• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

US OPEN: Del Potro stavio krunu

Argentinac prekinuo niz Rodžera Federera u Njujorku. Pobijedio ga u finalu 3:2 i osvojio prvu gren slem titulu u karijeri.

 US OPEN: Del Potro stavio krunu Izvor: MONDO

Huan Martin Del Potro je pokorio carstvo Rodžera Federera u Njujorku. Švajcarac je poslije pet uzastopnih titula na US openu položio koplja pred Argentincem.

U finalu posljednjeg gren slema u sezoni Del Potro je poslije četiri sata i šest minuta mukotrpne borbe položio na pleća Federera - 3:6, 7:6, 4:6, 7:6, 6:2.

Trijumf Del Potra je senzacionalan iz više razloga - pobijedio je u svom prvom gren slem finalu, savladao je "teniskog kralja", i to prvi put u sedmom međusobnom duelu iako je Federer dva puta vodio u setovima!

A nije izgledalo da će se igrati maraton.

Švajcarac je poveo 3:0, održao prednost do 6:3, a zatim napravio brejk i u drugom setu. Činilo se da će do 16. gren slem titule u karijeri doći rutinski protiv rivala koji je očigledno bio u grču.

Međutim... U "minut do 12" trgnuo se 21-godišnji Argentinac i napravio ribrejk za 5:5. Kasnije, u taj-brejku je bio bolji.

I nastavio je da igra u svom stilu. Udarci su mu bili snažni i precizni, naročito forhend. U trećem setu je stekao prednost brejka za 4:3, ali se tada razgoropadio Federer i osvojio tri uzastopna gema, od kojih dva na servis protivnika.

Ponovo je prvi reket svijeta bio blizu šestog uzastopnog trofeja na US openu. Naročito kada je uzvratio brejkom u četvrtom setu. Većina je vjerovala da će tada znatno mlađi i neiskusniji teniser popustiti. Ipak, Del Potro je izdržao taj udarac, uspravio se i ponovo dobio taj-brejk.

I kada se vratio na teren Argentinac je u petom setu "počistio" velikog Federera. Oduzeo mu je servis za 2:0, a zatim je kod 5:2 iskoristio treću meč loptu - 6:2.

Poslije pozdrava sa protivnikom, Del Potro je zaplakao... Kako i ne bi kada je postao prvi koji je slomio Federera poslije 41 pobjede u Njujorku!

Finalisti su bili izjednačeni u kategorijama neiznuđene greške i direktni poeni, ali je Federera skupo koštalo to što ga je izdao servis. Imao je samo 47 odsto ubačenog prvog servisa (uz 13 asova), njegovog najjačeg oružja naročito u posljednje vrijeme. Del Potro je to znao da iskoristi fantastičnim riternima.

Huan Martin Del Potro, koji se vraća na peto mjesto ATP liste, upisao se u istoriju...

Federer je priznao da je Del Potro bio bolji, a Argentinac je uzvratio:

"Jesam te danas pobijedio, ali moram još mnogo, mnogo da radim da bih bio kao ti",
obratio se Del Potro Švajcarcu.

"Ne mogu da opišem kako se osjećam... Ovaj trenutak će zauvijek ostati u mom srcu", jedva je kroz suze izgovorio šampion US opena, koji je pored 1.600.000 dolara dobio i ključeve od automobila marke Leksus.

(MONDO, foto Guliver/Getty images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC