• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Građani miješaju "travu" sa konopljom za pelet: Nadležni objašnjavaju da industrijska konoplja nema veze sa medicinskom

Autor Dušan Volaš

Nakon što je u Srpskoj usvojen novi Pravilnik o uslovima uzgoja industrijske konoplje građani su "zatrpali" resorno ministarstvo sa pitanjima kako da počnu da uzgajaju marihuanu u medicinske svrhe, odnosno, kako navode, zbog liječenja.

 Građani miješaju "travu" sa konopljom za pelet: Nadležni objašnjavaju da industrijska konoplja nema veze sa medicinskom Izvor: Sean Gallup/2014 Getty Images

Građani u porukama resornom ministarstvu traže odgovore kako i gdje mogu da nabave sjeme jer žele da započnu uzgoj i proizvodnju, a uporno potencirajući da će konoplju, tj. marihuanu, koristiti samo u medicinske svrhe.

Ipak, na razočaranje stotine entuzijasta koji su pisali i dalje pišu, iz resornog ministarstva objašnjavaju da su građani "promašili" temu, jer su pomiješali industrijsku konoplju, koja ima dozvolu za uzgoj u RS sa onom u medicinske svrhe, koja nema dozvolu za uzgajanje u Srpskoj.

Industrijska konoplja, kako pojašnjavaju iz resornog ministarstva, može da se koristi za proizvodnju vlakana ili za pelet i nema veze sa medicinskom konopljom, odnosno marihuanom. Takođe, objašnjavaju da je novim Pravilnikom olakšano uzgajivačima u koju će svrhu proizvoditi industrijsku konoplju.

Saša Lalić, načelnik Odeljenja za biljnu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, ističe da onaj ko želi da uzgaja industrijsku konoplju u RS, to jest, ko je dobio odobrenje resornog ministarstva, i ispunjava ostale uslove propisane Pravilnikom, bez ikakve bojazni i nesigurnosti može to da radi.

"Tu biljku potom može da plasira gdje on želi, da li će od nje da pravi vlakna ili pelet, ili će da je izveze, to je izbor samog proizvođača", rekao je Lalić za "Večernje novosti".

Po podacima resornog ministarstva, interesovanja za uzgoj industrijske konoplje bilo je i prošle godine i izdato je 11 takvih odobrenja na osnovu ranijeg pravilnika.

"Međutim, pandemija je zainteresovane uzgajivače spriječila da nabave seme, tako da nije došlo do realizacije tog plana, odnosno podizanja zasada", pojašnjavaju iz ministarstva.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže da sve više poljoprivrednika u Srpskoj želi da radi sa industrijskom konopljom.

"To je profitabilna grana poljoprivrede. Već je zaživjela u regionu, u Srbiji i Hrvatskoj. Pelet i drugi proizvodi od konoplje imaju razvijeno tržište. Ako u nekom narednom periodu bude dozvoljeno i da se uzgaja konoplja zbog ulja koje se koristi u medicinske svrhe to bi značilo i jedno novo veliko tržište za naše poljoprivrednike", ističe Marinković.

Inače, put do dobijanja dozvole za uzgoj industrijske konoplje je relativno lak. Industrijska konoplja, kako se navodi u novom pravilniku, može se uzgajati samo na osnovu odobrenja koje izdaje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Odobrenje se izdaje za površinu od minimalno jednog hektara i važi jednu setvenu sezonu. Zahtjev za izdavanje odobrenja mogu podnijeti pravna i fizička lica, kao i preduzetnici upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava. Dakle, uzgajivači podnose ministarstvu zahtjev najkasnije do 31. marta tekuće godine.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE