• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tojota svjetski lider po prodaji vozila u 2020, pretekla VW

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Kompanija Tojota Motor pretekla je 2020. njemački Folksvagen u prodaji vozila, i poslije pet godina ponovo preuzela krunu kao vodeći svjetski proizvođač s najvećom prodajom automobila, jer pad tražnje zbog korona pandemije snažnije pogodio njemačkog rivala.

 Tojota svjetski lider po prodaji vozila u 2020, pretekla VW Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Tojota je saopštila danas da je njena globalna prodaja na nivou cijele grupe pala za 11,3 posto na 9.528 miliona vozila u 2020, dok je Folksvagen zabilježio pad od 15,2 procenta na 9.305 miliona jedinica, izvještava Rojters.

Proizvođače automobila širom svijeta teško su pogodile korona mjere ograničenja uvedene širom svijeta, zbog kojih su ljudi prestali da odlaze u salone za prodaju automobila i koje su primorale auto kompanije da smanje ili obustave proizvodnju u pojedinim pogonima.

Možda će vas zanimati

Tojota je, međutim, bolje prebrodila pandemiju djelimično zato što je Japan, odnosno njeno domaće tržište, kao i azijski region generalno bio manje pogođen nego Evropa i Sjedinjene Države.

Budući da se potražnja za automobilima oporavlja, naročito u Kini, Tojota, Folksvagen i drugi proizvođači utrkuju se da prigrabe što veći tržišni udio u rastućem segmentu električnih vozila.

Tojota je navela da je udio električnih vozila koje je prodala prošle godine porastao na 23 posto njene ukupne prodaje, sa 20 procenata u 2019. godini.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE