• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Privredna komora RS: Zapostavljeni smo, Vlada pregovara samo sa udruženjem "HoReCa"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Privredna komora Repubike Srpske uputila je zahtjev predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću za organizovanje sastanka sa predstavnicima hotela, banjskih centara i turističkih agencija. U Komori smatraju da su zapostavljeni u dosadašnjim pregovorima.

 Privredna komora sastanak Višković HORECA Izvor: Mondo.ba/Vedran Ševčuk

U saopštenju se navodi da bi tema sastanka trebalo da bude stanje u sektoru turizma i ugostiteljstva i poslovanja ovih privrednih subjekata u uslovima pandemije virusa korona.

"Zaključkom o sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Republici Srpskoj od 21.03.2021. godine zabranjuje se rad ugostiteljskim objektima za ishranu i piće uključujući objekte koji posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost, izuzev ugostitelja koji posluju u ugostiteljskom objektu za smještaj koji mogu bez vremenskog ograničenja pružati usluge smještaja i ishrane i pića.
Privredna društva iz navedenih sektora izražavaju svoje nezadovoljstvo, jer su nepravedno izostavljeni iz svih aktivnosti koje Vlada Republike Srpske sprovodi sa predstavnicima udruženja građana HoReCa, u vezi pomoći subjektima koji su zatvoreni navedenim zaključkom, gdje se predstavnici ovog udruženja isključivo zalažu i zastupaju interese jedne interesne skupine, odnosno ugostiteljskih objekata za ishranu i piće," piše u saopštenju Privredne komore RS.

Povezano

Napominju da je sektor turizma i ugostiteljstva, pored saobraćaja, najviše pogođena grana privrede i trpi posljedice izazvane pandemijom korona virusa, zbog ograničenih i restriktivnih putovanja i smanjenog dolaska stranih gostiju, nemogućnosti organizovanja poslovnih susreta i konferencija.

Pored toga, hoteli i banjski centri većinu svojih prihoda u uslovima pandemije ostvaruju, takođe, pružanjem ugostiteljskih usluga spoljnim gostima koji nisu pansionski gosti hotela, a Zaključkom Vlade im je zabranjeno pružanje ovih usluga.

"Privredna komora Republike Srpske i njene članice koje pružaju usluge u oblasti turizma i ugostiteljstva od početka pozdravljaju i podržavaju sve do sad preduzete aktivnosti Vlade Republike Srpske usmjerene na pružanje podrške privredi za ublažavanje negativnih uticaja pandemije. Posebno zadovoljstvo izraženo je zbog usvajanja Uredbe o uslovima i načinu korišćenja turističkih vaučera u ugostiteljskim objektima i Uredbe o postupku dodjele sredstava ugostiteljima koji pružaju usluge smještaja, turističkim agencijama i izvođačima umjetnosti za saniranje finansijskih gubitaka zbog posljedica pandemije virusa korona, kao i spremnosti da se obezbijedi finansijska podrška navedenim subjektima za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije virusa korona," dodaju u saopštenju.

Na osnovu dobijenih podataka o broju subjekata koji su ispunili kriterijume propisane Uredbom o postupku dodjele sredstava ugostiteljima koji pružaju usluge smještaja, turističkim agencijama i izvođačima umjetnosti za saniranje finansijskih gubitaka zbog posljedica pandemije virusa korona, kao i podatka o iznosu sredstava za uplatu po osnovu poreza i doprinosa po svakom zaposlenom radniku za period jul-septembar 2020. godine, Privredna komora Republike Srpske uputila je inicijativu da se produži trajanje Uredbe do kraja 2020. godine, na način da se uplata po osnovu poreza i doprinosa po svakom zaposlenom radniku produži do kraja 2020. godine, odnosno da se omogući takva uplata i za period oktobar-decembar 2020. godine.

Inicijativom je, između ostalog predloženo i da se proširi obuhvat primjene Uredbe na način da se istom obuhvate i privredna društva i dijelovi privrednih društva koja aktivno obavljaju ugostiteljsku djelatnosti za pružanje smještaja, ali kojim društvima to nije pretežna djelatnost, i koji nisu obuhvaćeni trenutno važećim odredbama Uredbe. Navedena inicijativa još uvijek nije razmatrana i usvojena.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE