• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nije svejedno koji dio zemlje: Ako idete da radite u Njemačkoj, ovo je važno da znate

Autor Silvija Jovanović

Svi oni koji se spremaju da odu na rad u Njemačku trebalo bi da se raspitaju o dijelovima države u koji idu, jer se visina plate razlikuje od regiona do regiona, dok je za gastarbajtere situacija još gora.

 Šta treba znati prije odlaska u Njemačku Izvor: Mondo/Goran Sivački

Svjedoci smo toga da veliki broj naših građana odlazi, ili razmišlja da ode iz naše zemlje u Njemačku zarad boljeg i kvalitetnijeg života. Iako se misli da je čitava njihova zemlja "plodna" za dobru i visoku zaradu, izgleda da bi naši sugrađani koji planiraju da se odsele trebalo detaljno da se raspitaju u koji dio države idu, jer posljednji podaci o platama u Njemačkoj pokazuju da svakako nije svejedno u kom dijelu zemlje radite.

Iako je prošlo čak više od tri decenije od prisajedinjenja Istočne Njemačke Zapadnoj, plate su u onom, kako se govori, kapitalističkom dijelu zemlje i dalje značajno veće od onih koji su bili iza takozvane "Gvozdene zavjese", pa tako radnici u bivšoj Istočnoj Njemačkoj prosječno zarađuju čak 900 evra manje, govori nedavna statistika sprovedena u toj zemlji, dok je situacija sa gastarbajterima daleko gora.

Možda će vas zanimati

Bruto zarada za zaposlene sa punim radnim vremenom u zapadnim saveznim pokrajinama i Berlinu kao glavnom gradu, isključujući posebne dodatke na redovnu platu, u proseku je iznosila 4.237 evra mjesečno u trećem kvartalu 2021. godine, dok je u pet istočnih pokrajina ta brojka manja i iznosi 3.442 evra.

Ova brojka svakako je svima zapala za oči, pa je tako, i pored toga što neki stručnjaci ističu da zbog razlike u troškovima života koji su niži u istočnoj Njemačkoj, razlika u kupovnoj moći nije toliko velika, stranka Ljevice zatražila objavljivanje ovih podataka, dok se takođe oni zalažu i za izjednačene plate u cijeloj zemlji do 2025. godine.

Podaci su još zabrinjavajući ukoliko se ima u vidu da značajne razlike ne postoje samo između regiona, već i između sektora, ali i žena i muškaraca.

(Mondo)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE