• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Akcionari "Krajina osiguranja" moraju isplatiti 1,5 miliona KM Republici Srpskoj

 Bojana Ninković
Autor Bojana Ninković

Srpska, odnosno društvo za osiguranje „Krajina osiguranje“ dobilo spor koji se vodio u Arbitražnom tribunalu u Parizu, na osnovu tužbe „Aggarwal i drugi“, vrijedan 30,2 miliona američkih dolara, a sud je odlučio da tužioci moraju isplatiti Srpskoj 1,5 miliona KM.

 Krajina osiguranje Aggarwal postupak pravobranilaštvo Izvor: MONDO/Samir Cacan

"Ovakva odluka Arbritražnog tribunala dokaz je da su institucije Republike Srpske, prvenstveno organi nadzora finansijskog sektora – Agencija za osiguranje Republike Srpske i Komisija za hartije od vrijednosti Republike Srpske, dosljedno poštovale propise finansijskog tržišta i pravila struke, primjenjujući najbolje supervizorske prakse, te blagovremeno preduzimale odgovarajuće mjere, s ciljem zaštite interesa naših građana, u ovom slučaju korisnika osiguranja. Takođe je potvrđeno poštovanje relevantnih zakonskih propisa, uz ocjenu da nije bilo kršenja odredaba Bilateralnog ugovora o ulaganjima između Bosne i Hercegovine i Indije," saopšteno je iz Ministarstva finansija RS.

Kako se navodi, Arbitražni tribunal u Parizu je ovom odlukom potvrdio da su domaći i inostrani investitori u Republici Srpskoj tretirani ravnopravno, kao i da se u Republici Srpskoj poštuju međunarodni standardi, te da domaći propisi finansijskog tržišta i praksa nadzora nad učesnicima ne odstupaju od istih u razvijenim tržišnim ekonomijama.

"Ova odluka samo potvrđuje opredjeljenje organa Republike Srpske da podstiče investicionu klimu, stvara dobre pretpostavke za direktne strane investicije, uz, istovremeno, istrajavanje u zahtjevu da strani investitori poštuju domaće propise i izvršavaju obaveze," zaključeno je u saopštenju Ministarstva finansija.

Podsjećanja radi, Naveen Aggarwall i Neete Gupta su krajem 2015. godine, za 6,9 miliona KM kupili većinski paket akcija „Krajina osiguranja“, a zatim su donijeli niz odluka koje su bile predmet nadzora Agencije za osiguranje Republike Srpske, a kasnije i Ministarstva unutrašnjih poslova. Više puta su se obraćali institucijama Republike Srpske i Bosne Hercegovine sa "neosnovanim zahtjevima i neargumentovanim tvrdnjama," što je pokazao i arbitražni postupak koji se vodio pred Arbitražnim tribunalom u Parizu.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE