• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska zadržala kreditni rejting sa stabilnim izgledima zbog smanjenih političkih tenzija

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Međunarodna rejting agencija Standard and Poor's (S&P) potvrdila je kreditni rejting Republike Srpske na nivou „B“ sa stabilnim izgledima, saopšteno je iz Ministarstva finansija RS.

 Standard and Poors kreditna agencija Izvor: Shutterstock

U ministarstvu navode da analitičari ističu da se „stabilni izgledi“ zasnivaju na procjeni da smanjen rizik uzrokovan političkim tenzijama imeđu vlasti na BiH nivou i vlasti Republike Srpske omogućava Republici Srpskoj kvalitetniji pristup tržištu kapitala, kako međunarodnom, tako i domaćem.

"Prema istom izvještaju, sveukupno stanje u Republici Srpskoj je ocijenjeno kao pogodno za saradnju i sa različitim multilateralnim finansijskim institucijama. Bez obzira na rast operativnih rashoda koji će dovesti do neznato slabijih performansi budžeta, analitičari stabilne izglede baziraju i na očekivanjima da će mjere za ublažavanje inflacije u Republici Srpskoj u vidu povećanja plata, te odobravanja različitih subvencija i grantova, kako privredi, tako i stanovništvu dovesti do pozitivnih rezultata", piše u saopštenju ministarstva.

Povezano

Iako Agencija procjenjuje nešto viši deficit u odnosu na planirani, očekuje se da će odnos između izvornih prihoda Republike Srpske i duga ostati na stabilnom nivou zahvaljujući povećanju prethodno pomenutih prihoda Republike.

"Agencija prognozira i nešto sporiji rast BDP na BiH nivou u 2022. i 2023. godini u odnosu na prethodni izvještaj, i to: sa 2,3% na 2%, i sa 3% na 2,5% po godinama respektivno. Prema očekivanju Agencije, približan trend će biti registrovan i u Republici Srpskoj, a stabilizacija sveukupnih globalnih ekonomskih kretanja se očekuje tokom 2024. godine".

Napominju da su u cijelom izvještaju Standard and Poor's agencije u vezi sa kreditnim rejtingom Republike Srpske najbolje ocijenjene performanse budžeta, zatim slijedi stanje duga, likvidnost i finansijsko upravljanje, a da je sa najlošijom ocjenom bodovano institucionalno uređenje BiH. Posljednje navedeno je i “glavna prepreka” za unapređenje kreditnog rejtinga.

"Podsjećamo da je ova odluka rejting agencije donesena u uslovima znatno pojačanih geopolitičkih tenzija, uslovima visoke inflacije i stanjem koje se graniči sa recesijom na globalnom nivou. Kreditni rejting Republike Srpske „B“ sa stabilnim izgledima u kontekstu globalnih kretanja govori u prilog tome da Republika Srpska vodi adekvatnu socioekonomsku politiku koja je dala dobre rezultate, i da se nastavak uspješne politike očekuje i u narednom periodu", dodaju u Ministarstvu finansija.

Ministarstvo finansija Republike Srpske ističu i smatraju i da su "ključni elementi politika koje provodi Vlada Republike Srpske, prepoznati ne samo u odluci agencije Standard and Poor's već i u izveštajima brojnih međunarodnih finansijskih institucija".

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE