• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U planu izgradnja 150 neprofitnih stanova

Do polovine 2011. biće formiran fond za izgradnju oko 150 stambenih jedinica za neprofitno stanovanje

 U planu izgradnja 150 neprofitnih stanova Izvor: MONDO

Američka nevladina razvojna agencija (CRS) zajedno sa entitetskim ministarstvima za izbjegla i raseljena lica, Holandskom ambasadom u BiH i UNHCR-om do polovine 2011. godine imaće fond za izgradnju oko 150 stambenih jedinica za neprofitno stanovanje.

"Ovaj fond već sa 75 odsto sredstava finansira međunarodne zajednice, a ostalo domaće vlasti", rekla je program menadžer CRS Sanela Imamović, uoči sastanka u Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske o budućnosti socijalnog stanovanja u BiH i primjeni principa socijalnog neprofitnog stanovanja, koji se odnose na ugovore o najmu, korištenju i održavanju.

Ona je dodala da je cilj sastanka analiza postignutog u neprofitnom stanovanju, kao i usklađivanje principa i načina dodjele i korištenja ovih stambenih jedinica i vrijednosti najma različitih kategorija.

Imamovićeva je napomenula da u BiH, nakon privatizacije stanova, nema raspoloživog stambenog fonda koji bi se, pod različitim uslovima, dodjeljivao različitim kategorijama stanovništva - socijalno ugroženim, mladima.

Prema njenim riječima, ovaj pilot program želi da podstakne da se u BiH kreira strategija socijalnog neprofitnog stanovanja, koja dugoročno ljudima različite socijalne situacije, koji to nisu u mugoćnosti, treba da riješi stambeni problem.

"Stanovi se daju pod zakup, ali neprofitni, jer niko na njemu ne zarađuje. Ako je, na primjer, vrijednost zakupa jednu KM po kvadratnom metru stana, to su sredstva koju vlasnik objekta koristi za investiciono i tekuće održavanje stanova, čišćenje i slično", pojasnila je Imamovićeva.

Ona je dodala da se to u ovom momentu u BiH odnosi na izbjeglice i povratnike, i da je riječ o trajnom stambenom fondu u vlasništvu gradova i opština.

Prema njenim riječima, ne preporučuje se da se rješava problem samo jedne populacije stanovništva, već to definišu zemlje, zavisno od potreba, dodavši da su u svijetu najčešći korisnici ove pomoći emigranti, penzioneri, mlade porodice, raseljena lica, ali i stručni kadrovi.

"U Austriji, grad Beč je vlasnik 60 odsto stambenog fonda koji se koristi za potrebe neprofitnog stanovanja", navela je Imamovićeva, dodavši da su duge liste čekanja, jer su ovi stanovi prihvatljih cijena.

Ona je istakla da je ovaj način stanovanja vrlo raširen u svijetu.

Pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica RS Nenad Đokić rekao je da je ovo ministarstvo prepoznalo značaj projekta i među prvima se uključilo u njegovu realizaciju.

`"Trenutno ove aktivnosti vodimo u Goraždu i Foči", rekao je Đokić, podsjetivši da ovakvi stanovi već postoje u Srebrenici.

On je naveo da je u RS u toku izgradnja 170 stanova za korisnike kolektivnog alternativnog smještaja.

Pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Mario Nenadić rekao je da je BiH u ovom trenutku na prekretnici da odluči koji model stambenog socijalnog stanovanja da izabere kao oblik trajnog rješavanja stambene problematike izbjegličke populacije.

On je podsjetio da ovo mininstarstvo sa resornim ministarstvom u RS i nevladinim partnerima upravo radi na iznalaženju najprihvatljivijeg modela za BiH.

Nenadić je rekao da u BiH već postoje vrlo kvalitetne stambene jedinice za neprofitno stanovanje, kao pilot projekti, i to u Srebrenici, Foči, Fojnici, Drvaru, Ilijašu, Jablanici.

On je naveo da se kao najbolji pokazao kombinovani model koji podrazumijeva uvezivanje modela socijalnog stanovanja sa omogućavanjem zapošljavanja ljudi koji ga koriste.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE