• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Privredna komora Stanivukoviću i Iliću: Gorivo je poskupilo, cijene prevoza se moraju korigovati

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

U Banjaluci se danas održava vanredna sjednica Skupštine grada na kojoj je jedina tema javni prevoz odnosno pokušaj nalaženja rješenja za zahtjeve prevoznika da se napravi novi ugovor sa Gradom prema kojem bi cijena karte bila veća.

 Privredna komora RS o javnom prevozu u Banjaluci Izvor: Mondo - Vedran Šečvuk

Uoči početka sjednice Privredna komora Republike Srpske poslala je saopštenje koje je naslovljeno za kabinet gradonačelnika Banjaluke i predsjednika Skupštine Grada i u kojem se ističe da je zbog poskupljenja goriva potrebno korigovati cijene karte u gradskom prevozu.

Navodi se da je Komora imala više pojedinačnih sastanaka sa prevoznicima javnog, gradskog i prigradskog saobraćaja koji posluju na području Banjaluke koji su ih upoznali sa odredbama važećeg ugovora sa Gradom i odbijanjem predstavnika Gradske uprave da se pristupi korigovanju postojećih cijena u skladu sa odredbama ugovora.

"S obzirom da je došlo do rasta cijena goriva, u odnosu na period kada je potpisan ugovor preko 20%, a da cijena goriva učestvuju u ukupnim troškovima prevozničkih kompanija preko 30%, smatramo da je neophodno pristupiti razgovorima koji bi rezultirali korekcijama cijena, kako bi omogućili prevoznicima dalji rad bez stvaranje gubitaka ili obezbijediti subvencije prevoznicima iz gradskog budžeta za pokriće gubitaka usljed porasta troškova goriva, ali i drugih troškova", stoji u saopštenju Privredne komore RS.

Oni mole ugovorene strane da u što kraćem periodu pronađu rješenje koje bi "omogućilo nastavak rada prevoznika bez gubitaka, a samim time i vratili povjerenje građanima da neće biti uskraćeni za prevoz".

"Pozivamo i druge lokalne zajednice da prihvate da su privredna društva dužna da svoje poslovanje usklade sa ekonomskim principima, te da cijena usluge ne može biti ispod ekonomske. Niža cijena od ekonomske bi bila prihvatljiva samo u slučajevima kada postoji mogućnost da se dio cijene subvencioniše. U tom slučaju bi bilo prihvatljivo i društveno odgovorno da se cijena prevoza putnika ne mijenja naviše", zaključeno je u saopštenju.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE