• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodatnih 10 miliona KM poljoprivrednicima u Srpskoj

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Vlada Republike Srpske izdvojila je dodatnih 10 miliona KM iz Kompenzacionog fonda za podršku poljoprivrednicima u Srpskoj, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić.

 10 miliona poljoprivrednicima u RS Izvor: Vlada RS, Jelena Djurdjevic

On je rekao da su uz ovo, u okviru razmatranja informacije o poljoprivrednoj proizvodnji, na današnjoj sjednici Vlade Srpske donesene i određene mjere koje će biti razrađene posebnim pravilnicima.

Pašalić je naveo da je od tih dodatnih sredstava 1,5 miliona KM namijenjeno za proizvodnju merkantilne pšenice i to tako što će poljoprivrednim proizvođačima biti obezbijeđeno dodatnih 100 KM po hektaru.

"Iz redovne mjere mi obezbjeđujemo 300 KM po hektaru svim proizvođačima koji su registrovani i koji proizvode pšenicu, a sada dodajemo ovih 100 KM, tako da će ukupan iznos biti 400 KM o hektaru. Sa ovom intervencijom cijena proizvodnje pšenice je rentabilna i pored visoke cijene mineralnih đubriva", rekao je Pašalić, dodajući da ovu mjeru koristi više od 2.200 poljoprivrednika.

Pročitajte i ovo

On je naveo da je druga mjera vezana za regresiranje sjemena kukuruza u okviru čega je izdvojeno 2,2 miliona KM za sufinansiranje nabavke kukuruza za sve registrovane poljoprivredne proizvođače i za sve hibride, ne samo domaće, jer već postoji mjera podrške nabavci domaćih hibrida.

"Svim registrovanim proizvođačima koji kupe na tržištu sjeme kukuruza biće vraćeno na račun 20 odsto", pojasnio je Pašalić.

Treća mjera, prema njegovim riječima, tiče se proizvođača povrća za šta je obezbijeđeno dodatnih 1,8 miliona KM kako bi svi povrtarski proizvodi koji budu otkupljeni u ovoj godini bili sufinansirani za 10 feninga po kilogramu, čime je na neki način i uvažen zahtjev povrtara sa kojima će se ta mjera razraditi narednih dana.

Pašalić je rekao da je, u okviru podrške voćarske proizvodnje, namijenjeno dodatnih milion KM i da će se razgovarati sa voćarima o tome da li će ta mjera biti realizovana kroz nabavku sadnog materijala ili kroz podršku po kilogramu.

"Obezbijeđeno je dodatnih milion KM za mljekare. Kada smo razmatrali način kako da podržimo proizvođače mlijeka, nismo se odlučili na povećanje premija, nego na podršku u nabavci junica za zanavljanje stada, jer je to akutni problem naših proizvođača mlijeka", naglasio je Pašalić.

On je naveo da zanavljanje stada može dugoročno riješiti probleme i povećati proizvodnju iako je proizvodnja mlijeka u Srpskoj stabilna i raste iz godine u godinu.

Pašalić je pojasnio da će se ova mjera realizovati tako što su, pored ovih milion KM iz Kompenzacionog fonda, voljne da učestvuju i domaće mljekare, proizvođači i neke lokalne zajednice.

"Pored ovih milion KM imamo i planirano 800.000 KM. Ta sredstva kada se udruže sa sredstvima samih farmera i dvije mljekare, čine ukupan iznos oko 4,7 miliona KM i to je dovoljno za nabavku oko 1.100 junica", naveo je Pašalić.

On je rekao da je predviđeno i 2,5 miliona KM za otkup i preradu svinjskog mesa s ciljem da se podrže proizvođači svinja.

Pašalić je naveo da je pored ovih dodatnih sredstava od 10 miliona KM, obezbijeđeno i 5,7 miliona KM iz redovnih sredstava za regresirani dizel koji će negdje od 10. marta proizvođači moći preuzimati, a cijena je umanjena za 50 feninga po litru.

"Takođe smo predvidjeli umanjenje zakupnine koncesione naknade. Više od 600 korisnika koristi zemljište kroz zakup ili koncesiju i tu je angažovano oko 20.000 hektara, a jedna od mjera Vlade biće i smanjenje naknada za 50 odsto", rekao je Pašalić.

On je rekao da je Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara upućena inicijativa za ukidanje pet odsto carine na mineralna đubriva iz trećih zemalja.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE