• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HRONOLOGIJA: Zaustavite rasizam!

Autor mondo.rs

Rasizam u srpskom fudbalu - nažalost, i to se dešava!

Majmunski krici, bacanje banana, bele kapuljače na tribinama srpskih stadiona... Sve ovo, nažalost, postao je deo folklora ionako ranjenog i mučenog nam fudbala u Srbiji.

Gotovo je neverovatno (ali, istinito) da se u Srbiji pojavljuju razni oblici rasizma, jedne od najodvratnijih pošasti ljudske "civilizacije", pogotovo ako se uzmu u obzir istorijska dešavanja na napaćenom Balkanu.

U školama smo (valjda) svi učili šta su ljudskom rodu doneli nacizam i fašizam i nadali smo se da tako nešto nećemo gledati i slušati u Srbiji. Koliki idiot treba da budeš pa da na utakmici svog ili protivničkog igrača vređaš ispuštanjem majmunskih krika, a pritom u timu koji podržavaš takođe igraju igrači druge boje kože!?

Poslednji primer sa Banjice, gde je na rasističkoj osnovi vređan fudbaler Partizana Everton Luiz, trebalo bi da bude poslednja opomena državi i društvu da nešto konačno bude urađeno - od kućnog vaspitanja, preko obrazovanja u školama, društvenog angažovanja svih.

Da je to bio incident ili izolovan slučaj, pa i da se kaže da je reč o grupi neobrazovane dečurlije, koja je, eto, na taj način odlučila da se "zabavi". Ali, nije!

Ima i onih koji kažu: "Vidite šta se dešava u Engleskoj, svuda u svetu, nismo mi to izmislili".

Pa, šta ako se to tamo dešava? Da li to mora i ovde!?

Ili oni koji kažu: "Ma, gde u Srbiji, rasizam, kad su Srbi videli crnca".

Ali, dešava se, a i nije samo rasizam prema crncima, već, i mnogo izraženiji, prema Romima.

Ako budemo marginalizovali ovakve pojave i govorili da su to "izolovani indicenti" i zabijali glavu u pesak, ta odvratna pojava na stadionima mogla bi da preraste u nešto mnogo veće...

Za početak - neka sudije prekidaju utakmice kad se čuju majmunski krici, neka fudbaleri oba tima, saigrači, sednu na travu i odbiju da igraju dok ne prestane maloumništvo!




HRONOLOGIJA

Podsećamo vas na najizraženije rasističke ispade u fudbalu proteklih godina u Srbiji:

SMEDEREVO, oktobar 2002. godine - Grupa simpatizera Smederevskog Sartida vređala je, tokom utakmice Kupa UEFA, na rasnoj osnovi dvojicu fudbalera Ipsviča Markusa Benta i Finidi Džordža. UEFA je potom kaznila Sartid sa 25.000 švajcarskih franaka.

ČAČAK, oktobar 2006. godine - Grupa "navijača" čačanskog Borca pojavila se na utakmici protiv Voždovca sa belim kapuljačama na glavama sa ciljem da na rasnoj osnovi vređaju fudbalera Borca 8dakle, svog tima!!!) Majka Tamvanjeru iz Zimbabvea! Istakli su i transparent: "Idi odavde kad te niko ne voli". Sudija Milorad Mažić tada je odlučio da prekine meč posle dvadesetak minuta igre i posle uvredljivih poruka te grupe navijača na račun tamnoputog Tamvanjere. Prekid je trajao 15-ak minuta, dok policija nije sa stadiona ispratila tu grupu navijača Borca, koji sebe nazivaju "Čete".

Čačak rasizam
Izvor: Youtube/RTS



ČAČAK, mart 2008. godine - Grupa "navijača" čačanskog Borca (opet!) pretukla je tamnoputog fudbalera iz Gane Salomona Opokua (tada je imao 21 godinu), po završetku utakmice između Borca i Bežanije. Opoku, koji je prethodna dva meseca bio na probi u Borcu, pretučen je u popodnevnim časovima u neposrednoj blizini stadiona. Na njega je nasrnulo nekoliko Borčevih navijača, koji su mu, uz rasističke povike ,zadali udarce pesnicama i nogama po telu. Opokua je tokom dana čuvala policija u hotelu "Morava". "Sa dvojicom prijatelja krenuo sam u hotel, gde sam stanovao. Odjednom sam osetio udarac u potiljak, mislio sam da se neko šali. Medjutim, kada sam se okrenuo video sam da su to navijači Borca. Bilo ih je desetak, vikali su kako mrze crnce, tukli meč, šutirali", prepričao je ovaj događaj fudbaler iz Gane. Napali su ga momci od 21 do 24 godine.

KRUŠEVAC, oktobar 2012. godine - Na revanš utakmici baraža mladih reprezentacija Srbije i Engleske za plasman na Evropsko prvenstvo, u sudijskoj nadoknadi, grupa navijača srpske reprezentacije u Kruševcu, na rasnoj osnovi vređala je fudbalera Engleske Denija Rouza, a potom je izbila tuča članova obe reprezentacije. Ruozova proslava gola nije se dopala mnogima na stadionu, što je bio povod za incidente. Osim UEFA, istragu je tada pokrenulo i domaće Tužilaštvo, a reagovale su i političke strukture.

Na incidente u Kruševcu tada je reagovao nekadašnji srpski košarkaš Marko Jarić koji je na svom Twitter nalogu napisao ovo:

"Da li je moguće da nas Englezi, koji su izmislili huliganizam i ropstvo, sada uče ljudskim pravima!? Treba da nas je sramota! I u Engleskoj ima rasizma i te kako, ali da ceo stadion pušta majmunske krike momku koji nema ni 20 godina? Stvarno smo preterali", kritikovao je Jarić navijače na stadionu "Mladost" u Kruševcu.

BEOGRAD, septembar 2014. godine - Na utakmici Lige Evrope Partizan - Totenhem na tribini sa Grobarima bio je istaknut antisemitski transparent - "Only Jews and pussies" ("Samo Jevreji i pič***"). Na transparentu je bio upotrebljen logo jedne od najpopularnijih britanskih serija ("Only fools and horses"), sa aluzijom na to da Totenhem slovi za jevrejski klub.



NIŠ, novembar 2014. godine - Napadač lučanske Mladosti, Nigerijac Frajdej Patrik Eze susreo se u Nišu sa uvredama na rasnoj osnovi. Grupica navijača Radničkog vređala je tamnoputog špica Mladosti iz Lučana, nazivajući ga majmunom i oponašajući majmunske krike. "Razizam je veliki problem u Srbiji, nazivaju nas majmunima. Meni nije prvi put, imao sam sličan problem u Novom Pazaru. Bole me takve stvari ali šta ja tu mogu", izjavio je Frajdej posle meča u Nišu.

BEOGRAD, februar 2017. godine - Grupa "navijača" Rada vređala je na rasnoj osnovi fudbalera Partizana, Brazilca Evertona Luiza, koji je posle meča prišao tom delu stadiona na Banjici i pokazao srednji prst, što je dodatno raspalilo strasti. Ovaj incident obišao je svet, jer su mnogi svetski mediji izvestili o rasizmu u Srbiji. Everton je u suzama napustio stadion rivala.


Svemu ovome valja dodati i ŠOVINIZAM, tako često prisutan na našim stadionima. Navijači Partizana, prilikom svakog susreta sa Vojvodinom, pevaju šovinističku pesmu "pola Mađar, pola ustaša", navijači Zvezde često nazivaju navijače Partizana "ustašama", a oni njih "Turcima"...

Dozovimo se pameti. Ono malo što nam je preostalo...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC