• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Promjena sistema fiskalizacije u Srpskoj: Sadašnje kase prevaziđene, stižu računi nove generacije

Autor Brankica Spasenić

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Prijedlog zakona o fiskalizaciji RS, kojim se mijenja kompletan dosadašnji sistem fiskalizacije koji je uspostavljen 2008. godine.

 Promjena sistema fiskalizacije u Srpskoj: Sadašnje kase prevaziđene, stižu računi nove generacije Izvor: Mondo/Željko Svitlica

Pomoćnik ministra finansija RS Slobodanka Popović je istakla da su fiskalne kase koje se trenutno koriste, „tehnički prevaziđene“ zbog čega „otežavaju poslovanje“.

„Novi sistem neće otežavati poslovanje privrednih subjekata, a građanima i potrošačima će na transparentniji način biti omogućen uvid u ono što RS i Poreska uprava kontrolišu. Fiskalni račun će sadržati QR kod čijim skeniranjem će svaki potrošač putem aplikacije moći da provjeri da li je ono za šta je on potrošio novac evidentirano u sistemu RS i da li je na to plaćen porez“, rekla je Popović.

Objasnila je da je cilj novog sistema praćenje kompletnog prometa i suzbijanje sive zone u registrovanju prometa i usluga u RS.

„Poreski obveznici više neće morati da podnose pisani zahtjev Poreskoj upravi da bi se fiskalizovali, nego će to biti automatizovano. Sa novim uređajima podaci se dostavljaju Poreskoj upravi u realnom vremenu putem internet konekcije, ali se i prekidom, preko QR koda, bez problema evidentira promet“, kazala je Popović

Ona je navela da će za uvođenje novog sistema iz budžeta biti potrebno izdvojiti oko 50 miliona maraka - za nabavku sistema za upravljanje kod Poreske uprave RS i troškove inicijalne fiskalizacije za svakog obveznika u Republici Srpskoj.

„Vlada RS će snositi trošak poštovanja ovih zakonskih odredaba u minimalnom obliku stvarnog troška. To neće uključivati stalnu internet vezu, jer je to nešto što mnogi i sada imaju“, dodala je Popović.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE