• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uzaludan povratak Hrvata, Portugal izbacio Mađarsku, Slovenija u polufinalu

Autor mondo.ba

Hrvatska gubila šest razlike i preokrenula dva minuta prije kraja, ali su Španci sa sedmerca stigli do remija i sačuvali prvo mjesto u Grupi 1. Portugal Izbacio Mađarsku i "pogurao" Sloveniju u polufinale.

 rukomet Evropsko prvenstvo Španija - Hrvatska 22-22 Izvor: Tanjug/Ronald Zak/AP

Već poslije prvih utakmica u srijedu poslijepodne poznati su svi polufinalisti Evropskog prvenstva, a to su Španija, Hrvatska, Norveška i Slovenija.

Fantastičan meč odigrali su Hrvatska i Španija u Beču, gdje su "kauboji" gubili šest razlike, potom poveli nevjerovatnim preokretom u posljednjih deset minuta, ali se na kraju moraju pomiriti sa remijem.

Španija je golom Aleksa Gomeza iz sedmerca izjednačila na konačnih 22:22 i zahvaljujući boljoj gol-razlici sačuvala prvo mjesto u Grupi 1, dok će Hrvati kao drugoplasirani u polufinale najvjerovatnije na Norvešku.

Selekcija Line Červara nevjerovatnim preokretom u posljednjih deset minuta sa 14:20 golom Domagoja Duvnjaka stigla je do vođstva 22:21 na manje od dvije minute do kraja, da bi Španci u odlučujućim trenucima prekinuli seriju 8:1 Hrvatske golom sa sedmerca koji im je donio remi.

Na ruku Špancima išla je i povreda Igora Karačića koji je nakon deset golova kojima je vodio svoj tim do pobjede morao da napusti teren dve minute prije kraja i odlučujuće trenutke posmatra sa klupe.

Selekcija Španije tako će u polufinalu na uslovno rečeno slabijeg protivnika, dok će Hrvati vjerovatno na Norvešku, osim ako domaćin Evropskog prvenstva ne izgubi od Slovenije u meču od 18.15.

Norvežani će čak moći da "biraju" protivnika, jer imaju obezbjeđen plasman. Pobjeda i remi protiv Slovenije donosi im prvo mjesto u Grupi 2 i duel sa Hrvatskom, a u slučaju poraza igraće protiv Španije.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Ronald Zak

Aktuelni šampioni Evrope nastavljaju odbranu titule bez poraza, iako su u 59. minutu bili na ivici provalije, a dvije minute prije toga nadomak prve pobjede protiv Hrvatske poslije četiri godine.

Španija je dozvolila Hrvatskoj vođstvo tokom čitavog prvog poluvremena, a selekcija Line Červara imala je"plus dva“ poslije 20 minuta igre i gola Mamića.

Nakon što je Sole pogodio prečku iz sedmerca, a Šego odbranio Dušebajevu „zicer“ sa linije šest metara činilo se da će Hrvatska ponovo biti kobna za „furiju“, međutim Španci su izjednačili sa dva igrača više, a onda poluvrijeme završili sa prednošću 12:11.

A onda fantastičnih 30 minuta u kojima su jedni i drugi prešli put od ponora do vrha i nazad.

„Šou“ Aleksa Dušebajeva koji je postigao tri vezana gola donio je Špancima prvu veliku prednost -15:11, da bi vrlo brzo Španci imali i maksimalnih šest golova prednosti, prvo 18:12, potom 20:14.

Đordi Ribera na ovo prvenstvo doveo je jednu oid najiskusnijih ekipa, sa prosjekom godina od 30,5, ali umjesto da rutinski završe posljednjih 15 minuta rukometaši Španije su potpuno stali i dozvolili veliki „kambek“ Hrvatske.

Teško je objasniti šta se desilo Špancima koji više nisu imali ni napad, ali ni odbranu. To je iskoristio sjajni Igor Karačić koji je golovima iz kontranapada i solo akcija vodio svoj tim do velikog preokreta, a on je stigao dvije minute prije kraja kada je Duvnjak pogodio za 22:21.

Činilo se da se istorija ponavlja, jer je na današnji dan prije 16 godina Ivano Balić u posljednjoj sekundi pogodio za pobjedu Hrvatske 30:29 čime je praktično počela dominacija "kauboja“ u duelima protiv „furije“, koja je je od tada slavila samo četiri puta.

Ipak, Španci su imali malo ili bolje rečeno mnogo sreće.

Aleks Gomez iskoristio je sedmerac za izjednačenje 22:22, a Duvnjak je poslije tajm auta Červara u posljednjem napadu Hrvatske pogodio stativu!

Španija tako nije uspjela da upiše rekordnu desetu vezanu pobjedu na evropskim prvenstvima, ali će odbranu evropske titule nastaviti kao neporažena.

Najbolji igrač utakmice bio je Igor Karačić sa deset golova, dok je kod Španije najefikasniji bio Aleks Dušebajev sa šest pogodaka, i to svih šest do 45. minuta utakmice.

Izvor: Andreas Hillergren/TT NEWS AGENCY

Portugal izbacio Mađarsku i „gurnuo“ Sloveniju u polufinale

Reu rezultatskim mnogo važnijem duelu od onoga u Beču, Portugal je u Malmeu savladao Mađarsku  i novom fantastičnom partijom pogurao Sloveniju u polufinale.

Selekcija Ljubomira Vranješa sa šest bodova ima obezbjeđenu drugu poziciju ispred Portugala i Mađarske, a eventualnim trijumfom nad Norveškom bi mogla čak i sa prvog mjesta u polufinale.

Portugalce je do novog odličnog rezultata na ovom prvenstvu vodio Moreira sa sedam golova, a kod Mađara Balog i Banhidi upisali su po pet pogodaka.

Selekcija Mađarske iznenadila je sve na Evropskom prvenstvu u Austriji, Švedskoj i Norveškoj, stigla nadomak istorijskog rezultata, a onda u odlučujućem trenutku sve "prosula".

Uprkos porazu od Islanda reprezentacija Mađarske mogla je u polufinale pobjedom nad Portugalom u posljednjem kolu grupne faze, uz poraz Slovenije od Norveške, ali je doživjela težak poraza od možda najvećeg iznenađenja ovog šampionata. 

Portugal je savladao Mađare sa ubjedljivih 34:26 i pokazao da ova selekcija ima svijetlu budućnost.

Nada mađarskih navijača trajala je svega nekoliko minuta, do vođstva 4:3, a onda je Portugal preuzeo konce u svoje ruke i definitivno krenuo da "kroji" sudbine drugima, iako mu rezultat na ovom meču nije toliko bitan.

Prednost sa poluvremena 16:14 držali su i u nastavku, da bi serijom 4:0 otišli na 26:20 i tih "plus šest" sačuvali do samog kraja.

Ligetvari i Mate (obojica po četiri gola) opogađali su u drugom poluvremenu, ali oni ključni igrači, desni bek Balog i pivot Banhidi zaustavljeni su u nastavku i završili meč sa pet pogodaka pa Mađarima nije preostalo ništa nego da čestitaju protivniku.

Grupa 1

Hrvatska – Španija 22:22
Bjelorusija – Austrija 36:36
Češka – Njemačka 22:26

Tabela: Španija 9, Hrvatska 9, Njemačka 6, Austrija 3, Bjelorusija 3, Češka 0

Grupa 2

Portugal – Mađarska 34:26
Norveška – Slovenija 33:30
Island – Švedska 25:32

Tabela: Norveška 10, Slovenija 6, Portugal 4, Švedska 4, Mađarska 4, Island 2 

POLUFINALE

Petak

Španija - Slovenija 18.00
Norveška - Hrvatska 20.30

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC