• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Film o Gotovini otvara Festival u Puli

Autor mondo.rs

Film "General" o Anti Gotovini otvoriće 66. izdanje Festivala. Burne reakcije u regionu.

Festival u Puli održava se 66. put, od 13. do 21. jula, a otvoriće ga film "General" Antuna Vrdoljaka, o životu Ante Gotovine.

U filmu glavnu ulogu tumači Goran Višnjić, uz njega se pojavljuju i Goran Bogdan, Mustafa Nadarević, Goran Navojec, a "Kurir" prenosi da je reditelj imao problema da pronađe glumce koji bi tumačili srpske vojnike.

"Niko od hrvatskih glumaca i statista nije hteo da stane na 'suparničku' stranu, a i srpski umetnici su odbijali da učestvuju u projektu koji prati celokupan život Gotovine. Jedan glumac je rekao i da nisu dobijali ceo scenario na uvid, već samo rečenice koje bi trebalo da izgovore, i to za 1.000 evra, ali ni to nije uspelo," navodi list.

Projekat je rađen po knjizi Nenada Ivankovića "Ratnik, pustolov i general", a Vrdoljak je prošle godine izjavio da je film "izrastao iz njegovog prijateljstva sa Gotovinom, kao i iz njegovog čestitog života".

Na ideju o filmu došao je pre desetak godina, zajedno sa svojim zetom Goranom Višnjićem koji tumači Gotovinu. Glumac je čak išao u Hag pre pet godina kako bi pružio podršku Gotovini i Mladenu Markaču, ali i da bi se pripremio za ulogu.

List prenosi da su mnogi u regionu zamerili potenciranje projekta koji oslikava Gotovinu kao heroja, na festivalu koji ima dugu tradiciju i trebalo bi da propagira mir.

Haški tribunal podigao je 2001. optužnicu protiv Gotovine za planiranje etničkog čišćenja i ratne zločine, u sklopu zločinačkog poduhvata kojem je na čelu bio tadašnji hravtski predsednik Franjo Tuđman.

Gotovina je odbio da primi optužnicu i bio je u bekstvu do 2005. godine, kada je uhapšen na Kanarskim ostrvima.

Haški tribunal je u prvostepenom procesu 2011. Gotovinu proglasio krivim kao učesnika udruženog zločinackog poduhvata, i za dela progona, deportacije, pljačke, razaranja, ubistva, nečovečna dela i okrutno postupanje. On je nepravosnažno osuđen na 24 godine zatvora zbog zločina počinjenih nad Srbima u vojno-policijskoj operaciji Oluja.

Žalbeno veće ga je, međutim, 2012. godine oslobodilo krivice.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop