• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Isinbajeva, Ričards i Bekele bogataši

Jelena Isinbajeva, Sonja Ričards i Kenenisa Bekele podijelili su džek-pot nagradu od milion dolara na posljednjem izdanju IAAF Zlatne lige u atletici.

 Isinbajeva, Ričards i Bekele bogataši Izvor: MONDO

Sjajni takmičari jedini su ove sezone pobijedili u svojim disciplinama na svih šest mitinga ZL, od Berlina (14. jun), Osla (3. jul), Rima (10. jul), Pariza (17. jul), Ciriha (28. avgust) i konačno, Brisela (4. septembar). U prestonici Belgije u petak uveče održan je posljednji miting Zlatne lige poslije 12 uspješnih sezona, a na njemu je oboren i jedan svjetski rekord.

To je uspjelo štafeti Kenije 4x1.500 metara - 14:36,23.



Ove sezone za džek pot računale su se discipline 100 i 400 metara u obe konkurencije, 110 metara sa preponama muškarci, odnosno 100 metara sa preponama žene, 3.000 ili 5.000 metara muškarci, koplje muškarci, skok u vis žene i skok s motkom žene.

Kada su Isinbajeva, Ričards i Bekele podigli čekove na 333.333 dolara svako, zvanično je završeno sa izdanjima Zlatne lige (odžavaju se od 1998) i najavljena nova struktura takmičenja - Dijamantska lige, koja će startovati 2010. godine.

Dijamantska liga brojaće 14 mitinga i prvi put od osnivanja izaćiće sa tla Evrope: Doha (Katar), Šangaj (Kina), Oslo (Norveška), Rim (Italija), Njujork (SAD), Jugen (SAD), Lozana (Švajcarska), Gejtshed (V. Britanija), Pariz (Francuska), Monte Karlo (Monako), Stokholm (Švedska), London (V. Britanija), Cirih (Švajcarska) i Brisel (Belgija).

U Briselu ove godine uspješno je nastupila srpska atletičarka Biljana Topić, koja je u troskoku zauzela četvrto mjesto (14,09). Pobijedila je Sudanka Džamila Aldama (14,27).



Trčao je i Usein Bolt, ali na 200 metara, disciplini koja se prvi put našla na programu Zlatne lige ove sezone i naravno pobijedio u vremenu 19,57. Jamajčanin nije nastupio u trci na 100 metara, u kojoj je pobijedio njegov zemljak Asafa Pauel (9,90).

Pauel nije imao šansu da osvoji džek-pot, jer je prije Brisela imao samo jednu pobjedu (Oslo, 10,07), Bolt je sakupio dvije (Cirih 9,81 i Pariz 9,79), Amerikanac Tajson Gej dobio je jednu (Rim, 9,77), a Danijel Bejli sa Antiga i Barbuda prvu, u Berlinu (10,03).

U trci na 400 metara pobijedio je Amerikanac Džeremi Voriner (44,94), koji za protivnika nije imao vječitog rivala Lešona Merita, koji je dobio trku u Cirihu. Nijedan od njih nije bio blizu džek-pota.

Na 800 metara nije bilo šanse zaraditi milionče, a posljednja trka pripala je Davidu Lekuti Rudiši iz Kenije (1:45,80), ali zato jeste na 3.000 odnosno 5.000 metara, gdje je apsolutni car Kenenisa Bekele iz Etiopije. Doduše, 3.000 metara trčalo se samo u Parizu, ali i na kraćoj dionici (što nije njegova specijalnost), Bekele je odrao konkurenciju.

U Briselu mu nije bilo ravnog za svjetskog rekordera, svjetskog i olimpijskog šampiona na 5.000 i 10.000 metara - 12:55,33. Kapa dole majstore, zaslužio si 333.333 dolara i odbranio čast muškaraca.

Finac Tero Pitkamaki u posljednji čas izjednačio je u bacanju koplja protiv Norvežanina Andreasa Torkildsena na 3:3 u pobjedama u ZL.

Snažni Torkildsen vodio je sa 3:2 prije Brisela, ali je jaki Finac hicem od 86,23 još u prvoj seriji poravnao časti.

Amerikanka Karmelita Džejster dobila je trku na 100 metara u disciplini gdje nijedna takmičarka nije imala šanse za premiju - 10,88. Zato je njena zemljakinja, svjetska šampionka Sanja Ričards šesti put oduvala konkurenciju na 400 metara i istrčala najbolju trku ove sezone u ZL - 48,83. Trećina miliona dolara za nju.

Amerikanka, Ana Vilard dobila je na 800 metara - 1:59,14.

U trci na 2.000 metara za žene, disciplini koja se ne trči na Olimpijskim igrama, Etiopljanka Gelete Burika jurila je svjetski rekord, ali je postavila samo rekord mitinga - 5:30,19.

Na 100 metara sa preponama pobijedila je Jamajčanka Bridžit Foster-Hilton u vremenu 12,48. To joj je druga pobjeda zaredom u ZL, ali kasno se probudila.

Hrvatica Blanka Vlašić shvatila je da neće učestvovati u trci za milionom dolara već poslije prvog mitinga u Berlinu, kada ju je u skoku u vis pobijedila Njemica Arijana Fridrih (2.06), ali to je nije spriječilo da ostvari četiri pobjede u ZL. Za četvrtu u Briselu bilo je dovoljno da se preskoči dva metra.

Posljednja osvajačica džek-pota je Ruskinja Jelena Isinbajeva, koja je prije sedam dana u Cirihu (ponovo) oborila svjetski rekord (5.06), a ovog puta već na 4,70 znala da je drugi put u karijeri učestvovala u diobi miliona. Potom je pokušala da obori rekord na 5,07, ali iz tri pokušaja po kišici i hladnom vremenu na Kralj Boduen stadionu u prestonici Evrope nije bila ni blizu.

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC