• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PLATE PALE, A TROŠKOVI SKOČILI: U omiljenim zemljama srpskih gajstarbajtera sve veća ekonomska kriza

Autor Tamara Jovanović

Cijeli svijet naišao je na nevjerovatne prepreke i krizu usljed uticaja pandemije, a poslovi i zarade prvi su se našli na udaru.

 PLATE PALE, A TROŠKOVI SKOČILI: U omiljenim zemljama srpskih gajstarbajtera sve veća ekonomska kriza Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/ksenija18kz

I najjača evropska ekonomija - Njemačka suočila sa padom zarada, i to po prvi put u posljednjih 14 godina, što dokazuje da ni snažne privrede nisu ostale imune na koronu.

Prema istraživanju Međunarodne organizacije rada, vladine šeme kompenzacije zarada ublažile su gubitak dohotka na oko minus dva odsto na nivou Evropske unije 2020. godine.

Kriza je, kako su istakli, ozbiljno pogodila manje plaćene radnike. Koristeći podatke iz grupe od 28 evropskih zemalja, izvještaj pokazuje da bi bez privremenih subvencija 50 odsto najniže plaćenih radnika izgubilo procijenjenih 17,3 odsto svojih plata.

Bez subvencija država, prosječni iznos zarada izgubljenih u svim grupama iznosio bi 6,5 procenata.

Planove reorganizacije i smanjenja troškova kompanija svakako su najviše osjetili zaposleni, i to najprije po svojim novčanicima. Pored velikog broja otkaza, mnoge firme smanjile su obim proizvodnje ili skratile radno vrijeme, zbog čega su mahom radnicima smanjivane plate.

Njemačka

Nedavno je odjeknula vest da se u Njemačkoj, tokom korona-krize, okončao rast zaposlenosti koji je trajao 14 godina, čak i tokom globalne ekonomske i finansijske krize 2008. i 2009. godine. Sada je još više iznenadilo saopštenje Zavoda za statistiku o smanjenju zarada.

U Njemačkoj je recimo, tokom 2020. godišnji prosjek broja zaposlenih iznosio 44,8 miliona, što znači da je bilo 477.000 manje zaposlenih nego 2019. godine.

Korona kriza, kako je istaknuto, ima negativne posljedice i po primanja građana Njemačke.

Po prvi put od početka sprovođenja istraživanja 2007, prošle godine nominalne plate su pale, saopštio je to Statistički zavod u Vizbadenu. Uključujući i vanredne isplate, bruto plate bile su u prosjeku za 0,6 odsto niže nego prije godinu dana.

Istovremeno su potrošačke cijene porasle za 0,5 odsto, tako da je zaposlenima u "džepu" ostalo realno za oko jedan odsto manje primanja nego 2019, objasnili su iz Zavoda.

Austrija

Istraživanje javnog mnjenja instituta "Imas" pokazalo je da 38 odsto Austrijanaca kaže da osjeća finansijski krizu i isto toliki broj troši manje novca.

Kako je turistički sektor, a koji čini veliki dio privrede ove zemlje, praktično zaustavljen, jasno je i da se to odrazilo na porast nezaposlenosti i smanjenje zarada.

Direktor Servisa za zapošljavanje (AMS) u Austriji Johanes Kopf nedavno je izjavio da je Austrija suočena sa najvećim krizom na tržištu rada od Drugog svjetskog rata.

"Nakon krize uslediće novi bum", uvjeren je on, dodajući da za taj period treba već sada prekvalifikovati i doobučiti nezaposlene. Kao prekretnicu, on vidi vakcinaciju, jer kada vakcina bude raspoloživa širem stanovništvu, onda se može polaziti od rasta spremnosti na investicije i potrošnju.

SAD

Američko tržište rada već na početku izbijanja pandemije suočilo se sa velikim porastom nezaposlenosti. Iako su rani gubici su preokrenuti, mnogi Amerikanci se i dalje suočavaju sa dubokim finansijskim poteškoćama.

Istraživanje PeW Research Center-a otkriva da je, ukupno gledano, svaka četvrta odrasla osoba u SAD imala problema sa plaćanjem računa otkako je izbijanje korona virusa počelo, trećina je uronila na štedne ili penzione račune kako bi sastavila kraj s krajem, i otprilike jedan u šest su pozajmljivali novac od prijatelja ili porodice ili su hranu dobili u banci sa hranom.

Čak i ako nisu izgubili posao, mnogi radnici radili su skraćeno radno vrijeme, ili su počeli da primaju umanjenu platu zbog ekonomskih posledica pandemije. Otprilike trećina svih odraslih kazala je da se to dogodilo njima ili nekome u njihovom domaćinstvu, a 21 odsto kaže da se to dogodilo njima lično.

Većina radnika, kako istraživanje navodi, koji su ovo doživeli sada zarađuju manje nego što su zarađivali prije izbijanja koronavirusa.

Kako su mediji ranije prenijeli, ukupan broj zahteva za dobijanje naknade za nezaposlenost u Americi tokom pandemije prešao je 68,1 milion, što je jednako iznosu od više od 42 procenta radne snage u zemlji.

(Mondo/Blic)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE