• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sindikat traži potpunu zabranu rada nedjeljom, građani podržali

Autori mondo.ba Autori Dragana Božić

Sindikat trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS traži da se zabrani rad nedjeljom, zbog loših uslova rada, malih plata, te nemogućnosti da zaposleni u toj oblasti imaju „normalan” život u RS, iz koje sve više odlaze.

Predsjednik ovog sindikata Goran Savanović je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci saopštio rezultate ankete “Rad nedjeljom u trgovini”, u kojoj se 94,31 posto ispitanih izjasnilo za potpunu zabranu rada zadnjeg dana u sedmici.

Da rad treba ograničiti na prvu smjenu smatra 3,58 posto anketiranih, a 2,11 posto ispitanih je istaklo da treba dozvoliti rad bez ograničenja.

Savanović upozorava i da je usvim oblastima povećana zarada, osim u trgovini, gdje je, kaže, prosječna plata 711 KM, što je 37,5 odsto cijene potrošačke korpe.

Možda će vas zanimati

“Više od 60 odsto zaposlenih prima tu zaradu, što je izuzetno malo", tvrdi on.

Inicijativu da se zabrani rad nedjeljom, ili u prvu ruku ograniči, uputili su Savezu opština i gradova, čija sjednica bi trebalo da se održi u decembru, a kako je Savanović naglasio, očekuju pozitivan odgovor.

“Ukoliko Savez opština i gradova prihvati našu inicijativu, proslijediće preporuku načelnicima i gradonačelnicima za potpunu zabranu rada nedjeljom ili rad nedjeljom sa ograničenjem”, rekao je Savanović.

Istakao je kako je jedan dio poslodavaca već dao zeleno svjetlo da se rad nedjeljom zabrani, ali da su najveći problem tržni centri iz Srpske, dok oni koji nisu iz RS ne prave probleme. Tvrdi da ne stoje argumenti trgovačkih centara da nedjeljom imaju najveći promet i da će obustavljanje rada uticati na njihov profit.

Izvor: MONDO/Dragana Božić

“Promet koji se ostvaruje posljednjeg dana u sedmici iznosi 50 odsto prometa koji se ostvaruje radnim danom, tako da priča o gašenju trgovine zbog to ga ne stoji. Mi već imamo pozitivne primjere iz dvije opštine. Višegrad i Mrkonjić Grad su već zabranili rad nedjeljom”, naglasio je Savanović dodajući da će trgovina doći u ozbiljan problem, ukoliko se nastavi sa dosadašnjom praksom.

Podršku su, kaže predsjednik ovog sindikata dobili i od Srpske pravoslavne crkve.

“Vladika Jefrem je podržao našu borbu za zabranu rada nedjeljom, jer su ljudi uskraćeni za mnoge potrebe, pa tako i religijske”, rekao je Savanović.

Đuro Amidžić, član Odbora Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS,  rekao je da zaposleni u trgovini rade u teškim uslovima, što je posebno slučaj kada su u pitanju žene.

Kaže i da nema dovoljno kvalifikovane radne snage.

“Plate su male, nije plaćen prekovremeni i noćni rad. Tamo gdje nema sindikata, radnici su izloženi pritiscima i torturi poslodavaca”, tvrdi Amidžić.

Zbog predstojećih praznika traže da se maksimalno ispoštuje zakon kada je u pitanju rad ovim danima.

Kakvo je vaše mišljenje o radu nedjeljom pišite nam u komentarima.

/Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka Mondo portalu/

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE