• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

''Poskupljenja u BiH su razlog za zabrinutost"

 Bojana Ninković
Autor Bojana Ninković

U BiH JE primijetno poskupljenje svih artikala široke potrošnje, ali isto tako i građevinskih materijala i usluga, a prema riječima stručnjaka sve ovo će uticati na pojavu inflacije ukoliko se takav trend nastavi i tokom godine.

 ekonomska kriza inflacija poskupljenja Igor Gavran Izvor: MONDO/Samir Cacan

"Rast cijena kojem svjedočimo kod sve većeg broja proizvoda i usluga - od sirovina i repromaterijala za privredu do finalnih proizvoda i usluga koje kupuju građani, svakako će uticati na inflaciju, ukoliko se takav trend nastavi i prevlada tokom godine jer stopu inflacije određuju ukupna kretanja cijena i eventualna pojeftinjenja većeg broja drugih proizvoda i usluga tokom godine mogla bi anulirati ova poskupljenja koja sada zapažamo. Ipak, aktuelni trendovi i najave daljih poskupljenja, npr. električne energije čine inflatorna kretanja izvjesnijim," pojasnio je za Mondo ekonomski analitičar, Igor Gavran.

Prema njegovim riječima, nezavisno od statističke stope inflacije koju ćemo imati na godišnjem nivou, poskupljenja koja su nas zadesila svakako su razlog za zabrinutost jer imaju negativne posljedice na građane, privredu i ukupnu ekonomiju iz više razloga.

"Pored očiglednog - da građani iscrpljeni pandemijom i padom primanja sve teže mogu sebi priuštiti i esencijalne proizvode i usluge, posljedično to znači i pad prodaje za privredu jer kupci će svoja ograničena sredstva zbog viših cijena morati limitirati na manji broj proizvoda i usluga, kao i dalju kontrakciju potrošnje i ekonomske aktivnosti. Kada još uzmemo u obzir da ogroman dio novca koji se utroši u Bosni i Hercegovini završi kod stranih kompanija koje svoju robu prodaju domaćima, vidimo da se siromašenje države ubrzava," upozorio je Gavran.

Možda će vas zanimati

Naglasio je da je ekonomska kriza u BiH već prisutna i da je izvjesno da će se nastaviti, a u nekim segmentima i produbiti, ali u kojoj mjeri i koliko dugo, to će zavisiti od dva ključna faktora globalne pandemije i domaćih vlasti.

"Iako je primarni uzrok krize u prethodnoj godina svakako bila pandemija u gotovo cijelom svijetu, taj vanjski faktor gubi na značaju u odnosu na to šta su učinile ili propustile učiniti domaće vlasti. Iako je svega nekoliko država prevladalo negativne efekte pandemije do sada (Kina prije svih), ipak su mnogi problemi prevladani i imunizacija stanovništva u vodećim ekonomijama nagovještava dalji oporavak tokom ove godine. Nasuprot ovom pozitivnom vanjskom trendu (on nije tako brz kako bi željeli, naročito ne u EU, ali ipak je pozitivan), unutar Bosne i Hercegovine je teško primijetiti bilo šta pozitivno," izjavio je Gavran.

Smatra da je veliki dio pomenutih poskupljenja uzrokovan iscrpljenošću domaće privrede koja višim cijenama pokušava osigurati održivost jer povećane troškove i ranije gubitke nisu mogli nadomjestiti podrškom vlasti.

Gavran ističe da su mjere podrške privredi bile i još uvijek su nedovoljne, zakašnjele i neefikasne, a nema konkretnih najava da će se to promijeniti. Istovremeno, proces imunizacije stanovništva nedopustivo kasni i time odgađa svaku mogućnost oporavka ekonomije, a nekim sektorima poput turizma praktično onemogućava elementarno preživljavanje.

"Iako se čini da se u ovom smislu stanje popravlja u Republici Srpskoj jer želim da vjerujem da su najave o skorom dolasku većeg broja vakcina i masovne imunizacije istinite, u Federaciji BiH se i dalje sramotno kasni i eventualna imunizacija jednog manjeg dijela ukupne populacije neće biti dovoljna da stabilizuje prilike i omogući nam oporavak. Npr. masovniji dolazak stranih turista će biti moguć jedino ako se većina stanovništva vakciniše prije sezone," smatra Gavran.

Ukratko, kako dodaje, očekivanja postupnog slabljenja pandemije i ekonomskog oporavka izvan Bosne i Hercegovine trebali bi pomoći oporavku i nama, npr. našim izvoznicima na ova tržišta, ali bez brze i masovne imunizacije u cijeloj državi i bez brzih i efikasnih ekonomskih mjera podrške privredi, zaključuje Gavran, ne možemo očekivati ništa drugo osim nastavka i možda produbljivanja krize.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE