• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

F1: Bron na podijum, Hamilton u zid

Simbolično... Na VN Italije, prva dva mjesta osvojio je (vjerovatno) šampionski tim Bron GP.

 F1: Bron na podijum, Hamilton u zid Izvor: MONDO

Nekoliko trenutaka prije toga, u pretposljednjem krugu u zid se zakucao (očigledno) stari šampion Luis Hamilton.

U nedelju popodne, na trenutke dosadna trka na kultnoj pisti u Monci imala je neočekivano uzbudljiv kraj, naročito za navijače Meklaren Mercedesa, koji su gledali kako Hamilton izlazeći iz krivine, gubi kontrolu nad bolidom i udara u zid.

Nalazio se na trećoj poziciji, sekund iza drugoplasiranog lidera šampionata Džensona Batona, jurio ga je, ali nije imao realne šanse da ga stigne...

Drugu pobjedu u sezoni, a 11. u karijeri, ostvario je Rubens Barikelo, ispred klupskog kolege Batona, dok se na postolje, iako to nije očekivao, popeo i Kimi Raikonen iz Ferarija. On se tokom cijele trke borio sa upornim Adrijanom Sutilom iz Fors Indije, tima koji je na prošloj trci osvojio drugo mjesto i zbog toga ostao bez Italijana Đankarla Fizikele, koji je u Monci konačno debitovao kao zamjena za povrijeđenog Felipea Masu, u italiijanskom Ferariju.

Fiziko se nije proslavio kao Italijan u italijanskom timu na italijanskoj stazi - bio je deveti.

Osim Barikela, Batona, Raikonena i Sutila, bodove su osvojili još: Fernando Alonso (Reno), Heiki Kovalainen (Meklaren), Nik Hajdfeld (BMW Zauber) i Sebastian Fetel (Red Bul).

Tim Bron GP, došao je do osme pobjede ove sezone, a četvrte uzastopne. No, u prethodna tri navrata kada su beli bolidi šefa Rosa Brona prolazili jedan za drugim kroz cilj, Baton je bio prvi, a Barikelo drugi.

Baton je zadržao vođstvo u generalnom plasmanu (80) i četiri trke prije kraja (Singapur, Japan, Brazil i Abu Dabi) ima 14 bodova više od Barikela (66). Ekipa Red Bula imala je očajan vikend, Veber je izletio u prvom krugu, a Fetel srećno došao do boda, što je obojicu vozača uskratilo ozbiljne borbe za titulu u finišu sezone.

Fetel ostaje na 54, a Veber na 51,5.

Raikonen je trećim mjestom došao do 40 bodova, Niko Rozberg (Vilijams) ostao na 31,5, Hamilton i dalje ima 27, a mogao je da ima 33, dok ni Jarno Truli (Tojota) iz prve osmorke nije povećao svoj saldo - 22,5.

Veliki mag trkanja, Ros Bron u Monci se našalio sa konkurencijom, koju je dobio boljom strategijom, a ne bržim bolidima. Barikelo i Baton, koji su startovali kao peti i šesti, bili su žestoko natankovani gorivom, kako bi se samo jednom zaustavljali u boksu.

Kompletna konkurencija, uključujući Hamiltona, vozače Red Bula i Ferarija, opredijelila se za dva odlaska u boks i to ih je koštalo gubitka trke.

Već oko 16, 17. kruga, konkurencija je krenula na mijenjanje pneumatika i dolijevanje goriva, a vozači Bron GP-a, imali su brisanu stazu pred sobom i bolide koji su bivali sve lakši i lakši. Potom su, kada su morali na jedino dolivanje goriva u 21. i 22. krugu, na krako izgubili vođstvo, ali da je taktika bila ispravna, vidjelo se 19 krugova prije kraja kada su redom Hamilton, Raikonen, Sutil, Alonso i ostali morali na drugi pit-stop.

Bolidi Bron GP-a opet su preuzeli vođstvo i osvojili 18 bodova zajedno, čime su značajno povećali prednost nad Red Bulom u konkurenciji konstruktora. Red Bul osvojio je samo bod i sada zaostaje 40,5 bodova za liderom.

Naredna trka vozi se pod uličnim osvjetljenjem u Singapuru, za dve nedjelje, a u međuvremenu zasjedaće FIA i saslušati svjedoke u slučaju protiv tima Renoa, koji se tereti da je namjestio prošlogodišnju VN Singapura.

Otpušteni vozač Renoa, Nelson Pike junior, optužio je bivše poslodavce da su mu naredili da na toj trci izleti sa staze, udari u zid i izazove izlazak sigurnosnog automobila na stazu, kako bi njegov klupski kolega Fernando Alonso u koloni nadoknadio zaostatak za konkurencijom i kasnije pobijedio.

To se i dogodilo...

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC