• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je neradna nedjelja donijela Bijeljini? Privrednici traže ''reviziju'' odluke

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Bijeljinski privrednici kažu da je nakon što je u ovom gradu zabranjen rad nedjeljom zabilježem pad trgovine u maloprodaji za 10 do 11 odsto, a smanjen je i broj zaposlenih.

 Neradna nedjelja u Bijeljini Izvor: Grad Bijeljina

Ovo su podaci bijeljinske Privredne komore koja je 13. juna uputila inicijativu za stavljanje van snage Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatsko-preduzetničkih i trgovinskih objekata na području Grada Bijeljina, odnosno o zabrani rada nedjeljom koja traje od novembra prošle godine.

Navode da su privredna društva koja svoj promet pretežno realizuju kroz maloprodajne objekte Područnoj privrednoj komori prijavila pad ukupnog prometa na teritoriji Grada Bijeljina od približno 10 do 11 procenata.

Povezano

Kada je riječ od zaposlenima u sektoru maloprodaje, prema podacima dobijenim od velikih privrednih društava iz ovog sektora, broj radnika angažovanih u maloprodaji smanjen je za 8 - 10 % u odnosu na vrijeme prije donošenja odluke.

Privrednici kažu da odluci grada nije prethodila široka stručna i javna rasprava "koja je neophodna kada je riječ o donošenju odluka koje imaju dalekosežne direktne i indirektne posljedice na poslovanje velikog broja privrednih društava".

Gosti u Bijeljinu više dolaze vikendom

Svoju inicijativu potkrepljuju, između ostalog, podacima da je u bijeljinskim trgovinskim objektima "promet u dane vikenda veći za oko 30% u odnosu na radne dane zbog dolaska stranih državljana".

"Imajući u vidu geografski položaj, jasno je da je blizina državne granice jedna od komparativnih prednosti Grada Bijeljina u odnosu na druge opštine, što ova odluka dovodi u pitanje. Procjene su da oko 40% više gostiju posjećuje Bijeljinu vikendom u odnosu na radne dane. To je ogroman potencijal koji je neophodno iskoristiti".

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Privrednici tvrde da strani državljani dolaskom u Bijeljinu koriste pogodnosti ostvarivanja prava na povrat PDV-a, sipaju gorivo, a zatim turistički posjete grad i posjete brojne restorane, poslastičarnice, hotele i druge ugostiteljske objekte, a to se pozitivno odražava na poslovanje u svim navedenim oblastima.

"Dakle, odluka pored direktnih negativnih efekata na poslovanje trgovinskih objekata, negativno utiče i na poslovanje ugostiteljskih i turističkih objekata, iako se inicijalno na njih ne odnosi. Najave da će se promet ostvaren nedjeljom preliti na ostale dane, kojima se argumentovalo donošenje ovakve odluke, pokazale su se netačnim. Do prelivanja prometa u značajnijem procentu nije došlo iz razloga što najveći dio tog prometa nije bio generisan potrošnjom domaćeg stanovništva, već potrošnjom posjetilaca iz Srbije, Hrvatske i susjednih opština", smatraju u Privrednoj komori. 

Kažu da gradonačelnik Bijeljine još nije odgovorio na njihovu inicijativu.

Grad Bijeljina: Nije došlo do pada prometa

Prije nekoliko nedjelja obratili smo se Gradu Bijeljini da nam dostave podatke o efektima zabrane rada nedjeljom, budući da je ta tema aktuelna i u Banjaluci. Iz tabele koja je dostavljena vidi se da je prihod od indirektnih poreza rastao u prva dva mjeseca nakon uvođenja odluka, u poređenju sa istim periodom godinu ranije.

"Analizom efekata koje je proizvela pomenuta odluka, dolazi se do zaključka da ona nije proizvela pad prometa u sektoru trgovine, o čemu govore podaci vezani za uplatu PDV", navodi se u odgovoru iz Grada Bijeljina, koji nam je stigao petnaestak dana prije nego što se javno oglasili iz bijeljinske privredne komore.

Izvor: Envato/ThamKC

Poredeći uplate PDV-a obveznika koji obavljaju trgovinsku djelatnost na području Bijeljine u periodu novembar - decembar 2021. godine sa istim periodom prethodne godine, kada je rad nedjeljom bio dozvoljen, zaključuju da donošenje ovakve odredbe odluke "nije uticalo na pad prometa trgovinskih objekata na području Bijeljine imajući u vidu veće uplate PDV-a", što pokazuju tabelarni prikazi, koji su nam dostavljeni.

"Dakle, važno je naglasiti da nije bilo smanjenja priliva PDV-a, bez obzira na enormna poskupljenja koja su uslijedila kao posledica aktuelnih globalnih dešavanja", navodi se u odgovoru.

"Istovremeno, do sada nije bilo informacija od strane Saveza Sindikata Republike Srpske o tehnološkim viškovima, niti otpuštanja radnika zbog zabrane rada trgovniskih objekata nedeljom.Takođe, nije bilo nijedne prijave na otpuštanje radnika na našoj regiji, jer je većina poslodavaca u trgovinskom sektoru uspjela reorganizacijom i preraspodjelom poslova zadržati postojeći broj radnika u svojim firmama", tvrde u Gradskoj upravi.

Po njihovim podacima, poslodavci u sektoru trgovine ističu da nije bilo negativnih finansijskih efekata, uz napomenu da su porast prometa imali petkom i subotom.

U Gradu Bijeljini kažu da ne treba zanemariti ni socio-ekonomsko dejstvo odluke je je "rad nedjeljom bio podržan uglavnom iz materijalnih razloga, tj. zbog materijalne naknade, dok je glavni razlog protivljenja istom mogućnost druženja i provođenja vremena sa porodicom".

Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatsko-preduzetničkih i trgovinskih objekata na području Bijeljine donijeta je na sjednici Skupštine Grada održanoj 4. novembra 2021. godine. Suština pomenute izmjene je zabrana rada trgovinskih objekata nedjeljom.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vetgo

Hiće robovlasnici da im roblje radi 24/7 Sram ih bilo

MONDO REPORTAŽE