• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ogromna potražnja za ogrjevom: Srbija zabranjuje izvoz drveta, u BiH sve jači apeli za istu mjeru

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Zbog situacije na tržištu energenata a posebno ogrjeva sve glasniji su apeli da Savjet ministara i entitetske vlade reaguju. Srbija djelimično zabranila izvoz drvnih sortimenata.

 Ogromna potražnja za ogrjevom: Srbija zabranjuje izvoz drveta, u BiH sve jači apeli za istu mjeru Izvor: Shutterstock

Vlada Federacije BiH usvojila je juče informaciju Federalnog ministarstva trgovina vezano za situaciju na tržištu peleta u BiH. Vlada je zadužila federalna ministarstva trgovine, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te energije, rudarstva i industrije da u saradnji s Privrednom komorom FBiH, sagledaju situaciju u vezi sa snabdijevanjem tržišta FBiH peletom.

Prošle godine cijena peleta kretala se po toni između 300 do 400 KM, a sada je već dostigla cijenu od 600 KM, istaknuto je informaciji Vlade FBiH.

“Imajući u vidu postojeća dešavanja sa rastom izvoza i cijenom peleta, što će zasigurno onemogućiti osiguranje dovoljne količine istog sa ekonomskim prihvatljivom cijenom za tržište Bosne i Hercegovine, samtramo potrebnim da Vlada Federacije BiH zatraži od Savjeta ministara BiH da donese privremenu mjeru, odnosno Odluku o privremenoj zabrani izvoza peleta iz Bosne i Hercegovine“, navedeno je u informaciji.

Ova ministarstva su zadužena da zavisno o rezultatima sagledavanja situacije, u roku od 15 dana pripreme tekst inicijative koju će Vlada FBiH uputiti Savjetu ministara BiH radi donošenja odgovarajuće mjere o privremenom ograničenju izvoza peleta iz Bosne i Hercegovine.

Vlada Republike Srpske i nadležna ministarstva nisu se izjašnjavala po ovom pitanju.

Iz jednog preduzeća u utorak zbog sve alarmantnije situacije na tržištu na kojem i abnormalnog rasta cijena ogrijeva, uputili hitan dopis na adrese državnih i entiteskih vlasti u Bosni i Hercegovini tražeći zabranu izvoza iz BiH.

Iz ove kompanije upozoravaju i da javne institucije kao što su škole i bolnice nisu u mogućnosti da nabave odgovarajuće količine potrebnog ogrijeva jer su im budžeti ostali na nivou iz prošle godine, a cijene su višestruko porasle.

Pozvali su Savjet ministara da na hitnoj sjednici donese odluku o obustavi izvoza svih vidova ogrijeva van države izuzev u slučaju da domaće tržište bude podmireno. Tvrde da bi se u slučaju ovakve odluke situacija na domaćem tržištu normalizovala.

Srbija privremeno zabranila izvoz pojedinih drvnih sortimenata

Vlada Srbije privremeno je zabranila izvoz određenih drvnih sortimenata, koji se koriste za proizvodnju čvrstih goriva na bazi bio mase, da bi spriječila nestašicu ogrjeva.

U odluci objavljenoj u Službenom glasniku navedeno je da je cilj te mjere sprečavanje nestašice tih proizvoda, odnosno ublažavanje posljedica nestašice nastale usljed povećanog izvoza, kao i potrebe stanovništva za povećanim snabdijevanjem prouzrokovanim krizom na svjetskom tržištu energenata.

U odluci je navedeno 19 vrsta sortimenata drveta, među kojima su pojedini sortimenti bora, jele, hrasta, bukve, breze, topole i jasike.

Odluka Vlade Srbije biće na snazi 60 dana

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE