, 11. Savani, 12. Bari, 13. Fortunato, 14. Travica, 15. Birareli, 17. Sala, 18. Černič. TRENERI: Anastazi i Gardini.

GRUPA A: Poljska, Francuska, Nemačka, Turska.

GRUPA B: Rusija, Finska, Holandija, Estonija.

GRUPA C: Španija, Grčka, Slovačka, Slovenija.

GRUPA D: Srbija, Italija, Bugarska, Češka.

(N. J. MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC