• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlje Grupe sedam se dogovorile o globalnom porezu za velike kompanije, "Fejsbuk" lajkovao

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ministri finansija zemalja Grupe sedam /G7/ saglasili su se da se obavežu na globalni minimalni porez od najmanje 15 odsto za svaku zemlju pojedinačno.

 G7 dogovor o globalnom porezu Izvor: Getty Images, Ca-ssis/iStockphoto

U saopštenju, u koje je Rojters imao uvid, navodi se da se zemlje G7 obavezuju da pronađu jednako rješenje za raspodjelu poreskih prava, po kojoj će zemlje na tržištu dobiti poreska prava od najmanje 20 odsto od prihoda koji prelaze marginu od 10 odsto za najveća i najprofitabilnija multinacionalna preduzeća.

"Obezbijedićemo propisnu koordinaciju između sprovođenja novih međunarodnih pravila za oporezivanje i uklanjanja svih taksa za digitalne usluge, kao i drugih relevantnih mjera za sve kompanije", ističe se u saopštenju.

G7

G7 je grupa, kako se najčešće navodi, ''najbogatijih demokratskh zemalja'', a čine je Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Njemačka, Italija, Francuska i Japan.

Britanski ministar finansija Riši Sunak, koji je predsjedavao sastanku, potvrdio je da je postignuta saglasnost, zahvaljujući kojoj će kompanije širom svijeta imati jednake uslove.

On je dodao da će potreba za taksama za digitalne usluge na državnom nivou prestati kada se nađe globalno rješenje.

Stigao lajk od "Fejsbuka" i ''Gugla''

Kompanija "Fejsbuk" pozdravlja napredak koji su ostvarile zemlje članice Grupe sedam u vezi sa globalnim minimalnim oporezivanjem, izjavio je direktor te kompanije za globalna pitanja Nik Kleg.

On je rekao da "Fejsbuk" prihvata da postignuti sporazum o oporezivanju znači da će ta društvena mreža, vjerovatno, morati da plaća veći porez i na različitim mjestima.

Pročitajte i ovo

"`Fejsbuk` odavno poziva na reformu globalnih pravila oporezivanja i pozdravljamo značajan napredak koji je ostvaren na sastanku G7. Današnji sporazum je značajan korak ka bezbjednosti poslovanja i jačanja javnog povjerenja u globalnom sistemu oporezivanja", napisao je Kleg na "Tviteru".

Kleg je naglasio da "Fejsbuk" želi da proces reforme međunarodnog oporezivanja bude uspješan.

Kompanija "Gugl" saopštila je da podržava rad na reformi međunarodnih pravila oporezivanja

"Snažno podržavamo rad na nadogradnji međunarodnih pravila oporezivanja. Nadamo se da će zemlje nastaviti zajednički rad sa ciljem skorog postizanja uravnoteženog i trajnog sporazuma", saopštio je portparol "Gugla" Hoze Kastanjeda.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE