• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zlato Srbije koje je pozlatilo sve: Rio 2016. i vječni uspjeh srpskih vaterpolista

Autor Mladen Šolak

Današnji dan jedan je od najvećih u istoriji srpskog sporta.

 Srbija-zlato-u-Riju-2016-sjecanja-mondo Izvor: Guliver, Ryan Pierse/Getty Images South America

Današnji dan, 20. avgust ostaće upamćen kao jedan od najznačnijih u istoriji srpskog sporta.

Prije tačno četiri godine, srpska vaterpolo reprezentacija ostvarila je san svoje i svih prethodnih generacija od raspada SFR Jugoslavije i popela se na olimpijski tron.

Bio je to najdominantniji tim koji je Srbija imala (ne samo u vaterpolu) i zaključno sa tim odličjem postala je vladar svih takmičenja. Nije bilo titule koju od te večeri srpski momci nisu imali u svojim rukama.

Koliko je samo tu bilo emocija i koliko je to odličje bilo dugo čekano...

Možda će vas zanimati

U finalu Olimpijskih igara u Atini protiv Mađarske prethodna, sjajna generacija Vujasinovića, Šapića, Savića, Ikodinovića, Ćirića i ostalih asova ispustila je vođstvo 7:5 pred posljednju četvrtinu. Potom je u Tokiju 2008. izgubila od Amerikanaca, koje je dobila "sto" puta prije toga i još "sto" puta poslije toga.

U Londonu 2012. su Italijani "odnijeli finale", pa je uteha bila bronza u duelu sa Crnogorcima. Ipak, i tada je ostao gorak ukus, jer je cilj uvijek bio onaj zbog koga su 2004. praktično plakali sa srebrom oko vrata...

Naravno, zlato.

Izvor: MN PRESS

Tog 20. avgusta 2016. snove generacija su ostvarili ovi igrači i stručni štab.

Branislav Mitrović, Gojko Pijetlović (golmani), Dušan Mandić, kapiten Živko Gocić, Sava Ranđelović, Miloš Ćuk, Duško PIjetlović, Slobodan Nikić, Milan Aleksić, Nikola Jakšić, Andrija Prlainović, Filip Filipović i Stefan Mitrović.

Stručni štab: Dejan Savić (selektor), Uroš Stevanović (trener), Vladimir Pavlović (trener), Stefan Ćirić (trener/skaut), Bladimir Harhaji (doktor), Vladimir Radović (fizioterapeut).

Mjeriće se vreme srpskog vaterpola na prije i poslije Rija. "Neponovljivi", kako ih je nazvao doajen srpskog novinarstva i vaterpolo hroničar Dejan Stevović u svojoj knjizi, u Brazilu su još jednom pokazali od čega su napravljeni i da im ni pritisak kao planina ne može ništa.

Izvor: Guliver, Adam Pretty/Getty Images South America

Te godine to su dokazali i u Beogradu, gdje su osvojili zlato na Evropskom prvenstvu u Štark areni gde im je praktično i prije finala organizovana ceremonija proslave, a onda su isto ponovili i u Južnoj Americi, samo na mnogo dramatičniji način.

Sumnja je prejaka riječ, jer u njih niko nije mogao da sumnja, ali su svi bili zabrinuti kada je srpski tim u prva dva kola odigrao neriješeno protiv Mađarske (13:13) i Grčke (9:9), a potom izgubio od Brazila (5:6). Sve crvene lampice su bile uključene, pobijeđena je Australija (10:8) a i dalje se pamti dramatičan početak protiv Japana.

Da, protiv Japana su "delfini" igrali utakmicu u kojoj su morali da pobijede, a azijski tim je poslije prve četvrtine vodio 5:2 i potom imao kontru da poveća tu prednost. Kako je to samo napeto bilo! Srećom, stvari su brzo postavljene na svoje mjesto, Filip Filipović je dao šest golova i "delfini" su ušli u sljedeću fazu zauzevši posljednje mjesto koje tamo vodi.

A onda su kockice počele da se slažu.

Španci su pali u četvrtfinalu 10:7, Italijani u polufinalu 10:8, a uz svo poštovanje Hrvatskoj, najvećem rivalu Srbije u ovoj deceniji, u finalu je od rane faze bilo jasno da je došlo vrijeme da Srbi stave olimpijsko zlato oko vrata.

Izvor: Guliver, Ryan Pierse/Getty Images South America

U utakmici u kojoj je taj tim ušao u vječnost najefikasniji je bio Dušan Mandić sa četiri pogotka, Filip Filipović i Duško Pijetlović postigli su po dva, a Slobodan Nikić, Živko Gocić i Stefan Mitrović po jedan...

Svi članovi te generacije upisali su svoje ime u besmrtne heroje srpskog sporta i tu će ostati zauvijek. A svaki 20. avgust će nas sjećati na njihov usjpeh i na ono što jesu i što su bili - NEPONOVLJIVI!

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC