• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gerić: Oprostio sam se, sto odsto!

Možete li da zamislite odbojkašku reprezentaciju Srbije bez Andrije Gerića? Moraćete...

 Gerić: Oprostio sam se, sto odsto! Izvor: MONDO

Legendarni srednji bloker, koji je u reprezentacijama Jugoslavije, Srbije i Crne Gore, a potom i samostalne Srbije neprekidno od 7. jula 1995. godine, kada je prvi put zadužio plavi dres, odigrao je posljednji meč na EP u Turskoj ovog ljeta.

Andrija kaže da je dosta i da to nije "vjerovatno".

"Jako mi je krivo što su me leđa presjekla to jutro, a ovo mi je, ne vjerovatno, nego sto odsto bila posljednja utakmica u reprezentaciji i htio sam da igram bar malo. Ali, eto...", izjavio je Gerić, poslije meča sa Holandijom u Istanbulu, u kojem je Srbija pobjedom od 3:1 izborila peto mjesto na šampionatu i direktan plasman na EP u Austriji i Češkoj 2011. godine.

Peto mjesto? Gerić je ubijeđen da je na svom posljednjem EP trebalo da igra bar polufinale, što je činio SVAKI PUT od 1995. godine i EP u Grčkoj, na kojem se jugoslovenska, odnosno srpska odbojka vratila na veliku scenu i 14 godina kasnije, još odbija da siđe.

"Po kvalitetu zaslužujemo da budemo među četiri, ali mislim da smo propustili šansu protiv Bugarske. Rusi su igrali bolje od nas. Protiv Bugara smo imali šansu, nažalost...", slegao je ramenima Gerić, koji je uprkos bolovima insistirao da dobije injekciju i zaigra protiv Holandije.

To je i učinio, ali selektor Igor Kolaković nije želio da se jednim naglim pokretom povređa leđnog mišića velikog sportiste pogorša, pa je u igru ubacio mladog Nemanju Petrića. Na neki način, to je bila i simbolika...

"Idemo dalje, kadeti su bili prvaci svijeta, biće mnogo mladih asova", samouvjereno je Gerić izvršio primopredaju, uvjeren da će srpska odbojka i bez njega igrati najmanje polufinala na velikim takmičenjima.

"Ponavljam, htio sam da igram protiv Holandije, ali Bog je htio drugačije. Vjerovatno će mi se otvoriti neka nova vrata, pa će biti lijepo", podvukao je odbojkaš Panatinaikosa, koji je do 2008. godine i selidbe u Atinu, devet godina igrao u italijanskom prvenstvu za Montikari (1999-2001), Lube Maćeratu (2001-2002), Latinu (2002-2003) i ponovo Lube (2003-2008).

Odbojku je naučio u rodnom Novom Sadu, odnosno Vojvodini, sa kojom je od 1993. do 1999. godine osvojio šest titula prvaka SRJ.



To je bila samo najava žetve trofeja i sa klubovima i sa reprezentacijom. Gerić je bio starter u legendarnom timu Jugoslavije, koji je 2000. godine na Olimpijskim igrama u Sidneju osvojio zlato. Bila je to generacija u kojoj su igrali još Nikola i Vladimir Grbić, Goran Vujević, Slobodan Kovač, Ivan Miljković, Vasa Mijić, Slobodan Boškan, Vladimir Batez, Đula Mešter, Veljko Petković i Igor Vušurović.

Uz Nikolu Grbića, Andrija ima najduži staž u reprezentaciji, neprekidno od 1995. godine, s tim da je kapiten Grbić na kratko aktivirao, pa povukao odluku o povlačenju. Možda će i on ovih dana reći da mu je EP u Turskoj bilo posljednje reprezentativno ljeto...

Pored najvrednije titule u sportu, Gerić je sa odbojkašima bio vicešampion svijeta 1998. u Fukuoki, na OI u Atlanti 1996. osvojio je bronzu, a zlato ima još sa EP 2001. godine u Ostravi. Srebrni na EP bio je 1997. godine u Ajndhovenu, dok je 2005. u Beogradu i Rimu, odnosno 2007. u Moskvi osvajao bronzu.

Gerić je rođen 24. januara 1977. godine u Novom Sadu, u braku je sa suprugom Tamarom i ima ćerku Sofiju.

(MONDO, foto: arhiva MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC