• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pošta Slovenije testirala isporuku pošiljki dronovima

Autor Dušan Volaš

Pošta Slovenije izvršila je prvi probni let dronovima za isporuku paketa.

 dron slanje pošte test u sloveniji Izvor: MONDO portal.

Ovo je prvi korak ka obezbjeđivanju isporuke hitno potrebnih paketa dronom do područja gdje konvencionalna vozila ne mogu da ih dostave brzo i efikasno, prenijela je STA.

Kao što je objavio nacionalni poštanski operater Pošta Slovenije, mnoge kompanije širom svijeta već uspešno koriste dronove za isporuku najrazličitijih paketa.

Prema riječima izvršnog direktora Tomaža Kokota, kompanija želi da bude aktivno uključena u proces izrade propisa koji regulišu letenje i rad bespilotnih letjelica u Sloveniji, sa jasnim ciljem pronalaženja novih poslovnih prilika.

Tehnologija to već dugo omogućava, ali propisi koji regulišu vazdušni prostor su prepreka. Trenutno je u Evropi malo manevarskog prostora koji bi omogućio takve isporuke u velikim razmjerama.

"Potencijalna upotreba dronova u isporuci je velika: isporuka laboratorijskih uzoraka u i iz udaljenih područja, dostava robe sa brodova na kopno, čak i dostava proizvoda kupljenih putem Interneta krajnjim kupcima. Veliki potencijal vidimo ovde u Pošti Slovenije, takođe, za segment isporuke putem onlajn kupovine", rekao je Kokot.

Glavne prednosti upotrebe dronova u Pošti Slovenije uključuju smanjenje zagađenja, optimizaciju logističkih ruta i brzu isporuku osnovne robe i materijala u teško dostupna i udaljena područja, prenosi Tanjug.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE