• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iz Vlade ranije upozoreno: "Postojeće fiskalne kase ostavljaju prostor za sivu zonu"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Akcija koja je danas u toku i više lokala u Banjaluci i Prijedoru, čiji su vlasnici osumnjičeni za malverzacije sa fiskalnim kasama mogla se naslutiti iz ranijih najava da je Republici Srpskoj potreban novi sistem fiskalizacije.

 Fiskalne kase u RS prevara Poreska uprava Izvor: Mondo/Željko Svitlica

Podsjećamo, ministarka finansija RS Zora Vidović krajem prošle godine u Narodnoj skupštini najavila je da je Srpskoj potrebno uvesti "nove fiskalne kase i novi softver koji će biti zaštićen i niko u njega neće moći da ubacuje svoje druge sisteme."

Ona je objasnila da je fiskalni sistem koji je uveden prije više od deset godina bio “odličan” u to vrijeme, ali da su vremenom uočene neke malverzacije.

Možda će vas zanimati

"Ljudi se snalaze na razne načine. Ima informatičara koji odlično poznaju sisteme i vrlo lako se može ubaciti novi sistem," kazala je Vidovićeva.

Iz Ministarstva finansija je u junu ove godine rečeno da bi novi sistem podrazumijevao da poreski obveznici koriste softver direktno povezan sa Poreskom upravom, što znači da se bez prethodne komunikacije sa serverom uprave račun ne može izdati.

Dodali su da postojeći sistem "ne prati kompletno poslovanje u gotovini i ostavlja prostor za sivu zonu" i da su mnogi poslovni subjekti našli način za izbjegavanje plaćanja poreza.

Vlada Republike Srpske usvojila je krajem oktobra Informaciju o potrebi uvođenja novog sistema fiskalizacije u Republici Srpskoj.

U Vladi obrazlažu da je unapređenje postojećeg sistema fiskalizacije neophodno, prije svega, zbog tehnološki zastarjelog postojećeg sistema, s ciljem suzbijanja sive ekonomije i prevashodno stvaranja boljih uslova poslovanja.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE