• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik najavio: Penzije veće od maja, plate od avgusta

Autor Dragana Božić

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će od 1. maja u Republici Srpskoj krenuti povećanje penzija i socijalnih davanja, a od 1. avgusta i plata, i to za 10 odsto.

 Povećanje penzija i plata u RS Izvor: Srna/Snežana Samardžija

"Idemo sa povećanjem davanja realnom sektoru, kako bi se i tu povećale plate radnicima", istakao je Dodik, te izrazio uvjerenje da će u Republici Srpskoj do kraja godine prosječna plata dostići 600 evra.

On je istakao da su krizna vremena, ali da Republika Srpska ima određene rezerve.

"Obično su one u svim državama koncentrišu na dva mjeseca potreba. Republici Srpskoj je potrebno 150.000 tona nafte i naftnih derivata, koja mjesečno troši oko 80.000 tona. Šta će biti nakon dva mjeseca, ko više zna, ali je racionalno očekivati da će se normalizovati stanje za 60 dana", izjavio je Dodik za N1.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je razgovarala sa svojim partnerima, ruskom kompanijom koja se bavi prometom naftnih derivata i koja u svakom momentu ima dovoljne količine za potrebe Srpske.

"Bili smo spremni da na mjesec ukinemo akcizu na gorivo, a onda da vidimo kako će se cijene dalje kretati. Kao što se vidi one su se stabilizovale, čak su i nešto niže, ali nisu na prethodnom nivou", rekao je Dodik i dodao da bi kupci iz Hrvatske i Srbije povukli sve zalihe iz BiH, ako bi cijene goriva bile niže za 20 do 30 feninga.

On je rekao da je prioritet da na tržištu BiH ima dovoljno nafte i naftnih derivata, kao i da BiH i Republika Srpska moraju učiniti sve da na pumpama ima dovoljno goriva za zdravstveni, ali i svaki drugi sektor.

Dodik je ponovio da bi svi u zemlji trebalo da se sada solidarišu, pa i građani, koji bi trebali da racionalnije troše gorivo.

On je rekao da je Kabinet srpskog člana Predsjedništva smanjio vozni park za 50 odsto.

Govoreći o radu Savjeta ministara, srpski član Predsjedništva je rekao da taj organ radi u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima.

"Ovo je propast bosanskohercegovačke politike, jer oni koji moraju da slijede odluke organa BiH, kao što su odluke Predsjedništva, unilateralno nastupaju, kao što to rade (Šefik) DŽaferović, (Željko) Komšić, (Bisera) Turković", istakao je Dodik, te naveo da nikada nigdje nije otišao sam, već su uvijek bili prisutni i predstavnici kabineta druga dva člana Predsjedništva.

Kada je riječ o djelovanju Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara Dodik je naglasio da resorni ministar Bisera Turković ne može iznositi spoljno-političke stavove, a da prethodno nisu usvojeni na sjednici Predsjedništva BiH.

Govoreći o svom mandatu na funkciji srpskog člana Predsjedništva BiH, Dodik je naveo da ga je dobio od naroda, te da ga treba završiti kako narod u Republici Srpskoj to očekuje.

"Hodajući po terenu, vidio sam da ljudi podržavaju ono što radim, da im je svega dosta u BiH, da je ovo podvala za srpski narod koji hoće da održi svoj identitet", rekao je Dodik, te dodao da se srpski narod ne osjeća bezbjedno u BiH, sa stanovišta pritisaka.

(Srna)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 5

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

A šta je sa onih 100KM za pomoć penzionerima što je usvojila skupštinska većina grada Banjaluke . Izgleda da su gradske vlasti to zaboravile ili će i to gurnuti pred izbore

VRIJEME za NOVE LJUDE

Ovo baš slučajno najavio pred izbore? Šta je uradio za 20 godina na vlasti?

B@n3

Povecanje od avgusta do izbora…Prije 10 godina sam mislio da ne moze gore ali moze i tek ce biti!

Stevan

Na koji nacin član predsjedništva može da priča o platama i penzijama u RS, zar to nije posao vlade. Ako je veliki vodja nadlezan za sve ajde da ukinemo sve onstitucije, koji će nam.

Pojedinac

@Stevan kaze bili smo spremni da ukinemo akcize, sto nisi ukinuo, dize plate pred izbore....narode kazni to više!

MONDO REPORTAŽE