• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo šta kaže statistika: Španci imaju najviše trofeja, ko je drugi, treći..?

Autor mondo.ba, agencije

Crvena Zvezda jedini je klub iz regije koji je igrao finale, a meč na "Marakani" bio je jedan od najposjećenijih u istoriji jer je više gledalaca bilo samo na finalu koje su Real Madrid i Videoton igrali u sezoni u kojoj je Željezničar bio nadomak plasmana u finale

 Kup UEFA Liga Evrope broj trofeja Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Fudbalski klubovi iz Španije osvojili su najviše trofeja Kupa UEFA i nasljednika tog takmičenja, Lige Evrope, koja će sutra u finalu dobiti osvajača sezonu 2019-20.

Možda će vas zanimati

Sutra će u njemačkom Kelnu finale igrati petostruki osvajač Sevilja i trostruki osvajač Inter, a riječ je o takmičenju koje se održava od 1971. godine, a ranije se zvalo Kup UEFA.

Španski klubovi su osvojili 11 trofeja tog evropskog takmičenja, a klubovi iz te zemlje su igrali i pet finala u kojima su doživjeli poraze.

Engleski klubovi su takođe u 16 navrata igrali finale Kupa UEFA ili Lige Evrope, ali su osvojili devet trofeja, koliko u vitrinama imaju i italijanski klubovi koji su učestvovali u 15 finala.

Njemački klubovi su iz 14 učešća u finalima osvojili šest titula, a klubovi iz Holandije su se iz sedam učešća u finalima domogli četiri pehara.

Zanimljivo je da su francuski klubovi učestvovali u pet finala Kupa UEFA, ali da su u svim tim duelima doživjeli poraze i nisu osvajali to takmičenje. Škotski klubovi su, pak, imali tri neuspješna nastupa u finalima.

Od klubova iz regije finale je Kupa UEFA 1979. godine igrala Crvena zvezda koja je u neizvjesnom dvomeču poražena od Borusije Menhengladbah (1:1 i 1:0).

Treba reći da je meč na beogradskoj "Marakani" gledalo oko 87.000 gledalaca, po čemu je taj meč ušao u istoriju kao jedan od najposjećenjih finala Kupa UEFA.

Više navijača bilo je samo 1985. godine na stadionu "Santjago Bernabeu", kada je Real Madrid dočekao Videoton, mađarsku ekipu koja je u polufinalu u posljednjim trenucima meča na "Grbavici" postigla gol i spriječila prolazak sarajevskog Željezničara u finale.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC