• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od čega se pravi pelet i zašto je tako skup i tražen?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

U posljednje vrijeme mnogo se priča o nestašici i poskupljenju peleta, a Vlada FBiH i Vlada RS razmatraju zabranu izvoza ovog ogrjeva.

 Cijena peleta Izvor: Shutterstock

Zbog ogromne potražnje koju izazvali poremećaji na tržištu uzrokovani ratom u Ukrajini tona peleta na tržištu u BiH je sa prošlogodišnjih 300 do 400 KM ove godine već dostigla 500 ili 600 KM, a pojedini trgovci prodaju i po većoj cijeni. Sirovine od kojih se pravi pelet nisu mnogo poskupile, ali inflacija i poskupljenje goriva, te lančane reakcije i ogromna potražnja su faktori koji su doveli do poskupljenja.

Osim cijene veliki problem je nestašica, pa mnogi građani koji se griju na pelet ne mogu trenutno ni da ga naruče.

Šta je pelet i zašto je tako tražen?

Pelet spada u obnovljiva biogoriva velike kalorijske vrijednosti.

Pelet se pravi od otpadaka koji nastaju u preradi drveta, mahom od piljevine i ivera (strugotina) koje ostaju nakon obrade drveta. Ovaj materijal se prvo usitni i melje, zatim se suši kako bi mu se smanjila vlažnost, a onda presuje uz pomoć prese.

Tako usitnjen materijal ubacuje se u mašinu za proizvodnju peleta gdje pod visokom temperaturom i pritiskom oslobađa lignin - sastojak drveta koji služi kao vezivno tkivo. Tako nastaju komadići peleta prepoznatljivog valjkastog oblika.

Zbog oblika i veličine je jednostavan za pakovanje, prevoz i loženje. Za grijanje jednog domaćinstva tokom sezone potrebno je nekoliko tona peleta.

Pelet zadovoljava visoke ekološke standarde i ima mnoge prednosti. Nije toksičan, a tokom sagorijevanja iskoristivost peleta je 90%

Gori ujednačeno i stalno emituje istu toplotnu energiju. Često se koristi kao gorivo u automatizovanim kotlovima koji sami dosipaju novu količinu.

Više o krizi u nabavci peleta

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE