• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neradna nedjelja u Banjaluci: Da ili ne?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Odluka o uvođenju neradne nedjelje u Banjaluci biće danas upućena u skupštinsku proceduru najavio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

 IMG_6359.JPG Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

"Na ovaj način ispunjavamo još jednu datu riječ našim građanima i još jedno obećanje postaje realnost", napisao je Stanivuković koji je juče snimio i promotivni video u supermarketima gdje je razgovarao sa radnicima.

Međutim, o neradnoj nedjelji odlučivaće odbornici, koje je gradonačelnik unaprijed stavio pred svršen čin  objavivši da je "javnost već iskazala veliku podršku" ideji. Odluka bi trebalo da se nađe na dnevnom redu naredne sjednice Skupštine Grada.

"Uvjeren sam da će odbornici donijeti ispravnu odluku koja će koristiti svim našim trgovcima, građanima i našem narodu, u korist toga da svaka porodica ima taj jedan dan za sebe, a to i jeste svakako nedjelja", rekao je gradonačelnik u svom već tradicionalnom video obraćanju građanima.

Stanivuković tvrdi da je nova gradska administracija za godinu i po ispunila preko 90% datih obećanja.

"Ma šta god htjeli da kažemo, nedjelja je dan za porodicu, dan za naše bližnje i one koje volimo, zato sam uvjeren da će naši odbornici podržati ovu odluku", zaključio je gradonačelnik.

Prethodne odluke nisu prošle

O neradnoj nedjelji pričalo se i prošle godine, a prijedlog odluke u prvoj fazi predviđao je skraćeno radno vrijeme.

Ideja je bila da tranzicioni period podrazumijeva skraćeno radno vrijeme do 13 časova, a da od ovog proljeća na snagu stupi odluka o potpunoj neradnoj nedjelji za trgovine, tržne centre i taj dio poslovnog sektora.

U Republici Srpskoj inicijativu za zabranu rada nedjeljom je krajem 2018. godine pokrenuo Sindikat trgovine, turizma i ugostiteljstva RS. Anketa među trgovcima, sindikalcima i radnicima pokazala da 95 odsto ispitanika smatra da nedjeljom trgovine treba da budu zatvorene.

U Sindikatu kažu da je u 50 odsto lokalnih zajednica u RS rad nedjeljom zabranjen ili ograničen. Od većih gradova u RS rad nedjeljom zabranjen je u Bijeljini.

Iz Privredne komore RS tvrde da je zahtjev za zabranu rada nedjeljom "populistička priča", koja bi nanijela štetu značajnom dijelu privrede, pogotovo u pograničnim mjestima i u Banjaluci, gdje vikend turizam podrazumijeva i šoping. Procjene u Banjaluci navodno pokazuju da bi oko 600 radnika ostalo bez posla.

Rješenje je da budu bolje plaćeni

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić ranije je komentarisao da je potrebno "prepustiti tržištu da odredi koji dan u sedmici će biti neradni za koje poslove, te da lokalne i republičke vlasti ne treba da se miješaju u to".

"S jedne strane, svako smanjenje radnog vremena podrazumijeva i smanjenje broja radnika, ali s obzirom na nedostatak radnika možda to na kraju ispadne kako treba. S druge strane, nije dobro izbaciti bilo koga iz radnog procesa, te nekome zabraniti rad, a nekom dozvoliti", rekao je Trivić Srni.

Kaže da je suština u tome da radnici moraju imati dovoljan broj slobodnih dana u mjesecu te da nije toliko bitno da li je to nedjelja ili neki drugi dan. On smatra da je bolje rješenje da radnici koji rade nedjeljom budu bolje plaćeni za taj rad.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ljubičica

Apsolutno da, ali bi trebalo po vecim naseljima jedan dezurni market ostaviti da radi uz uslov da poslodavci radnicima obracunavaju duple ili troduple dnevnice kao u svim drugim zemljama. Mislim da je ovo samo jedna od prica kako bi radnici eventualno dobili slobodan dan, a da od povecanja plata ne bude nista. Ne zaboravite da je i izborna godina...

Vetgo

J sam za ne radnu nedelju

Gracko_dijete_s_Lauša

Da,apsolutno....važnija je porodica od bilo kakve plate i para.

milose vidis li me

verovatno da ali mozd i ne

MONDO REPORTAŽE