• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za pet godina BiH uvećala proizvodnju maslina za tri puta

Autor Dušan Volaš

Maslinarstvo je sve interesantnije za poljoprivrednike u Hercegovini, a što pokazuje i zvanična statistika prema kojoj je proizvodnja za pet godina uvećana za više od tri puta.

 masline proizvodnja bih Izvor: mondo.ba

Bosna i Hercegovina je u 2015. godini, prema podacima Agencije za statistiku BiH, proizvela 303 tone maslina, tri godine kasnije taj je broj udvostručen na 610,3 tone, da bi u prošloj godini proizvodnja bila uvećana na 985,3 tona.

U Bosni i Hercegovini je na kraju 2020. godine bilo 71.960 stabala masline sposobnih za rod, što je povećanje za više od 20.000 stabala u odnosu na 2015. godinu kada ih je bilo 50.960. Prosječan rad po stablu bio je prošle godine 13,7 kilograma.

Možda će vas zanimati

Maslinovo ulje proizvedeno u BiH probija se na mapu svjetskih ulja po kvaliteti a čemu je potvrda stigla nedavno kada su dvije etikete osvojile zlatnu i srebrnu medalju na prestižnom takmičenju u Njujorku.

Na nedavno održanom sastanku potpredsjednika Spoljnotrgovinske komore BiH Vjekoslava Vukovića sa proizvođačima maslina i maslinovog ulja iz Bosne i Hercegovine zaključeno je da bh. maslinari trebaju što prije krenuti smjerom pristupanja Međunarodnom savjetu za maslinovo ulje radi velikog broja benefita koje članstvo pruža.

Međunarodno vijeće za masline (IOC) je međuvladina organizacije odgovorna za odbranu uzgoja maslina i promociju njezinih proizvoda širom svijeta.

Na sastanku su, između ostalih proizvođača, prisustvovali i predstavnici udruge Hercegovački plodovi Mediterana, Oliva d.o.o., Luca olive oil, Podrumi Vukoje 1982, te direktor Federalnog agromediteranskog zavoda Marko Ivanković sa saradnicima.

(Mondo/Indikator.ba)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE